zaterdag 11 oktober 2014

Schijf van 5: regenboog



Vooruit! Ik heb ook al een paar keer een Schijf van 5 gepubliceerd op maandag, laten we het nu een dagje eerder doen. De reden is dat ik vanavond een Vinyl Countdown van drie uren heb gedaan. Het was dikke pret en geen minuut te lang geweest, maar ik kan merken dat ik meer moe ben dan na een reguliere show. Om nu te gaan Raddraaien, is niet het juiste moment. Ik kijk op tegen het 'huiswerk' dat gepaard kan gaan met Raddraaien. Zo denk ik even na over het thema van de Schijf van 5 en binnen de kortste keren heb ik een top 5 op papier staan. In plaats van 'snipperen', draai ik het om: Morgen krijgen jullie een jaren zeventig-Raddraaier en vandaag de Schijf met de vijf meest favoriete regenbogen in huize Louwsma. Daar hoef ik niet heel lang over na te denken en de nummer 1 staat van tevoren al vast.

Op vijf zet ik evenwel een 'exoot'. Black Swan suggereert een band, maar het is werkelijkheid een solo-artiest. Een zanger uit Frankrijk die een Engelse artiestennaam erop na houdt evenals de naam Black Swan. En wie niet beter weet, scheldt Black Swan uit voor een band, want zo klinkt het namelijk wel. 'Echoes And Rainbows' is zo'n titel die ik ken uit het Hitdossier. Het heeft eind 1971 een tijdje in de Tipparade gestaan. Voor een hekkensluiter is 'Echoes And Rainbows' van Black Swan (1971) een geschikte kandidaat en hier is die dan...

In maart vier ik het vijfjarig jubileum van Soul-xotica. Zoals het nu staat ook weer met een Weekplate, want ik ben laatst een 'donderdag' tegengekomen die ik nog niet kende. Na dinsdag, maandag, zondag en vrijdag zal zaterdag de aangewezen dag worden voor de Schijf van 5, of we moeten een beetje op herhaling gaan en de woensdag of donderdag uitkiezen. Dat zien we dan wel weer! In die eerste maand publiceer ik niet héél trouw. Soms verschijnt er vier dagen niks en dan ineens een stortvloed aan berichten op een dag. Ik weet niet meer hoe ik erbij kwam, maar ik meende doodleuk in een bericht over 'Rainbow Valley' van The Love Affair te kunnen vertellen dat 'Everlasting Love' oorspronkelijk was opgenomen door The American Breed. Complete onzin natuurlijk en daar werd ik door onze singlehoezen-man op geattendeerd. Het is onbewust een hele belangrijke les voor me geweest. Soul-xotica is een serieus blog waar ik niet zomaar iets in het wilde weg kan rond blaten, want er zijn teveel oplettende lezers. Doordat 'Rainbow Valley' hier dus al eens in de schijnwerpers heeft gestaan, zet ik dit plaatje vandaag op vier.

De nummer drie herinnert eveneens aan één van de eerste berichten. Ik hoorde op het nieuws dat Alex Chilton was overleden en heb de man een 'in memoriam' gegeven. De eerste en de laatste die het is overkomen. De nummer drie staat voor mij synoniem aan de Monstertocht (Tuk-Manchester-Tuk per fiets, begin 2001). Ik heb kort daarvoor mijn eerste minidisc-speler gekocht en ben in de weken daarop druk geweest met het opnemen van 'bandjes'. Per jaren zestig-artiest één liedje selecteren en die in alfabetische volgorde op minidisc zetten. In het geval van The Box Tops kan ik 'The Letter' doen, maar geef dan opeens de voorkeur aan een 'onbekend' nummer. Het staat op de b-kant van 'The Door You Closed To Me', een single op Bell uit 1973. Dan is The Box Tops al lang uiteen gegaan en het lijkt alsof Bell nog een paar centen wil verdienen aan de belangstelling voor Chilton's Big Star. Op de b-kant staat 'Neon Rainbow'. Ondanks dat de single ernstig is 'verbrand', waag ik een enkele keer mijn naald hieraan. Eenvoudigweg omdat ik 'Neon Rainbow' zó mooi vind en helaas nog geen beter exemplaar ben tegengekomen. Ik zet 'Neon Rainbow' van The Box Tops (1967) op drie.

Op nummer twee een plaatje dat ik lange tijd heel erg heb gezocht, maar bezit van de zaak is het einde van het vermaak. Ik ben omstreeks 2006 even actief op Ebay, maar in die jaren ontbreekt het me aan discipline en dingen lopen uit de hand. De eerste keer doet Ebay mijn account op slot, de tweede keer besluit ik zelf dat het maar voorbij moet zijn. Ik weiger in deze jaren trouwens ook om Paypal te gebruiken. Als ik van een Engelsman koop, moet ik dus Engelse ponden kopen en via de post sturen. Linke soep, maar het is altijd goed gegaan. Mijn exemplaar van 'Rainbow Chaser' is de heruitgave met 'Tiny Goddess' op de b-kant en deze komt ook uit Engeland. Ik ben het plaatje een paar jaar geleden kwijtgeraakt en ik moet vaststellen dat zelfs die 1976-uitgave behoorlijk in prijs is gestegen. Toch kan het niet weg zijn, het zit vast bij een elpee in gestopt. Hoe dan ook: Het mag in de regenboog-schijf op twee: 'Rainbow Chaser' van Nirvana (1968).

Over de nummer 1 is geen discussie mogelijk. Er zijn in mijn optiek maar weinig platen die qua schoonheid boven deze van The Marmalade uit komen. Mooi door pure eenvoud. Ik wil er zelfs niet eens teveel woorden aan besteden: 'Rainbow' van The Marmalade (1970) is de terechte winnaar in deze Schijf.

Maandag start ik met de Nederlandse week en de Schijf van 5 heeft daar vaak iets mee van doen. Ik weet niet helemaal waar ik aan begin, want ik kan op dit moment maar drie voor de geest halen, maar toch: Volgende week ga ik een Schijf van 5 kazen doen. Niet specifiek, maar 'cheese' in het algemeen. Gaat wel lukken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten