vrijdag 10 oktober 2014

Van hit naar her: John Newman



Ik heb op mijn Facebook vogels van verschillende pluimage. Eén geval is een zangeres die onafhankelijk wil blijven en dus maar drie keer per week ons haar laatste liedjes probeert 'aan te smeren'. Ik heb ooit een liedje gekocht, maar dat was eigenlijk meer uit sympathie dan dat ik het liedje erg goed vond. Zij heeft me kennis laten maken met een gegeven uit de muziekindustrie waar ik anders nóóit van had gehoord: Autotune. Een elektronisch foefje dat in de studio wordt toegepast om oneffenheden uit de zang weg te nemen. Je kan het ook als speelgoed gebruiken en van een normale stem een computerstem maken, luister maar naar de gemiddelde dans-hit en u snapt wat ik bedoel. Autotune wordt daarentegen ook gebruikt bij 'echte' zangers en zangeressen en het is gisteren bekend geworden dat bij een recente opname van Aretha Franklin autotune is toegepast. De Facebook-vriendin is witheet, maar een reactie van een bevriende zanger, arrangeur en producer liegt er niet om. Hij 'volgt' Aretha sinds de jaren zestig en is zelfs aanwezig bij de inauguratie van Obama waar Aretha acte-de-presence geeft. Volgens hem is Aretha het aanhoren niet meer waard en is autotune de enige oplossing om haar niet al teveel aan gezichtsverlies op te laten lopen. Of er autotune wordt toegepast op John Newman? Getuige live-optredens kan de jongeman best 'live' zingen, maar ik kan me voorstellen dat in het bijzijn van Rudimental en Calvin Harris geen techniek uit de weg wordt gegaan. John Newman is vandaag te gast in 'Van hit naar her'. Hij staat voor de tweede week op nummer 1 in ons land.

In 2012 heb ik nog andere dingen aan mijn hoofd en dus leer ik John Newman ongeveer een jaar geleden kennen. Zijn hits met Rudimental zijn dan al enige maanden oud, maar doen het tot op de dag van heden erg goed in de Britse Dance Singles Top 40. Zijn grote hit 'Love Me Again' is geruisloos aan me voorbij gegleden. De single is al over zijn hoogtepunt heen als ik voor 'Floorfillers' ga verdiepen in de actuele Nederlandse hitparade. Het is rond de kerst als ik 'Feel The Love' weer eens draai en dan door een Engelse luisteraar wordt geattendeerd op Newman. In de daaropvolgende tien maanden doe ik een inhaalslag. Eerst mondjesmaat, maar sinds mans' optreden op Glastonbury heb ik ook het geloof te pakken. Het zal het meeste zijn te danken aan Calvin Harris dat John Newman nu op nummer 1 in Nederland staat. Alles wat Harris aanraakt, lijkt momenteel goed voor goud. Newman is met Rudimental al eens in de buurt geweest van die felbegeerde eerste plek, maar staat dan zes weken stationair op twee. Met 'Blame' heeft hij het dan toch nog geflikt!

John William Peter Newman. Zo komt hij op 16 juni 1990 ter wereld in Settle in het noorden van Yorkshire. Veel van de hedendaagse popmuzikanten lijken uit een beter milieu te komen, maar dit is niet van toepassing bij John Newman. Als hij zes jaar oud is, verlaat zijn vader het gezin en laat moeder met twee zoons leven van een pond per dag. Dankzij zijn moeder raakt John op jonge leeftijd geïnteresseerd in Motown en Stax. Niet veel later krijgt hij het Northern Soul-dansen onder de knie. Als veertienjarige heeft hij een gitaar en schrijft en zingt zijn eigen liedjes, leert zichzelf produceren en doet incidentele dj-optredens. In 2006 vertrekt hij naar Leeds om muziek te studeren, maar dat gaat niet op de traditionele wijze. Aanvankelijk is Newman een feestbeest die het uitgaansleven prefereert boven het studeren, maar na een dodelijk ongeluk van twee naaste vrienden zit hij plots midden in de nacht liedjes te componeren als onderdeel van het rouwproces. In Leeds leert hij ook anderen kennen die idolaat zijn van Motown en Stax en dat voedt hem als singer-songwriter. Hij neemt meer afstand van de geijkte pop-liedjes en zoekt een stijl waar hij zich volledig aan kan overgeven.

In 2010 komt Newman in Londen terecht en tekent een contract bij Island. In een bar ontmoet hij Piers Auget, een van de vier mensen achter Rudimental, en dit zal hem verder in het zadel helpen. In mei 2012 verschijnt de single 'Feel The Love' met Rudimental. In Nederland piekt het zo gezegd op twee en verblijft twintig weken in de lijst. 'Not Giving In' is in Engeland eveneens een grote hit, maar blijft bij ons in november 2012 in de Tipparade steken. In juni 2013 verschijnt 'Love Me Again', een liedje dat vanaf het eerste moment in de studio een goed gevoel geeft voor Newman. Dat hij geen ongelijk heeft gekregen, mag blijken uit het resultaat: De plaat is wereldwijd een hit. De opvolger heet 'Cheating' en is een nieuwe opname van één van zijn eerste Londense producties. In Nederland brengt 'Losing Sleep' het tot een tipnotering, maar elders boert Newman erg goed. Dan is nu tenslotte 'Blame' aan de beurt. De plaat heeft in Engeland al de toppositie bereikt als ook Nederland in beweging komt. Omdat ik dit bericht na middernacht publiceer en de nieuwe Top 40-lijst net is aangepast, kan ik melden dat het andermaal de nummer 1 is. Daar zit op zichzelf weer niet heel veel spanning in, want de Top 40 is erg voorspelbaar geworden. Toch is de positie in gevaar, nu Meghan Trainor met grote stappen naderbij komt.

Zijn debuutalbum heet 'Tribute' en is een doorslaand succes. Een paar weken geleden liet Newman in een interview weten het tweede album al klaar te hebben, inclusief concepten voor het hoesontwerp en videoclips. Bestaat de hedendaagse generatie popartiesten uit talentloze 'plastic' poppetjes uit verwerpelijke televisie-shows? Ik probeer al een tijdje het tegendeel te bewijzen en wat dat betreft is John Newman wel een van mijn sterkste troeven. Dit is een blijvertje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten