dinsdag 1 mei 2012

20 Years Ago Today: 684-696

Je zal maar binnenvallen op Soul-xotica en bij jezelf denken: Wat is dat 20 Years Ago Today nu eigenlijk? In navolging van mijn broers hield ik van 1989 tot en met de zomer van 1994 een kaartenbak bij met de singles die ik in die periode kocht. Het was ouderwets handwerk en ik maakte wel eens een foutje, zo hebben we vandaag het 'lege nummer' 890. Gewoon niet ingevuld, overgeslagen en bestaat dus niet in mijn collectie. Staat tegenover dat ik ook wel eens een nummer per ongeluk dubbel heb gebruikt. Aan de hand van die kaartenbakken en een aantal datums die ik heb onthouden, heb ik een reconstructie gemaakt van die kaartenbak en behandel ik twintig jaar later de singles die ik toen kocht. Het begon vorig jaar met 1991, een periode waarin ik weinig had te besteden en derhalve enkel pareltjes kocht. In 1992 had ik een beetje meer om handen en kwamen de eerste vullers mijn collectie binnenstromen. Vandaag combineer ik 1 en 2 mei 1992. Op vrijdag 1 mei 1992 was ik op een overdekte braderie in IJlst, waar de vangst vooral bestond uit wat 'new old stock' Amerikaanse persingen uit de jaren zestig en zeventig plus enkele heruitgaven. Zaterdag 2 mei kocht ik vooral een berg jaren zestig-elpees op een vrijmarkt in het centrum van Sneek. Ik had zelf ook een kleedje met wat dubbele singles, maar kan me niet herinneren dat ik eentje heb verkocht. Ook toen ging ik met een handjevol singles naar huis. Hierbij de singles van die twee dagen, vrijdag of zaterdag combineren we de aankopen van 4 en 5 mei en gaan we daarna op naar de 'droompartij'. Later meer daarover!

684 Jessica/ Ramblin' Man-Allman Brothers Band
De Duitse Polydor-heruitgave uit 1980. Tot nu toe ook de enige 'Jessica' die ik ben tegen gekomen. Deze kon ik een paar jaar geleden nog voor vijfentwintig gulden kwijt aan iemand wiens' dochter genoemd was naar dit nummer. Ik heb het afgeslagen, maar misschien is dat achteraf wel dom geweest. In de praktijk draai ik 'Jessica' vaker van 'Brothers And Sisters'...

685 Take Me For A Little While-Vanilla Fudge
In Europa was dit de b-kant van 'You Keep Me Hangin' On', in Amerika verscheen hij dus ook als aparte single. In het begin van mijn northern soul-enthousiasme heb ik nog wel eens geprobeerd deze te 'pitchen' om zo het resultaat van Jackie Ross' uitvoering te benaderen. Dat gaf geen porem, Vanilla Fudge is per slot van rekening geen smurfenband! Het was in 1992 mijn kennismaking met het nummer, dat in iedere uitvoering naar meer smaakt. Hoewel ik Jackie Ross inmiddels op single heb, gaat mijn voorkeur stiekem uit naar de versie van The Mirettes. Zo blijf je bezig!

686 Love Is All Around/ Anyway That You Want Me-The Troggs
De Engelse Old Gold-persing uit de jaren tachtig. Mijn voorkeur is altijd uitgegaan naar 'Anyway That You Want Me', alleen jammer dat-ie dop deze Old Gold verschrikkelijk 'uit het lood' was. Gelukkig heb ik later de originele Page One gevonden en ook 'Love Is All Around' heb ik al meerdere keren op vinyl.

687 Along Comes Mary/ Cherish-Association
Een Warner Bros.-heruitgave uit de late jaren zeventig, dus niet zo mooi en origineel met fotohoesje als degene op singlehoesjes.nl. Hij doet echter al twintig jaar trouw zijn werk.

688 Early In The Morning-Vanity Fare
Deze Amerikaanse Page One kom je dermate vaak tegen dat ik wel eens getwijfeld heb of er ooit exemplaren in Nederland zijn geperst. Deze Amerikaanse persing heb ik inmiddels ook al verschillende malen, maar nog niet één keer het origineel tegengekomen.

689 Superstition-Stevie Wonder
De Amerikaanse Tamla-persing, gewoon honderd procent origineel!

691 Your Mama Don't Dance-Loggins & Messina
Of het duo zelf in de Hall Of Fame is opgenomen, betwijfel ik. Hun singles op CBS uit de vroege jaren zeventig zijn echter allemaal heruitgegeven als 'Columbia Hall Of Fame', want ik heb ook 'My Music' uit die serie.

692 Indian Reservation-Don Fardon
De Engelse hitversie van het nummer van Paul Revere & The Raiders. Dit is een heruitgave uit de 'Golden Oldies'-serie van rond 1978, een samenwerking tussen Dureco en Bellaphon met meest plaatjes die op kleinere labels waren verschenen. Fardon's single was oorspronkelijk uitgebracht op Young Blood Records.

693 Jeepster/ Get It On-T.Rex
Hoewel die prachtig aansluit op het rijtje heruitgaven, is dit de eerste single die ik op 2 mei 1992 in Sneek kocht. Dit is een zeer vroege re-issue op Fly van omstreeks 1973. Beide nummers waren toen nog maar twee jaar oud!

694 Mannish Boy-Muddy Waters
Ditmaal een commercieel succesvolle heruitgave. Had het niet iets met een spijkerbroek te maken?

695 Little Green Bag-George Baker Selection
Voor de variatie even een originele single tussendoor, deze plaat uit 1969 werd me geleverd in een blanco hoesje. Er staan twee telefoonnummers op. Bij de tweede staat dat degene solo-albums van Grace Slick zoekt, ofwel het hoesje is gebruikt als opschrijfblok toen ik mijn kleedje had uitgelegd op de vrijmarkt.

696 It's A Long Way There/ Home On Monday-Little River Band
En zo sluiten we deze aflevering af met nog een heruitgave, ditmaal een BR uit de late jaren tachtig.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten