vrijdag 18 mei 2012

grrlpower!

Omdat het gisteren feest was in huize Louwsma is het vandaag dubbel feest voor jullie! Nadat ik gistermiddag een 'Soul-Extrated' had gepubliceerd en ik aanvankelijk van plan was geweest om tegen de avond naar Steenwijk te gaan, las ik op Facebook dat DJ Itchy achter de draaitafels stond in De Singel in Zwolle. Nadat de ANWB voor me had uitgerekend dat het precies dertig kilometer was vanuit Nijeveen, ging het ontzettend snel. Ik ben om half tien van huis gegaan en was vanochtend om half vijf thuis. Een paar leuke plaatjes gehoord en, vooral, geen scheve gezichten! En dat kan ik gebruiken, nu ik 'Soul-x-rated' heb ingezet om mezelf weer in De Singel te krijgen! Maar goed, gaan we zo'n uitstapje vaker doen? Nou... Op zichzelf is dertig kilometer best te doen, maar binnendoor betekent de Oude Rijksweg van Staphorst via Rouveen naar Lichtmis en dat is een martelbaan! Voorlopig ben ik weer even genezen, misschien nog eens overdag en dan de heenweg via Hasselt...

Dan werd het nu de hoogste tijd voor The Gypsies, nu ook Barbara & Brenda zijn gearriveerd. Dat wordt naar alle waarschijnlijkheid de 'tune-of-the-week', dus daarover later meer. Als illustratie heb ik gekozen voor de bootleg, dezelfde als die ik vorige week heb gekocht. Sommige bootlegs zijn nauwelijks te onderscheiden van een origineel, bij deze is het erg duidelijk: Op het origineel is de lucht boven het oude stadje geel in plaats van paars. O ja, er is ook nog eentje op een wit label. Dat moet een originele demo lijken, maar ook die schijnt uit de jaren zeventig te zijn... Ondanks het feit dat dit dus naslag is, zijn de plaatjes behoorlijk populair! Bij een vorige veiling werd ik ongeveer twintig pond overboden, vorige week was het opvallend rustig en won ik de veiling op mijn boerenfluitjes.

'Soul-x fans. Ze bestaan ongetwijfeld!', flap ik eruit tijdens de 'Soul-extrated'-podcast (ik plaats het linkje in 'reacties'). Die 'hardcore fans' zullen ook weten dat ik al jaren bezeten ben van The Flirtations, het Amerikaanse trio dat in 1968 Engeland onveilig maakte met de hits 'Someone Out There' en 'Nothing But A Heartache'. Ik wist al een paar jaar dat de groep nog een voorgeschiedenis had en leerde 'Stronger Than Her Love' kennen, maar het gebied van The Gypsies was me tot januari onbekend. Toen leerde ik 'It's A Woman's World' kennen, de derde van vier singles die The Gypsies hebben opgenomen voor het Old Town-label. Lestine Johnson vertrekt na de tweede single en werd opgevolgd door Viola Billups. Verder bestaat de groep uit de zussen Betty, Ernestine en Shirley Pearce. Hoewel de, redelijk bekende, rhythm & blues-zanger J.J. Jackson zich een paar maal heeft bemoeid met de carriére van de zigeunerinnen, zet het niet de zoden aan de dijk die ze zo graag wilden zien. Wikipedia is niet zaligmakend, dat heb ik al vaker geschreven. De Engelse pagina van The Flirtations noemt vier singles voor The Gypsies, maar er is nog een vijfde: 'Look For The One Who Loves You' op het Caprice-label. Dan wordt de naam veranderd in The Flirtations en is Jackson wederom van de partij als 'Change My Darkness Into Light' wordt opgenomen voor Josie. Een uitstekend swingend stukje Motown-soul, dat wederom over het hoofd wordt gezien door deejays. De meisjes krijgen desondanks aspiraties en daarin kan Betty Pierce zich niet vinden, die zich terugtrekt om haar te werpen op haar gezinsleven. Zo verschijnt in 1967 'Stronger Than Her Love' op Festival Records, opnieuw een grandioze flop. Naar het schijnt, doen ze in vroeg 1968 mee aan een soort talentenjacht waarbij de deelnemers op gelijkenis met The Supremes worden getoetst. The Flirtations winnen met glans, maar boeken kort daarop een enkele reis naar Londen.

Het platencontract is snel binnen en de groep wordt gekoppeld aan arrangeur Johnny Harris en producer Arthur Bickerton, die het liefste met 'Wayne' wordt aangesproken. Ook songschrijver Tony Waddington komt in beeld, het duo Bickerton-Waddington zal in de jaren zeventig achtr het succes van The Rubettes zitten. The Flirtations is een mooie oefening voor het duo, het laat de groep een aantal uitstekende platen opnemen, alleen lukt het in Engeland nét niet. 'Someone Out There' uit de zomer van 1968 bereikte de tweede plek in de Engelse 'bubbling under' en 'Nothing But A Heartache' komt één plaatsje tekort om in de Britse Top 50 te belanden. In Nederland is The Flirtations het meest populair: 'Someone Out There' bereikt hier nummer 25 en 'Heartache' 33. In Engeland zal het evenwel nog helemaal goed komen met The Flirtations. Als in 1983 de single Top 50 wordt uitgebreid tot een top 100 staat in 1989 de single 'Earthquake' een weekje op 99. In de nieuwe eeuw gebruikt Kentucky Fried Chicken 'Nothing But A Heartache' in een reclame en bezorgt de plaat alsnog een plekje in de Engelse hitparade. De dames zijn inmiddels ver in de zestig, maar treden nog regelmatig op.

'It's A Woman's World' is een lekker feestje op het vinyl. Beide kanten van de single zijn te beluisteren in de laatste (of eerste) twee podcasts. Volgens mij gaat het spammen me goed af? Natúúrlijk weet ik dat de Internationale Vrouwendag ergens in maart is, toch roep ik hem vandaag uit op Soul-xotica. Vanavond gaan we namelijk raddraaien met een niet minder geëmancipeerd nummer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten