zondag 20 mei 2012

Schijf van 5: magie erin?

Het was in meerdere opzichten een magische dag. Natuurlijk allereerst het fraaie zomerweer! Ik ben vanochtend om tien uur vertrokken en was om zeven uur terug van een lekkere lange fietstocht. Het grootste gedeelte van de tocht had ik al eens in 2010 gefietst, toen was het ook benauwd en werden zware buien voorspeld. De regen kwam toen onverwacht vroeg, maar onweer bleef uit. Vandaag is het droog gebleven, hoewel nu richting Meppel een onophoudelijke weerlicht aan de hemel is, maar niks geen gebulder of iets in die trant. Die bui zou ons nog wel eens uit de slaap kunnen houden als die Nijeveen bereikt. Ik zou ook nog een film van Fellini bekijken, 'Otto E Mezzo' van ruim twee uren, maar durf dat niet aan met de koptelefoon op en zo'n bui op komst. Magisch, in de zin van bizar, was een ontdekking die ik in het dorp Geeuwenbrug deed. Ik kwam daar op 20092009 ook langs en heb sindsdien altijd verklaard dat de hersenschudding 'het lot' was. Ontdekte ik vanmiddag dat de straat in Geeuwenbrug waar ik in 2009 heb gefietst, een uurtje vóór de val, Het Lot heet...

Ik had die zondag in 2009 beter met de bus kunnen gaan, maar who had gedacht hoe die dag zou aflopen? Het is wel een mooi opzetje naar de nummer vijf van vandaag. The Who stond afgelopen week nog op deze pagina met 'You Better You bet' als raddraaier, vandaag zijn ze de hekkensluiter in de Schijf van 5 met 'Magic Bus' uit 1968. Hoewel Pete Townshend en zijn groep een flinke progressie had doorgemaakt sinds het prille begin in 1964, was 'Magic Bus' een charmant stapje terug met zijn onvervalste Bo Diddley-ritme. Omdat het niet een van de allersterkte nummers van The Who is, zet ik 'Magic Bus' vandaag op vijf!

Er zijn drie hitmakers geweest met de naam Holland. De eerste, van 'Hans Brinker Symphony', was feitelijk een samenraapsel van muzikanten uit de Polydor-stal. Nadat Nederland Europees kampioen voetbal was geworden, maakten we kennis met de derde Holland van 'Aanvallen!'. Die middelste Holland was voor mij tot een paar maanden geleden een grote onbekende. Ik vermoedde een Ferrari/George Baker-achtig zultgroepje, maar niks blijkt minder waar! 'Magic Mary' is een zeer hoogstaand Nederpop-nummer, mijlenver verwijderd van Volendam en andere degradatie. Na een korte pauze (ondermeer een rokertje) kan ik mededelen Nijeveen zonet behoorlijk veel vocht heeft ontvangen in korte tijd en het lijkt alsof het onweer nu alweer verdreven is. Komt mooi uit, want Holland is nog zo'n recente ontdekking dat ik nog weinig weet van de groep. Ze staan evenwel op vier in deze Schijf met 'Magic Mary' uit 1975.

Ik had nog even getwijfeld bij Steppenwolf, maar die zijn in januari nog langs geweest, dus geen 'Magic Carpet Ride' vandaag. Wel kies ik voor The Lovin' Spoonful. 'Do You Believe In Magic', vroegen ze in 1965 aan het platenkopend publiek. Die beantwoordde het met een fikse hit in Amerika. The Lovin' Spoonful had magie, dus zij konden het weten. Ieder liedje dat ze in de daaropvolgende twee jaar uitbrachten, werd geheid een hit! Toch was het concept snel bekend en liep de groep in 1968 op zijn laatste benen. 'Do You Believe In Magic' mag vandaag op drie in deze Schijf.

20 Years Ago Today is van de baan, maar herleeft toch wonderwel in de top drie van deze Schijf van 5: Lovin' Spoonful was vorig jaar met 'Do You Believe In Magic' één van de eerste kandidaten in deze rubriek (nr. 285), de nummer twee stond hier ook nog recent. 'She Sold Me Magic' van Lou Christie kocht ik namelijk op 4 mei 1992 en was mijn nummertje 700. Een plaat waarvan ik waarschijnlijk nooit genoeg kan krijgen, daarom mag die op twee.

Als ik zie hoe enthousiast het Raddraaien wordt gevolgd, tegenover die ene lezer die nog 20 YAT aanklikte, dan valt het afscheid niet zwaar. Ik zou afronden met de droompartij, maar heb dat ook maar geschrapt! De nummer 1 van deze Schijf zat in dezelfde droompartij, dus toch nog een beetje een goedmakertje. Nadat Jimi Hendrix in 1969 zijn Experience had ontbonden, voegde Noel Redding zich al snel bij een groepje vrienden en begon een tweede leven als Fat Mattress. Verder dan één hit zijn ze nooit gekomen, maar het is wel een alleraardigste. Sterker nog: Het is de beste 'magische' plaat die ik me heb kunnen bedenken, 'Magic Forest' uit 1969 prijkt dus terecht bovenaan in deze Schijf van 5.

Volgende week doen we de SM-schijf, ik heb inmiddels genoeg kandidaten verzameld daarvoor. Wie levert me tot slot een cijfer tussen 0 en 151 voor de raddraaier van morgen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten