maandag 21 mei 2012

rust in vrede: Robin Gibb (62)

Geen aflevering van Raddraaien vandaag, deze schitterende maandag begon immers met het wrange nieuws dat Robin Gibb ons is ontvallen. Robin vocht al tijden tegen een zeer agressieve vorm van kanker, maar de doctoren lieten, precies een maand geleden, 'statements' los waarin ze hun verbazing uitspraken hoe goed Robin reageerde op de intensieve chemo-therapieën. Robin is 62 jaar oud geworden. De laatste keer dat hij in de studio was, was in januari met zijn zoon Robin John. Ik kan niet anders dan vandaag even stilstaan bij dit verlies, The Bee Gees vormden samen met The Moody Blues de basis van de platenverzameling, die tegenwoordig centraal staat in Soul-xotica. En had ik al eens het verhaal van The Bee Gees verteld? Volgens mij niet, dus daar gaan we na twee jaar snel eens verandering in brengen. Hoewel de oudere broers en zus de Bee Gees al vroeg tot de oren van de kleine Gerrit brachten, is mijn échte kennismaking in 1989 geweest met de onvolprezen Bee Gees-biografie uit 1979.

Bee Gees... B.G.... Barry Gibb... Brothers Gibb... Eén van de grootste misverstanden in de popmuziek: De initialen B.G. hebben niks met de gebroeders Gibb te maken, maar met de 'ontdekkers' van de groep: Bill Goode en Bill Gates. Ze zingen dan al 'live' in het Australische Brisbane. De oorsprong van de Gibbs ligt echter in Manchester, waar de gebroeders in 1961 in een lokale bioscoop zullen 'playbacken'. De medewerker van de bioscoop laat echter de 78-toerenplaat, geleend van oudere zus Lesley, vallen en in plaats daarvan zingen ze maar een stukje acapella. Dat konden ze al op vroege leeftijd, eigenlijk is het hun grootmoeder die voor het eerst het talent opmerkt van de broers. De ouders zagen het 'samen muziek maken' meer als kinderspel, maar oma zat geboeid te luisteren naar Barry, Robin en Maurice. Dan verhuist het gezin naar Australië en gaan de zaken hard. In 1963 hebben ze hun eerste Australische hit en dat gaat zo door tot 1966. Veel Australische artiesten proberen dan hun geluk in Engeland en de gebroeders Gibb volgen dat voorbeeld. 'Spicks And Specks' heeft evenwel nog te lijden onder een concurrerende versie van de O'Hara Playboys en doet derhalve niet veel in Engeland, maar vanaf 'New York Mining Disaster 1941' is het hek van de dam. Alles wat ze uitbrengen is goed voor goud en ook andere artiesten plukken naar hartelust uit het rijke oeuvre van de broers. Begin 1969 is er een kentering. Vince Melouney en Colin Petersen zijn met hun meegekomen vanuit Australië, maar dan heeft Engeland besloten de visum-aanvraag van Melouney niet te honoreren en dus wordt deze verplicht zijn koffers te pakken. Een paar maanden later hebben The Bee Gees de laatste hand gelegd aan een splinternieuwe compositie, als Robin hem plots van tafel grist en de studio uit rent. De keurige familiegroep en drugsmisbruik lijken twee uitersten, toch is Robin al een tijdje speed aan het gebruiken. Tot grote frustratie van Barry en Maurice verschijnt daags later hun compositie, 'Saved By The Bell', als eerste solo-single voor Robin Gibb.

Barry, Maurice en Colin laten zich niet uit het veld slaan door dit onverwachte succes van Robin en wisselen hem af op de hoogste plaats van de hitparade met 'Don't Forget To Remember'. Als het er dan toch echt op gaat lijken dat Robin niet meer terugkeert naar The Bee Gees, gaan ook Barry en Maurice solo. Petersen neemt afscheid van de groep en blijft tot 1974 in Engeland, nadat hij een rechtzaak tegen de Gibbs heeft verloren. Nadat Robin is afgekickt van de drugs en alledrie carriéres op een dood spoor zijn beland, brengt hun mentor Robert Stigwood de groep eind 1970 weer bijeen. Vanaf 'Lonely Days' is het alsof ze nooit weg zijn geweest, althans voor de eerste drie jaar. In 1973 zakt het succes even tijdelijk in, maar met de komst van de disco doet het trio weer volop mee! De Bee Gees staan aan de wieg van een nieuwe stroom muziekfilms: 'Saturday Night Fever', 'Grease' en 'Sergeant Pepper's Lonely Hearts Club Band'. Uit de laatste heeft Robin nog een Amerikaanse solo-hit met 'Oh! Darling'. Na 1979 is Bee Gees zo'n instituut geworden dat het niet continu hoeft te touren of platen hoeft op te nemen. De platen die ze uitbrengen, worden moeiteloos goud en dus kunnen ze wat achterover leunen. Na het album 'Living Eyes' uit 1981, schrijven de broers muziek voor de film 'Staying Alive' en dan is Robin de eerste die het ervan neemt. In 1983 verschijnt zijn solo-album 'How Old Are You'. 'Juliet' is in Nederland nog een grote hit, voor de rest is hij enorm populair in Duitsland, waar singles als 'How Old Are You', 'Boys Do Fall In Love', 'Secret Agent' en 'Like A Fool' redelijke successen zijn. Ook Barry neemt in 1984 een solo-album op. De broers zijn echter bijtijds weer terug op het oude nest en brengen ons in 1987 'ESP'. Op de hitparade zien we ze terug met 'You Win Again'.

In 2001 verschijnt 'This Is Where I Came In', het laatste album van de Bee Gees. Op 12 januari 2003 bereikt het bericht dat Robin's tweelingbroer Maurice is overleden. Dat schetst feitelijk het einde van de Bee Gees. Hun jongere broer Andy was al in 1988 overleden, net op het moment dat Barry, Robin en Maurice van plan waren om Andy als vierde Bee Gee aan te stellen. Ik was even benieuwd naar het lot van Lesley, de oudere zus, die zelfs korte tijd het podium deelde met haar broers toen Robin solo was gegaan. Ja! Ze is nog in leven. Ik kom terecht op een hartverwarmende pagina met familienieuwtjes van de Gibbs. Nog niet bijgewerkt, want de laatste aanvulling zijn de positieve 'statements' van de behandelende artsen van Robin. Getekend op 21 april 2012. Verder verneem ik dat de jongste zoon van Barry Gibb in het huwelijksbootje is getreden en dat Yvonne, de weduwe van Maurice, vorig jaar maar liefst twee kleinkinderen erbij heeft gekregen. Ook een foto uit januari van Robin met diens' zoon Robin John. Ze hebben dan net een liedje opgenomen: 'Don't Cry Alone'. Ondanks zijn slechte gewoontes van vroeger, was Robin al langere tijd veganist en geheelonthouder. Dat sex niet onder dat laatste valt, blijkt wel uit het feit dat in 2008 zijn jongste dochter werd geboren, uit een privé-relatie met een huishoudster.

Ik was al van plan om Donna Summer even te gedenken in de Soul-x-rated van morgen, wellicht nu ook een beetje aandacht voor Robin. De speellijst was nagenoeg al klaar...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten