donderdag 31 mei 2012

raddraaien: ABC

Raddraaien is goed voor de kijkcijfers, dus vatten we deze rubriek maar weer eens bij de horens. Vandaag niet de single zoals die hierboven is afgebeeld, maar een Italiaanse promo van Phonogram: Op de ene kant 'The Look Of Love' van ABC en 'Avalon' van Roxy Music op de andere. Omdat het leven té kort is voor die laatste en de plaat eveneens gerubriceerd staat onder de A van ABC, richten we ons dus uitsluitend op deze new wave-band uit Sheffield. Roxy Music heeft hier vorig jaar al eens in de schijnwerpers gestaan met het album 'Siren' uit dat prachtige wijnjaar 1975. Na bak 7 zijn we aanbeland bij bak 8, de eerste van de jaren tachtig en later, en dankzij de vestigingsplaats van Artistiek Haarmode in Balkbrug, wie kent hem niet, komen we uit bij de 3e single. De eerste twee, kan ik dan wel verklappen, zijn van Abba, dus... 'saved by the bell'???

Je zou bij de bandnaam verwachten dat dit het uiterste begin is, toch gaat er iets vooraf aan ABC. Het is de band Vice Versa, muzikaal nauw verwant aan die andere groep uit Sheffield, Human League. Nu moet ik er wel meteen bij zeggen dat Sheffield in de eind jaren zeventig, begin jaren tachtig, een bredere muziekscene kent. Ook de heavy metal-helden van Def Leppard zijn afkomstig uit de staalstad. Beetje 'off-topic', maar Mossley ligt ongeveer 40 kilometer buiten Sheffield. De eerste single van Def Leppard uit 1979 (originele oplage van 500) is in de rest van de wereld een aardig 'collector's item', maar de plaat kwam in Mossley regelmatig binnen. Helaas had ik toen nog nooit van Ebay gehoord, want anders...? De grootste artiest uit Sheffield stond hier onlangs nog in deze rubriek: Joe Cocker. Maar, zoals gezegd, ook op het gebied van new wave speelt Sheffield een belangrijke rol. Martin Fry werkt als schrijver voor een lokale 'fanzine' en neemt een interview af met Vice Versa. Vervolgens stelt de band hém een vraag: Of hij bij de band wil komen als toetsenist. Omdat Fiona Russell-Powell, de oorspronkelijke zangeres, de benen neemt, wordt Fry eveneens de leadzanger. De naam wordt in 1980 omgedoopt tot ABC.

'Tears Are Not Enough' is, ondanks een top 20-notering, een bescheiden kennismaking met de groep rond Fry. Dat deze de zaak spoedig zal overnemen, is al vanaf het begin merkbaar. In 1982 verschijnt het album 'The Lexicon Of Love', geproduceerd door Trevor Horn, en wellicht de 'Sergeant Pepper' van de jaren tachtig. Dit is niet zomaar een popalbum, dit is een concept waar stevig over is nagedacht voordat het werd opgenomen. Alles klopt aan het album, zonder dat het een zielloze Steely Dan/Dire Straits-bedoening wordt. 'The Look Of Love' is in Nederland de tweede hitsingle van het album, het is voorafgegaan door 'Poison Arrow' en het majesteuze 'All Of My Heart' staat nog in de wacht. Het album is dermate pretentieus dat zelfs de groep zélf het lastig vindt dit te evenaren. Het tweede album 'Beauty Stab' is beduidend minder innovatief en het publiek rekent af met ABC. Ze hebben aanvankelijk het plan om een aantal tracks als 'remixen' te doen verschijnen, maar dan verschijnt in 1983 de 12"-single 'That Was Then, But This Is Now' met de tekst op de hoes 'deze is exact hetzelfde als de 7", de keuze is aan jou!'.

In 1985 verschijnt dan het album 'How To Be A... Zillionaire'. Russell-Powell verschijnt weer even op het appél voor dit cartooneske concept, dat, ondanks creatieve videoclips, minder goed boert als zijn voorgangers. Terwijl Fry door ziekte tijdelijk uit de 'running' is, keert ABC in 1987 terug als duo. Mark White is dan zijn enige compaan en het brengt 'Alphabet City'. De singles 'The Night You Murdered Love' (de enige top tien-hit in Nederland!) en 'When Smokey Sings' zorgen voor een opleving in de populariteit. Het album 'Up' uit 1989 vindt het duo experimenterend met het nieuwe fenomeen housemuziek. De plaat is een commerciële flop en ABC ligt even flink op zijn gat. Martin Fry zingt een nummer in voor het album 'Northern Soul' van M People, maar vreemd genoeg ontbreekt dat nummer als het album in 1992 en 1995 opnieuw wordt uitgebracht. In 1997 verschijnt uit het niets 'Skyscraping' als ABC, maar nog met Fry als enig oorspronkelijk lid. Het is dankzij het muziekstation VH-1 dat Fry in 2003 met David Palmer gaat samenwerken. De overige oorspronkelijke leden van ABC, Stephen Singleton en Mark White, bedanken voor de eer. Palmer toert met Fry gedurende vijf jaar als ABC en het brengt in 2008 nog een origineel album uit, 'Traffic'. Sinds 2009 bestaat ABC louter uit Fry en een stel jonge honden en is gedoemd tot het jaren tachtig-revival-circuit.

Tot mijn grote tevredenheid is de 'tune of the week' van volgende week reeds in Nijeveen gearriveerd. Wát een plaat! Ik kies voor 'I Should Have Known Better', maar 'Please Please Me' mag er ook zijn! Twee Beatles-nummers uitgevoerd door Mary Wells, een single uit 1965. Een feestje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten