zondag 27 mei 2012

Schijf van 5: SM

Had me nu echt niemand me kunnen vertellen dat gisteravond het Songfestival was? Ik vernam via mijn broer dat wij, Nederlanders, een neef van Kluk-Kluk als afgezant hadden en dat die niet in de finale is gekomen. Als je het mij vraagt, gaat het ons daar al twintig jaar niet meer om, we doen gewoon voor spek en bonen mee! Ik heb nog geen noot van de winnares gehoord of ik heb al gegeten en gedronken. Het lijkt alsof de gothic-boeren het Songfestival hebben ontdekt. Volgend jaar Within Temptation met een drama naar het Songfestival? Ik kan er niks aan doen, maar ik heb het Songfestival altijd al een hoog lederhosen-gehalte gehad hebben, dus komt deze sado-masochistische Schijf precies op tijd! Na een hijgschijf en een zelfbevredigingsschijf weet ik niet zo snel nóg een originele Schijf met betrekking tot sex te bedenken, maar wie weet hebben mijn volgers (m/v) nog 'dirty minds'?

Within Temptation mag dan een Songfestival-favoriet zijn, het is allerminst een favoriet van de hekkensluiters van deze Schijf. De Utrechtse groep heeft er alles aan gedaan om de band van Sharon Den Adel uit 'de business' te krijgen middels hun 'Metal Is Een Mannensport', maar helaas zonder resultaat. Komt nu het moment om de bandnaam te noemen. Héél zachtjes. Niet schrikken! Kutschurft. Té hard!!! Voordeel van deze band is dat ze grindcore maakt en derhalve de teksten niet te verstaan zijn. De titels zijn derhalve representatief voor het gebodene. Omdat ik geen ander liedje over tepelklemmen ben tegengekomen, mogen ze bij hoge uitzondering op vijf: 'Met Je Tieten Tussen Een Bankschroef'. Vreemd dat je dit nóóit hoort op RadioNL?

Dan de serieuze business? Depeche Mode uit de jaren tachtig heeft een overeenkomst met mijn beeld van het Eurovisie Songfestival, ook alweer zwarte leren broeken. Dit nummer werd aangedragen door mijn trouwste volger: Qua titel klopt die helemaal. Dit zijn namelijk de hoofdrolspelers van zo'n kinky spelletje. Of het nummer zélf ook over SM gaat, heb ik uit pure laksheid niet gecontroleerd. Ik vertrouw er gewoon op, want ik vind die oude Depeche Mode eng genoeg voor zulke praktijken. Op vier staat deze week 'Master And Servant' van Depeche Mode.

Een verzamelelpee van The Oblivians, dat was in 2005 het allerlaatste garagerock-album waar onze vriend Sideburner het volle pond voor betaalde. Beslist geen slechte keuze! Dit Amerikaanse trio bestond namelijk uit drie zangers-annex-gitaristen/bassisten/drummers. Ofwel de band deed een soort van stoelendans op het podium en de muzikanten wisselden constant van instrumenten. The Oblivians is een legende in het circuit. Greg Cartwright schreef niet alleen de 'evergreen' 'Bad Man' (vooral bekend als 'Bad Girl' door een hoeveelheid aan meidenbands), maar richtte in 2004 het even leuke Reigning Sound op. 'The Leather' handelt duidelijk over een afstraffing met een zweep en mag op drie.

De eerdergenoemde trouwe volger komt ook regelmatig met een titel van Frank Zappa op de proppen. Natuurlijk, ik had het helemaal over het hoofd gezien en dacht bij SM het eerste aan afstraffingen met zwepen, maar ook het vastketenen is een belangrijk onderdeel van die cultuur. Evenals bij Depeche Mode heb ik me niet in het nummer zelf verdiept, maar de titel was genoeg voor een lachsalvo op de redactie. En dus staat Zappa deze week op twee met 'Penguin In Bondage'.

'The Velvet Underground' was in 1963 een boekwerkje dat de wereld schokkend liet kennismaken met de grillen van het sadomasochisme. Maar niet alleen de bandnaam was geïnspireerd hierdoor, ook de teksten op het debuutalbum 'Velvet Underground & Nico' uit 1967 zijn doorspekt van kinky spelletjes. 'Venus In Furs' is de moeder der SM-liedjes, voor vele luisteraars, schat ik zo, zelfs de kennismaking met het fenomeen. Omdat de hoes met de banaan hier al meerdere malen heeft gestaan, heb ik nu eens gekozen voor een single van Lou Reed, toen deze het moederschip net had verlaten. Het liedje blijft hetzelfde: 'Venus In Furs' van Velvet Underground is de meest Schijfwaardige SM-plaat die ik kan bedenken!

Volgende week gaan we in marstempo door de Schijf van 5. Of het nu een mars is, desnoods de Eurovisie-mars, of het gáát over een mars of er wordt gemarcheerd, als ze het maar in hun... euh... mars hebben, mag het in de Schijf van volgende week. Geen ruimtereizen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten