woensdag 2 april 2025

Week Spot: Beres Hammond


Als de berichten zo doorgaan, heb ik in het weekend nog een heel klein feestje. Ik zit namelijk niet ver af van het 5500e bericht. Niet dat ik heel veel bijzonders in gedachten heb maar het is wel aardig om te noemen. Het weekend is al aangebroken voor mij want ik heb mijn eerste twee werkdagen in maanden erop zitten. Morgen, vrijdag en zaterdag zijn allemaal geschikte fietsdagen. Als ik morgen ambitieus wil zijn zal het niet met mijn eigen fiets zijn want die staat bij de fietsenmaker. Er is me geadviseerd het ketting tijdig te laten spannen en daarvoor heb ik hem gistermiddag ingeleverd. Ik heb precies dezelfde als huurfiets terug gekregen en ach... daarmee durf ik ook wel de wereld uit. Dat heeft me in het verleden ook niet weerhouden. De keuze voor de Week Spot is deze week snel gemaakt. Het kan niet anders of dat moet 'Don't Wait Too Long' van Beres Hammond worden. Omdat ik geen duidelijke scans kan vinden van het Home Of The Groove-label van de single kies ik voor de hoes van 'Soul Reggae', het album uit 1976 waar de tracks van de single in eerste instantie op zijn uitgebracht.

Ik veer op als Rod de eerste aankondiging doet van deze release. Ik moet bekennen dat ik niet bekend ben met het nummer of het album maar lees van verschillende soul-dj's die hun leven lang al wensen dat dit eens op 45 toeren zal worden uitgebracht. Meer progressieve dj's hebben de elpee al in hun bezit en draaien de nummers vaak tijdens hun optredens. Ik herken echter meteen de naam want ik associeer Beres Hammond meteen met reggae. Het klopt, mijn Wolfman Radio-collega's met de reggae-shows hebben allemaal een zekere waardering voor de zanger hoewel collega Lee dit album niet lijkt te kennen. Het verhaal doet mij iets denken aan 'Broken Man' van The Pioneers dat tien jaar geleden eens de Week Spot is geweest. Er bestaat in 1975-76 even de misvatting onder Jamaicaanse muzikanten dat de reggae 'dood' is en ze beter kunnen inhaken op de soul- en disco-trend om nog een boterham te verdienen. Evenals The Pioneers komt ook Beres Hammond spoedig terug in de reggae, de stijl waarmee hij anno nu nog altijd lauweren oogst.

Onze hoofdpersoon komt op 28 augustus 1955 ter wereld in Annotto Bay op Jamaica. Zijn volledige naam luidt Hugh Beresford Hammond en is de negende van tien kinderen. Zijn vader is een groot liefhebber van soul en jazz en de jonge Beres groeit op met albums van Otis Redding en Sam Cooke. Door toedoen van Alton Ellis raakt hij tevens geïnteresseerd in ska en rocksteady. In de jaren 1972 en 1973 neemt hij deel aan verschillende talentenjachten op Jamaica hetgeen zal leiden tot zijn eerste plaatopname. Dat is 'Wanderer', een nummer dat door Alton Ellis is geschreven. In 1975 treedt hij toe tot de band Zap Pow waarmee hij in 1978 een hit zal scoren met 'The System'. Intussen bouwt hij door aan een solo-carrière en brengt in 1976 het debuutalbum 'Soul Reggae' uit. Wat ik ervan heb gehoord tot dusver heeft het niet zoveel met reggae van doen en is het hooguit een eigenzinnig soul-album met een sterk Jamaicaans gevoel. 'Island Soul' wordt het liefkozend genoemd in de soulkringen. De muzikanten en producers doen hun uiterste best en toch is het niet zó strak als een Amerikaanse productie. Vooral de gebruikte synthesizers klinken binnen een paar jaar als zwaar verouderd. Rod en andere ruimdenkende dj's hebben het goed gehoord: 'Don't Wait Too Long' is gewoon uitstekende seventies' Modern Soul, de 'lo-fi'-productie geeft het nummer alleen maar meer charme.

In 1979 valt Zap Pow uit elkaar hoewel de band in 2016 heropgericht zal worden en in die hoedanigheid nog altijd actief is. Hammond is niet van de partij bij de reünie. Hij maakt solo-albums in 1980 en 1981 en formeert de onsuccesvolle groep Tuesday's Children. In 1987 wordt hij overvallen in zijn huis op Jamaica en vlucht naar New York maar keert in de jaren negentig weer terug naar zijn roots. Zijn meest recente album met origineel werk is 'Never Ending' uit 2018. Tijdens de lockdown van 2021 doet hij een videostream met een aantal andere Jamaicaanse muzikanten en verder is hij een graag geziene gastzanger bij verschillende projecten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten