woensdag 1 januari 2020

Week Spot: The Moments



Maar goed dat ik een zak heb achter gelaten bij de kassa. Gistermiddag ben ik naar de Albert Heijn geweest en deze had de oliebollen (die reeds in de bonusaanbieding waren) nog verder afgeprijsd. Het is te aantrekkelijk voor woorden en ik neem twee zakken mee naar de kassa. Onderweg bedenk ik me dat ik reeds een volle zak thuis heb liggen en ik ben niet van plan om 32 oliebollen weg te werken. Ik heb nu nog altijd een volle zak en dat betekent dat mijn nieuwjaarsgevoel zeker tot en met vrijdag zal blijven. Tot die tijd hoef ik ook geen brood te kopen... Zo breekt deze dag in het nieuwe jaar aan in Uffelte. Het is een klein wereldje dankzij de mist en ik ben van plan om straks een klein ommetje te maken. Wellicht dat ik eerst de nieuwe Week Spot kan publiceren en dat is tevens het eerste bericht van dit nieuwe decennium. Het is bijna niet te geloven maar Soul-xotica is bijna tien jaar oud! Dat is iets dat ik later nog uitgebreider ga vieren, nu eerst de Week Spot aan jullie presenteren. Dat is 'I Can't Help It' van The Moments, oorspronkelijk uitgebracht in januari 1971.

Ik heb vorige week er nog op aangedrongen bij Mark om vooral een '5-4-3-2-1' te doen en toch heb ik de eventuele verkoop gemeden. De 'Eindstreep' van maandag laat zien dat ik wel genoeg heb gekocht in 2019 en dus besluit ik dat de '5-4-3-2-1' een jaar over sla en dat ik niet eens in het document heb gekeken wat Mark in de aanbieding heeft. The Moments komt in ieder geval uit de '5-4-3-2-1' van kerst 2018 en heb ik daarmee bijna een jaar in de koffers staan (ik heb ze in januari 2019 afgerekend en ontvangen). Het kan dus nog nét als 'gewone' Week Spot in plaats van een 'Classic Week Spot'. Het is van de '5-4-3-2-1' meteen de grote verrassing, ook al twijfel ik in het begin bij de favoriete kant. Middels een negende plek in de Blauwe Bak Top 100 is dat dus toch dit 'I Can't Help It' geworden en daarmee trap ik een nieuw jaar af met de Week Spot. Over de Week Spot gesproken: In 2016 heb ik het 'Week Spot kwartet' gedaan met de Week Spot-platen uit 2012, 2013, 2014 en 2015. Na het achtjarig jubileum van de Week Spot ga ik dat opnieuw doen met de Week Spot-singles van 2016, 2017, 2018 en 2019. Als bonus ditmaal met een eigen foto van de eigenlijke singles. Dat zou wel eens een zaterdagavond-rubriek kunnen worden?

Laten we hopen dat jullie een paar ogenblikken(...) vrij kunnen maken voor een geschiedschrijving van The Momemts. Als je het gedetailleerd bekijkt, is het namelijk een complexe geschiedenis. Laat me beginnen bij de oorsprong. Eric Olfus Sr., Richard Horsley (eigenlijke naam: Gross) en John Morgan zijn de leden van het eerste uur. Ze zijn al actief in 1965 als op de Howard-universiteit het Hog-label wordt opgericht en onderdak biedt aan de zanggroep. Nadat Hog een single heeft uitgebracht voegt Mark Greene zich bij de groep. Sylvia Robinson komt even later in beeld. Samen met haar echtgenoot Joe bestiert ze de All Platinum-studio in Englewood in New Jersey. Sylvia start vanuit daar met het Stang-label en The Moments is één van de eerste groepen dat deel uitmaakt van de All Platinum-stal. De oorspronkelijke leden van The Moments zullen later met modder gooien naar Robinson maar feit blijft dat ze lang genoeg blijft kneden totdat de meest ultieme bezetting ontstaat. De eerste single voor Stang verschijnt in 1968 en heet 'Not On The Outside'. Het is slechts een bescheiden succes maar Robinson heeft genoeg vertrouwen om het gezelschap een album te laten opnemen. Op de hoes zien we de heren Al Goodman, William 'Billy' Brown (ex-Broadways dat jaren geleden de Week Spot heeft gehad) en John Morgan. Greene, Olfus en Horsley verlaten in 1969 de All Platinum-stal en ook de actieve groep The Moments lijdt onder de nodige bezettingswisselingen. Single-opnames krijgen overdubs voor de album-release en het is zelfs voor de 'cracks' lastig om vast te stellen wie nu de leadzang doet en wie verantwoordelijk is voor de achtergrondzang. Feit is dat Brown zijn stembanden teveel op de proef stelt en zelfs enige tijd vervangen moet worden. De oplossing dient zich aan als Harry Ray in beeld komt en daarmee heeft Sylvia Robinson na drie jaar ploeteren de beste line-up te pakken. De nieuwe Moments krijgt veruit de meeste promotie van alle Stang-artiesten.

The Moments heeft tot 1975 al enkele grote hits op haar naam staan. 'Love On A Two-Way Street' bereikt de eerste plek in de R&B in 1970 en twee opvolgers doen de top tien. Dan volgt de Week Spot dat terug is naar het gemiddelde succes van The Moments: 27 op de R&B en net buiten de Top 100 in de Pop. 'Sexy Mama' brengt het tot numemr drie in de R&B in 1973 en 'Look At Me (I'm In Love)' voert dezelfde lijst aan in 1975. Intussen doet The Moments een gezamenlijke single met een andere Stang-groep: The Whatnauts. Toch is opvallend dat 'Girls' vooral een Europese hit is met een vette nummer 1 in Nederland en nummer 3 in Engeland. Het levert The Moments een tweede grote Europese hit op met 'Dolly My Love'. De heren schrijven op dat moment ook veel van de overige platen op de All Platinum- en Stang-labels. Het zal ermee hebben te maken dat onze eigen Philips de distributie doet voor Stang maar The Moments zijn eveneens betrokken bij de opname en productie van 'I've Got The Need' van Spooky & Sue dat sinds jaar en dag een 'in demand tune' is in de Modern Soul (en voor mij persoonlijk een leuk handeltje).

In 1979 vindt de breuk plaats tussen Sylvia Robinson en The Moments. De groep tekent bij Polydor maar Robinson claimt eigenaar te zijn van de groepsnaam. Dan besluit het trio verder te gaan als Ray, Goodman & Brown en 'Special Lady' is in 1980 de eerste mega-grote hit voor het trio in een paar jaar. In 1983 mag het echter weer de naam The Moments gebruiken en daar begint wederom de voortdurende wisseling van de leden. Mark Greene runt daarnaast ook een groep dat zich voornamelijk richt op het werk van vóór de Stang-deal. Alleen Billy Brown maakt tegenwoordig nog deel uit van The Moments samen met Kevin 'Ray' Owens en Larry Winfree. Harry Ray, Eric Olfus Sr., John Morgan, Johnny Moore en Al Goodman hebben allen deel uitgemaakt van de groep door de jaren heen en zijn niet meer onder ons.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten