vrijdag 24 januari 2020

Hier en nu: Alice Boman



Een nieuw jaar brengt altijd weer nieuwe 'eerste' dingen met zich mee. Zo hecht ik veel waarde aan de eerste vinylsingles die ik koop in het nieuwe jaar. In de maand januari zijn dat meer dan honderd, maar dat is weer wat anders. Hoe zit het met de nieuwe muziek? Natuurlijk heb ik in 'Tuesday Night Music Club' en 'Afterglow' al de nodige nieuwe platen gedraaid maar het wachten is op de eerste artiest of groep die me helemaal gaat inpakken. Een jaar geleden is dat het album 'Canterbury Girls' van Lily & Madeleine dat ik dan reeds van een vorig album ken. Dinsdagmiddag worstel ik mezelf door de recente releases en ik stop meteen nij één van de eerste albums in de lijst. De lijst is op alfabetische volgorde en dat gaat uit van het eerste woord in de naam. 'Alice' staat dus helemaal bovenaan. Het hoesje vertelt helemaal niks over de muziek en dat is waar ik al snel nieuwsgierig ben. Ik zie de foto van een jongedame die niet overdreven mooi op het hoesje staat. Ze staat eerder rechttoe-rechtaan op de hoes. Het album heet 'Dream On' en dat prikkelt eveneens mijn fantasie. Ik pak 'random' een liedje van het album en heb binnen vijf seconden besloten dat het in de show gaat. Vooruit... ze mag als tweede in de speellijst. Tegen het einde van de show doe ik een 'John Peel': Ik draai hetzelfde nummer nog eens in de show. Het liedje heet 'Don't Forget About Me' en inmiddels maak ik al kennis met de rest van het album en kan concluderen dat dit het eerste album van 2020 dat me in de houdgreep heeft.

De biografie van Alice Boman is erg kort. Ik heb zelfs nog op haar website gekeken maar blijkbaar hecht ze meer waarde aan een volledig uitgevoerde discografie dan over een kleine schets van haar achtergrond. We weten dat Alice op 2 december 1987 in het Zweedse Malmö is geboren als Alice Maria Boman. Het verhaal krijgt pas een vervolg in 2013. In dat jaar neemt Boman een EP op in haar slaapkamer zonder dat ze het idee heeft om de opnames de wijde wereld in te sturen. Ze gebruikt de opnames als demo's. Ze wil de liedjes opnieuw opnemen in een meer professionele studio om ze vervolgens rond te sturen naar platenmaatschappijen. De geluidstechnicus is echter zo onder de indruk van de slaapkamer-opnames dat hij deze naar Adrian Recordings welke het meteen 'as is' wil uitbrengen. De EP verschijnt op 22 mei 2013. De titel van de EP heet 'Skisser' dat Zweeds is voor schetsen en enkele liedjes hebben titels als 'Skisser 2' en 'Skisser 3' maar ook enkele Engelstalige liedjes mét titel. De EP verschijnt in gelimiteerde oplage op vinyl en wordt omarmd door een aantal dreampop-muzikanten die de liedjes voorzien van een remix. Dat levert de tweede EP op. Toch wordt deze niet mee genomen in haar persoonlijke nummering en verschijnt de EP 'II' in 2014. Ze neemt vanaf dat moment professionele video's op voor haar songs.

Ze wisselt een paar maal van platenmaatschappij en het blijven in eerste instantie singles en EP's. In 2017 brengt ze bijvoorbeeld de single 'Dreams' welke enthousiast wordt ontvangen door onder andere Billboard en New York Times. In de loop van 2019 begint ze singles uit te geven en wacht tot het begin van het nieuwe decennium eer 'Dream On' op het publiek wordt los gelaten. 'Everybody Hurts' (geen relatie tot het nummer van R.E.M.) is de huidige single en die heb ik gisteren gedraaid in 'Afterglow' naast het nummer dat me dinsdag in de ban heeft gekregen. Het lijkt me dan ook fair om deze als fotomodel te gebruiken.

Wat maakt het nu zo bijzonder voor mij? Ik heb al jaren een fascinatie voor dreampop en shoegaze. Alice heeft de heerlijkste dromerige stem van het moment en verpakt het in intense en 'zware' muziek welke zorgt voor een atmosfeer waar ik graag in wil wonen. Er is niet veel nieuws onder de zon maar het zijn de juiste combinaties. Het is de muziek die voor mij bij de winter past zoals een toef slagroom op een beker warme chocolademelk. Muziek om je handen en oren aan te warmen. Ik voorspel geen mega-grote toekomst voor Boman maar hou haar werk graag in de gaten. Dit smaakt naar meer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten