dinsdag 7 januari 2020

Week Spot: Al Hudson & The Soul Partners



De Discogs-singles zijn allemaal op de post gegaan en de Nederlandse kunnen wellicht morgen al binnen komen. Ik heb geen ervaringen met Zwitserland maar Oostenrijk is doorgaans sneller dan Duitsland. Bij de Nederlandse singles zit een plaatje dat feitelijk erom schreeuwt om Week Spot te mogen zijn, maar dan opnieuw: De groep heeft in 2014 al deze eer gehad met een andere single. Ik kies dus toch maar een plaatje uit de aanwinsten uit Steenwijk waarbij ik ook nog eens rekening moet houden dat het niet op styreen is. Hoezo vooruit werken? In juli draai ik altijd de Week Spot-singles van juli tot en met juni en met de huidige opstelling kan ik niet een kwetsbare styreen-plaat toevertrouwen aan het Stanton-element zonder de kans dat deze hem sloopt. Zo kom ik dan op mijn Jamaicaanse persing van 'Real Love' van Al Hudson & The Soul Partners. Het label staat echter niet op 45cat en daaruit blijkt dat het alleen in Amerika als single is uitgebracht. Vandaar een foto van het Amerikaanse label boven dit bericht.

Je zou uit gaan van een zeer uitgebreide levensbeschrijving van Al Hudson, maar je komt bedrogen uit. Sterker nog: Al Hudson & The Soul Partners is zelfs ondergebracht op de pagina van One Way. Dat komt omdat de groep met name in de jaren tachtig erg populair is geweest in Amerika als One Way. In Nederland kennen we de groep echter het beste van 'You Can Do It', de hit uit 1979. Al Hudson is een zanger uit Detroit in de staat Michigan welke in 1975 The Soul Partners formeert met de heren Dave Roberson en Kevin McCord op respectievelijk gitaar en bas. De groep groeit alras uit tot een volledig orkest en het krijgt een contract bij Atco. De eerste platen verschijnen als Al Hudson & The Soul Partners en zijn vooral populair op de Amerikaanse R&B-lijst. Even later tekent de groep bij ABC Records. Opvallend is dat 'Real Love', de Week Spot, of de b-kant ('You're So Wonderful') in Amerika goed is geweest voor een hitnotering. In 1978 wordt ABC opgekocht door MCA en voegt zangeres Alicia Myers zich bij de formatie die zich dan Al Hudson & The Partners gaat noemen. 'You Can Do It' is de grote hit van het gezelschap in Engeland en Europa. Met ingang van 1980 gaat de groep verder onder een andere naam: One Way Featuring Al Hudson.

Op het eerste album van One Way staat bijvoorbeeld de lange 12"-uitvoering van 'You Can Do It' maar de dingen worden pas verwarrend als ook het tweede album 'One Way Featuring Al Hudson' gaat heten. Daarna zal het gezelschap platen maken als One Way en dat is wel zo eerlijk voor Alicia Myers en haar opvolgers. 'Cutie Pie' is in 1982 de grootste Amerikaanse hit voor de groep terwijl 'Let's Talk' in 1985 de Engelse hitparade bezoekt. In Nederland bereikt het een vijftiende plek op de Top 40. Myers heeft de groep al in 1981 verlaten om een redelijk succesvolle solo-loopbaan te starten. In 1988 ziet het er niet meer zo rooskleurig uit voor One Way ondanks het feit dat ze hun album 'New Beginning' hebben genoemd. One Way valt kort daarna uit elkaar maar verrast vriend en vijand in 2019 met een hagelnieuw album: '#NewOldSchool'.

Kijk ik tot slot nog even naar de plaat zelf: Dat klinkt alsof het is gebaseerd op een klassiek werk maar daar is mijn feitenkennis te beperkt voor. Het heeft in ieder geval een melodielijn en een refrein om voor te sterven. Het is een typische Jamaicaanse persing met een flink achtergrond-lawaai maar dat is voor mij de charme van Carib-soul. Toch is deze plaat iets aan de crossover-kant voor de Carib met zeer smakelijke sweet soul-harmonieën.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten