dinsdag 14 januari 2020

Eretitel: 'Twist And Shout'



Het is gisteren wederom bij één bericht gebleven. Ik ben wel begonnen aan iets maar binnen de inleiding heb ik al geen zin meer. Ik ben een paar maanden geleden begonnen met 'Met genegenheid terugblikken' en heb daarmee onbedoeld een chronologie opgebouwd. Het zou betekenen dat ik in de nieuwe aflevering iets uit 2014 eruit moet pikken, alleen wat? Ik ben al bezig met wéér een verhaaltje over het Engelse weekend van precies zes jaar geleden, maar daar heb ik vaker over geschreven. Ik besluit het even aan de kant te zetten en ga video's kijken op Youtube. Het is gedurende de dag dat ik me bedenk dat ik de 'Eretitel' nog heb liggen en dat is inderdaad ook iets anders dan de 'Singles round-up'. Ik neem een dag vrij van de nieuwe singles en kijk vanavond naar drie platen met de titel 'Twist And Shout'.

3. The Isley Brothers (1962)
Zoals het de presentator betaamd, is ook 'Tuesday Night Music Club' een beetje eigenwijs. Het tracht enerzijds een luchtige muziekshow te brengen, maar met een paar eigenzinnige draaien waardoor het net niet de standaardshow is. Tegelijk is het nog genoeg 'mainstream' zonder helemaal de obscuriteit in te gaan. Als 'Twist And Shout' op de rol staat, kiest menigeen voor The Beatles. Ik neem dan liever het origineel van The Isley Brothers maar had hier eveneens Salt'N Pepa kunnen presenteren. Het maakt in alle gevallen niet zoveel uit want één ding is duidelijk: De meest bekende song met de titel 'Twist And Shout' zal uiteindelijk de hekkensluiter worden in deze 'Eretitel'. Ditmaal valt de eer te beurt aan The Isley Brothers. Het is niet anders...

2. Art Brut (2009)
De nummer 1 in de lijst is de aanleiding en ik heb lange tijd gedacht dat het een cover moest zijn van de bekendste 'Twist And Shout'. Als ik ontdek dat het twee totaal verschillende nummers zijn, komt opeens het idee om een derde te zoeken. Dat brengt me bij Art Brut, een eigenzinnige Engelse gitaarrockband waar ik verder nooit van zou hebben gehoord. Toch klinkt hun puntige en punkrock-achtige 'Twist And Shout' me erg goed in de oren en zo bepaalt dit dat het de tweede plek mag bezetten in deze 'Eretitel'.

1. Deacon Blue (1991)
Ik vraag me al af uit welke 'Summer Spirit' dit afkomstig moest zijn en dat laat het me nu zien: De zomer van 1991. De zomer waarvan ik gisteren (met Juan Luis Guerra) heb geschreven dat ik nog graag terug denk aan deze maanden. Vanzelfsprekend is de Engelse lijst compleet anders en hebben ze daar geen last Guerra of Mannenkoor Karrespoor. 'Dignity' is in 1987 een radio-hit in Nederland en in 1993 zal de groep nog eenmaal hier scoren met 'Your Town'. Ik leer Deacon Blue in eerste instantie kennen middels mijn broer en vervolgens gedurende de jaren in Engeland. Deacon Blue is daar namelijk een zeer consistente hitgroep vanaf de midden jaren tachtig tot diep in de jaren negentig. De band heeft naar het schijnt momenteel een nieuwe single uit. Ik ervaar 'Twist And SHout' als de betere van de drie in dit vergelijkend warenonderzoek.

In de volgende aflevering van de 'Eretitel' gaan we driemaal spitten naar goud.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten