dinsdag 4 september 2018

Eretitel: 'What Is Life'



Op dinsdagavond is het normaal gesproken tijd voor de Week Spot. Hoewel de Week Spot reeds een week bekend is (bij mij), ga ik vanavond een aflevering doen van de 'Eretitel'. Juist! De rubriek die anders op donderdag of vrijdag hier verschijnt. Door de vakantie en de nasleep daarvan heb ik twee weken lang geen 'Eretitel' gedaan en zou vanavond sowieso eentje doen om de schade van het weekend in te halen. Nu heb ik vanavond mijn tijd verdaan met het kijken naar video's op Youtube en met name door eentje zijn mijn ogen erg 'vierkant' geworden. Ik ga vanavond dus een 'Eretitel' doen en morgenavond krijgen jullie dan de Week Spot en het eerste deel van 'Het zilveren goud' van september 1993. Vanavond staat een prangende levensvraag of het programma: 'What Is Life?'. Antwoorden zullen vanavond niet komen, maar wel driemaal deze vraag in muzikale vorm.

3. Sash! (2012)
Ik hoef niet eens Youtube op te gaan om het nummer te beluisteren. Het is in deze aflevering van 'Listen Carefully' de derde plaat om de serie compleet te maken. Het is dezelfde Sash! die in de late jaren negentig enkele grote dance-hits heeft en 'What Is Life' had zomaar uit dezelfde periode kunnen komen. Gewoon het hitgevoelige stamp- en beukwerk. Er zijn vast meer platen met de titel en ik denk dat Sash! een optie is geweest omdat het zo haaks staat op de overige twee in deze aflevering van de 'Eretitel'. Het buitenbeentje komt vandaag echt niet verder dan een derde plek.

2. Black Uhuru (1984)
Een moeilijke aflevering van de 'Eretitel'? Ja, er is even twijfel. Als ik deze titel van Black Uhuru zie, kan ik me even voorstellen dat die bovenaan komt te staan. Dan zie ik echter de derde optie en zijn alle kansen weer verkeken. Reggae is voor mij lange tijd de muziek die ik hoor bij Sunrise Records als ik singles aan het uitzoeken ben. Het is 'coffeeshop-muziek' in mijn beleving en lange tijd kan het me worden gestolen. Vooral de producties vanaf de midden jaren zeventig. Totdat ik bij Wolfman Radio aan de slag ga en de 'buurman' word van 'Riddim Train' op de zaterdagmiddag. Stukje bij beetje leer ik ook de modernere reggae en dub waarderen en dus tovert Black Uhuru tegenwoordig weer een grote glimlach op mijn gezicht. 'What Is Life' is dus goed voor een tweede positie in deze 'Eretitel'.

1. George Harrison (1970)
Want ja... het pleit is beslecht als een plaat in de top drie staat waarvoor je me midden in de nacht kan wakker maken. Dat is het geval bij 'What Is Life' van George Harrison. Ik koop mijn eerste exemplaar van de single in 1990 en later komt daarbij het origineel. Ik hem mijn liefde voor het nummer al eens verklaard in een 'Soul-x-rated' en sta nog steeds achter de beweringen die ik toen heb geuit. Het geeft evenmin antwoord op de vraag, maar het is zonder meer de beste vraagstelling in mijn beleving. George Harrison is de ongekroonde nummer 1 in deze 'Eretitel'.

Twee weken 'Eretitel' inhalen, gaat voorlopig nog niet gebeuren. Wel doe ik donderdag (of vrijdag) een volgende aflevering van de 'Eretitel' en dan staat 'Gloria' centraal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten