dinsdag 22 december 2015

Week Spot: The Dynamic Tints



Ik heb gisteren vrij bewust 'gemorst', waardoor ik een bericht 'in de min' ben. Ik ga ervan uit dat de postbode me morgen blij gaat maken met een pakketje singles en dan zou ik morgenavond een 'Singles round-up' plus de voortzetting van de Blauwe Bak Top 100 kunnen doen. Ik hou dan nog steeds een bericht 'over' dat ik volgende week kan gebruiken. In zo'n laatste week is er opeens zoveel te vertellen? Dan presenteer ik jullie vandaag de Week Spot voor week 52. Doorgaans het einde van een jaar, maar ik heb begrepen dat 2015 een week extra heeft. We kunnen de Blauwe Bak Top 100 dus helemaal afsluiten voor het nieuwe jaar begint. Volgende week de hoogste notering in de Top 100 welke nog niet eerder Week Spot is geweest, vandaag de schijnwerpers op de nummer 33 in de Top 100, omdat dit jaar ook wel een beetje het jaar van Twinight is geweest. De nieuwe Week Spot is voor The Dynamic Tints en 'Be My Lady' (1971).

Het is bijna drie jaar geleden dat ik opeens erg ambitieus wordt met een label uit Detroit. Het is me dan opgevallen dat het merendeel uit de Golden World-catalogus tamelijk eenvoudig en goedkoop is te bemachtigen en even lijkt het me het einde om de complete Golden World-catalogus te verzamelen. Dat begint ambitieus met twee singles van The Debonaires in een week. Daarna koop ik singles van onder andere Pat Lewis, Barbra Mercer en The Adorables omdat deze op Golden World zijn verschenen, maar toch verdwijnt het enthousiasme al snel. Hoewel deze billijk zijn geprijsd, ben ik niet bepaald kapot van singles van The Holidays en vind het 'zonde geld' om daar mijn zuurverdiende dollars aan te spenderen. Ik heb dus een handjevol Golden World-singles in de bak staan die herinneren aan deze korte opleving. Ook heb ik dan nog niet genoemd dat er 'onmogelijke' Golden World-uitgaven tussen zitten die als snel een paar honderd pond moeten opbrengen. En daarvoor ben ik niet erg 'wild' op Detroit-soul. De liefde voor de Chicago-soul speelt dan ook al en toch duurt het tot het najaar van 2014 dat ik middels één plaatje een wereld binnenstap die me al ruim een jaar 'binnen' houdt: Twinight Records.

Die eersteling is 'To Love Someone' van The Kaldirons en ik lust wel pap van die single. Ik begin me te verdiepen in de groep, maar zit al snel op een dood spoor. Wel leer ik dat Numero Music Group het Twinight-label in 2007 onder de loep heeft genomen voor 'The Lunar Rotation Of Twinight'. Exact een jaar geleden, eveneens een paar dagen voor kerst, zet ik een tweede stap in de Twinight-verzameling. 'Which One Am I?' van The Perfections komt bij me wonen, ik leer Renaldo Domino kennen en tenslotte is daar 'Wayward Dream' van Annette Poindexter & The Pieces Of Peace. Dat zijn in alle gevallen heruitgaven van Numero. Reikhalzend kijk ik uit naar de volgende veiling in Chicago en typ daar eerst 'gospel' en vervolgens 'Twinight' in het zoekvenster. Pas op het laatste moment voeg ik nog een aantal anderen toe, ook omdat ik een enkele veiling verlies. Die knap 'lastige' Twinight-single van Guys & Dolls (vorig jaar dubbel in de Blauwe Bak Top 100 met 'You're Misusing Me' en 'Heartaches') zit er ook bij en die ben ik het afgelopen jaar niet meer tegengekomen. Wel win ik mijn eerste 'originele' Twinight: 'I Can't Stop' van The Notations. Toch blijkt dit exemplaar maar matig te zijn en dus koop ik dezelfde single in een betere conditie met de volgende veiling. Twinight overmeestert al snel de kleine Golden World-collectie en tot slot komt daar de huidige Week Spot bij: 'Be My Lady' van The Dynamic Tints.

Dan ligt niet alleen mijn Twinight-handel een half jaar plat, maar het meest hardnekkige soul-verzamelen eveneens. Geen klachten van mijn kant, want ik heb immers pop-pareltjes gevonden bij De Tafel en andere plekken zoals de kringloopwinkel in Sleen. Als ik een paar weken geleden een paar Twinight-singles zie staan in de veiling van mijn Duitse vriend, begint het bloed weer te stromen. Zeker nadat ik de korte geluidsclips heb beluisterd en niet anders kan vaststellen dat het de Twinight-producties zijn die mij in lichterlaaie zetten. Dat veel van de producties zijn gedaan door de 'grote ster' van Twinight, Syl Johnson, is me dan al bekend. Het is pas bij de uitzending van de Top 50 van afgelopen zaterdag dat ik nóg eens op het label kijk van The Dynamic Tints en dat me de 'credit' voor de arrangeur opvalt: Donny Hathaway! In dit geval begeleidt Hathaway een groepje koperblazers dat het feestelijke 'Be My Lady' extra luister bij zetten. Over The Dynamic Tints zélf is vrijwel niets bekend. Het enige dat we weten is dat het drie singles heeft gemaakt voor Twinight. De eerste stamt uit 1969 en heet 'Package Of Love'. De tweede is 'Be My Lady', maar is niet 'onze' 'Be My Lady'. Het orkest wordt toegeschreven aan Pieces Of Peace Orchestra, de huisband van Twinight, en duurt getuige het label slechts twee minuten en vijftien seconden. Op de flip staat 'Rosemarie'. Een paar maanden later verschijnt 'Falling In Love' met op de keerzijde de 'nieuwe' versie van 'Be My Lady'. Nu zonder Pieces Of Peace-vermelding (hoewel de band wel erg als Pieces Of Peace klinkt), Donny Hathaway als arrangeur en maar liefst 28 seconden langer. Evenals het merendeel van de overige Twinight-uitgaven komen ook de singles van The Dynamic Tints terecht in de 'lunar rotation': De middernachtelijke radio-uitzendingen. Alleen 'professionals' als taxichauffeurs en fabrieksarbeiders luisteren naar de radio en zijn in de morgen al vergeten waar ze 's nachts naar hebben geluisterd. Wel 'airplay', maar op het verkeerde moment en dus is iedere Twinight-single gedoemd om te floppen.

The Dynamic Tints is aanvankelijk een 'groeiplaat' voor mij. Ik denk dat ik een beetje ben overdonderd door The Notations als ik de plaat koop. Het is pas gedurende de zomer dat dit fraaie arrangement en de stemmen die stuk-voor-stuk zo fraai worden benut, een indruk bij me achterlaten. De plaat was ook zeker al eerder Week Spot geweest, is het niet erg lastig om met deze losse gegevens een bericht van normale lengte te schrijven. Halverwege de vorige alinea moest ik even omhoog en kon ik rustig concluderen dat dit mij andermaal is gelukt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten