vrijdag 18 december 2015

dat is dan(ce) 2015



Een lange dag post bezorgen en een middernachtelijke uitzending heeft mijn ambities om te publiceren de das om gedaan, vandaar dat ik vanavond in het eerste bericht in de verleden tijd kan blaten. Gisteravond, of eigenlijk vanmorgen, heb ik mijn 'Floorfillers Top 25' los gelaten op de luisteraars en heb tot nu toe niets anders dan lof ontvangen. Het idee ontstaat eveneens tijdens de postbezorging, een paar weken geleden. Ik kan natuurlijk, net als vorig jaar, een paar shows vullen met 'the best of 2015', maar ik kan ook best nog een lijstje aan. Toch stel ik de samenstelling van die top vijftien, twintig of vijfentwintig aldoor uit. Ik kies op het laatst voor een Top 25, daar vijfentwintig het fraaie gemiddelde aantal tracks is dat ik doorgaans in een aflevering van 'Floorfillers' weet te proppen. De show heeft me uiteindelijk 2,5 uur gekost tegenover de gebruikelijke twee-en-nog-wat. Dat is de privilege wanneer je de laatste live-show bent van de dag, niemand die erom maalt dat je nog een kwartier of meer doorgaat. Ik zou op Soul-xotica eerst alleen de top tien doen, maar ach... waarom doen we niet de hele lijst? Nou, vooruit dan!

25. Up To You-Lullueaux & FDVM
24. Honeybee-Larrykoek ft. Bodhi Jones
23. Ain't Nobody-Felix Jaehn & Jasmine Thompson
22. Treasured Soul-Michael Calfan
21. Rumors-Pep & Rash
Collega Lee van 'The Untapped Project' doet een paar uur voor mij zijn 'best of 2015' en dan met het beste uit de wereld van de 'indie'. Ik mag dan al tevreden vaststellen dat 2015 een prachtig jaar is geweest voor de muziek en kraai dat andermaal tijdens de uitzending van 'Floorfillers'. Zó eenvoudig is de samenstelling van deze Top 25 niet geweest en ik het op het laatst moeten 'spelen' met een paar titels. Een 'spelletje' heeft hun positie bepaald. Een aantal titels uit de Top 25 ben ik zelfs 'vergeten', maar een warme associatie brengt hen in de lijst. Dat geldt in zekere mate ook voor de hekkensluiter. Van 'Honeybee' had ik wel het ene en het andere verwacht op het gebied van de Top 40, maar heeft dat niet gered. En misschien daarom ook in de Top 25. Ik zal niet zeggen dat ik 'de eerste' was met Felix Jaehn & Jasmine Thompson, maar voor Engelse begrippen liep ik een maand voor. In Nederland zou het niet meer dan logisch zijn geweest na de vorige nummer 1-hit van Felix Jaehn. Michael Calfan is eens in de show geweest en heeft vervolgens twee maanden in mijn speellijst gestaan zonder herhaling. Dan begin ik hem weer te draaien en dan...? De vonk! Mijn waardering voor 'Rumors' van het Zeeuwse duo Pep & Rash heb ik hier al eens gedeeld (24 januari 2015).

20. Chasing Time (Le Flex Remix)-Azealia Banks
19. Revive-Etherwood ft. Logistics & Eva
18. Hold My Hand (Chris Lake Remix)-Jess Glynne
17. Are You With Me-Lost Frequencies
16. The Storm-DIMMI & Goldfish
Het is alsof je je hele leven al een afkeer hebt gehad tegen heavy metal. Dan bekeer je jezelf tot christen en ontdek je de gospel-metalbands die precies dat geluid van oude heavy metal-bands kopiëren en roept dan dat dit 'de beste muziek ooit gemaakt' is. Zo beschouw ik ook de 'soulful house', een subcultuur van de Engelse Northern Soul. Tuurlijk moesten deze gasten in het begin van de jaren negentig niks hebben van de house. Nu danst het de zolen kaal op nieuwe producties die zwaar zijn geënt op het geluid uit de vroege jaren negentig. Ik geloof dat ik Azealia Banks van een site heb gehaald met 'soulful house', want soms zit er wel een erg fijn voorbeeld tussen. Verder vooral heel erg het Incognito/M People-geluid, maar dit is een uitzondering. Ik kijk sinds een paar maanden ook geregeld in de albumlijsten om met meer 'progressieve' geluiden te komen. Het laatste album van Etherwood is in die zin 'een hit' geworden bij mij. Lekkere dynamische drum'n'bass waar ik wel soep van lust. Ik 'mag' Jess Glynne al sinds dat ik 'Rather Be' van Clean Bandit voor het eerst hoor en de liefde is afgelopen zomer alleen maar verder gegroeid (hoewel ik haar laatste single een beetje 'bout' vind). Zij moest dus wel in dit overzicht en dan het liefste met 'Hold My Hand', één van de nummers van mijn soundtrack van 2015. Toch kies ik dan maar voor deze Chris Lake-remix, ook al houdt deze geen spaander heel van het origineel. Met Lost Frequencies ben ik de eerste, in Engeland dan. Het nummer staat in de Tipparade als ik het eens draai in 'Floorfillers' en tegen de tijd dat het in de top tien staat, is het praktisch een resident van de show. Net als Felix Jaehn een beetje 'overplayed' voor mij en dus niet heel erg hoog.

En dan komen we bij ons fotomodel, de nummer 16. Niet goed gezocht? Wellicht! Ik heb al eens het voornemen gehad om deze voor 'Van hit naar her' bij de lurven te pakken, ook al is de hitparade té hoog gegrepen voor 'The Storm' van DIMMI & Goldfish. Vanavond kom ik zowaar een biografie tegen. Een beetje 'pants', maar goed genoeg voor een intermezzo in de Top 25. DIMMI & Goldfish is een samenwerkingsverband tussen drie Zuid-Afrikanen. Goldfish is een duo dat al menig prijs in de wacht heeft gesleept, de band maakt electro met een veelvoud aan traditionele instrumenten als saxofoon, gitaar en orgel. DIMMI is een aanstormend talent in de dance-scene en samen brengt het 'The Storm'. Nu weet ik nog steeds niet of het gezongen is door de heren van Goldfish of dat er een sample in is verwerkt, maar het komt mij heel bluesy en gospel-achtig over. Het zou me niks verbazen als het een sample van een jaren veertig-bluesplaat zou zijn. 'The Storm' komt uit in juli en ondanks de stevige tijdsduur (bijna zeven minuten) stop ik hem regelmatig in de show. Er zijn 'Floorfillers-classics' en 'Floorfillers-classics', maar dit is zo eentje die onlosmakelijk verbonden is aan de show maar dat verder nooit iets heeft gedaan.

15. We Love-Nique & Sean Dibble
14. Show Me Love (EDX Indian Summer Remix)-Sam Feldt
13. Sun Is Shining-Axwell & Ingrosso
12. ILYSB (Ferdinand Weber Remix)-Lany
11. Something Better-Audien ft. Lady Antebellum
Nique & Sean Dibble komt zeker uit de hoek van de 'soulful house'. Ja, vergeef me, als ik tweemaal een nummer heb gedraaid en het tot 'Floorfillers' gaat horen, vergeet ik vaak waar ik zo'n nummer vandaan hebt geplukt. Met Sam Feldt (zie: 1 augustus) ben ik Engeland vóór en dat terwijl de plaat een klapper van een hit is geweest daar. Dan valt de Nederlandse notering zelfs een beetje tegen. Ik heb doorgaans niet zoveel op met 'kermismuziek', vandaar dat Tiësto, Hardwell en Avici flink 'ondergewaardeerd' zijn in zowel show als Top 25, maar van 'Sun Is Shining' krijg ik altijd zulke goede luim, dat dit een kleine concessie is. Met Lany ben ik de moed aan het verliezen. Het is een plaatje dat ik de afgelopen maanden flink heb 'geplugd'. En wat dan te denken van de nummer 11. Heel onbewust misschien wel de plaat die ik het vaakst heb gedraaid in 'Floorfillers'.

10. Don't Give Up-Blinkie
9. Real Joy (Duke Dumont re-edit)-Fono
8. Goodbye-Feder ft. Lyse
7. High At Night-Alle Farben
6. Peanut Butter Jelly-Galantis
Bij Feder & Lyse heb ik al het gevoel dat we in de buurt van de nummer 1 komen. Deze aftelling bevat allemaal 'Van hit naar her'-patiënten: Blinkie (8 november 2015), Fono (3 juli 2015), Feder (28 maart 2015), Alle Farben (21 november 2014) en Galantis (22 mei 2015). Veel leesplezier gewenst!

5. Here (Lucian Remix)-Alessia Cara
4. Be Right There-Diplo & Sleepy Tom
3. Save Me (LondonBridge Remix)-Listenbee
2. This Is Who We Are-Dash Berlin & Syzz
1. Need To Feel Loved (Alle Farben Remix)-Floral
Ik heb net een heel stuk op de 'backspace' gedaan, want ik meende dat ik van twee in de Top 5 een 'Van hit naar her' had geschreven. Niet??? Ik geloof stellig dat ik heb geprobeerd een bericht over de nummer 2 te schrijven, een nummer waarin ik niet zomaar 'geloof' heb. Het nummer heeft véél meer verdiend dan dat het heeft gekregen. Voor de leek niets bijzonders, maar ik vind dit zo'n uitstekende productie en toch zo commercieel als de neten. De nummer 1 heb ik waarschijnlijk 'overgeslagen' vanwege de inmenging van Alle Farben en omdat ik hem vorig jaar al eens had gehad. Ik volg Alle Farben op de voet en vind hem zonder meer de meest sympathieke persoon uit de hedendaagse dance en ik lust iedere mix of remix van deze man. Diplo & Sleepy Tom (9 oktober 2015) en Listenbee (2 mei 2015) heb ik dus al in 'Van hit naar her' gehad. Ik verwacht binnenkort eenzelfde bericht te doen over Alessia Cara. 'Here' staat namelijk op het punt een hit te worden, zij het niet in Lucian's meer dansvloer-geschikte mix.

Straks een bomvolle 'Singles round-up': Ik heb maar liefst zeventien singles gekocht bij De Tafel, maar... omdat het niet heel veel bijzonders is, stop ik ze samen in een bericht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten