woensdag 16 december 2015

Het zilveren goud: december 1990



Soms besef je het gemak van een computer. In navolging van mijn oudste broer hou ik een kaartenbak bij van de singles. Dat gaat goed tot de zomer van 1994. Dan zijn mijn kaartjes op en vergeet ik steeds om nieuwe te halen. Blijkbaar hield ik toen wel de slagorde bij in een schrift, want 'The Letter' van The Box Tops is zo'n plaatje dat ik nog vermeld in de kaartenbak, maar het is slechts een enkeling boven de 1890. Tegenwoordig noteer ik direct iedere aankoop in de computer. Ik geef de platen geen 'nummers' meer, heb het ooit geprobeerd met de Blauwe Bak, maar omdat die ook voortdurend wisselt, is daar geen beginnen aan. In de jaren 1989 tot en met 1994 moet ik zelf de nummering doen, geen computersysteem dat dit voor mij kan organiseren en dus ga ik nog wel eens de mist in. 'Dubbele' nummers of zelfs tien-of-meer cijfers die niet zijn ingevuld, het komt allemaal voor in de kaartenbak. Het zijn er maar liefst drie en her en der steken kleine 'herinneringen', zoals een papiertje van een 'ijsbonbon' en de wikkel van een After Eight, maar ook een aankoopbon van een cd die al lang is gerecycled. De lijst van 1991 is wederom opgesteld, dit in navolging van de serie '20 Years Ago Today' waarmee ik vijf jaar geleden ben begonnen. Ik heb besloten het op de 'oude manier' te doen, eens per maand alle singles. Dat gaat komende zomer een paar lange berichten opleveren, maar liever dat dan een 'top tien anno 2016' of iets dergelijks. Ook vermeld ik vanaf deze maand het platenlabel, het land en jaar van uitgave en of de toen gekochte single een fotohoes had (PS). Vandaag de nummers 257 tot en met 276.

Over naalden maak ik me niet zo druk in 1990 als dat ik vijfentwintig jaar later doe. Afgelopen zondag had ik nog een 'hairy' moment toen halverwege 'Sailing' van Rod Stewart bleek dat een tapijtje zich had opgekropt onder de naald en toen deze van de plaat afgleed en de stofmat in. Het is maar net goed gegaan, want ik heb de bewuste naald slechts een paar maanden en zou het, in principe, tot februari of maart moeten doen. Zo gezegd, in 1990 neem ik het niet zo nauw en kan me niet meer herinneren waarom de Tesla van mijn zus aan vervanging toe was. Waarschijnlijk vanwege de naald? Mijn ouders kopen een nieuwe stereotoren en dus raakt de Philips overbodig en verhuist voor vijfentwintig gulden naar mijn kamer. De Philips heeft als enorm voordeel dat het een gangbaar element heeft en de naalden relatief goedkoop zijn. Negen maanden later koop ik een nieuwe naald. De rillingen lopen me anno 2015 over de rug.

In december 1990 trek ik de stoute schoenen aan en fiets naar Joure waar ik een rondleiding krijg op de Penninga's Molen, een korenmolen. Daar laat ik weten geïnteresseerd te zijn in een opleiding tot vrijwillig molenaar en de volgende week kan ik beginnen. Een andere jongen doet de opleiding al een tijdje en is fanatieker dan mij. Ik kom al heel snel mijn motoriek tegen bij het werk op de molen, hoewel ik intens veel van de vrijheid geniet. De 'lessen' kunnen in principe op drie molens worden gegeven. De Groene Molen in Joure draait eigenlijk alleen maar tijdens Molendag en dat heeft er gedeeltelijk mee te maken omdat het bouwwerk in de schaduw staat van de Douwe Egberts-fabriek. Daarnaast bedienen we een poldermolen in Vegelinsoord en het is met name de laatste waar ik me het meeste 'thuis' voel. Ik heb vijf jaar geleden al eens een bericht gewijd aan mijn molen-hobby (zie: 6 januari 2011), uiteindelijk wordt het in 1992 opgeslokt door mijn recensenten-werk. Vrijdagavond laat uit Het Bolwerk komen en een paar uur later fris en fruitig zijn tussen de molen-hippies die op hun verjaardag hooguit een jenevertje drinken, is niet langer een optie voor de zeventienjarige.

In december 1990 speelt de muziek ook al een flinke rol, want op de dag van de kennismaking in Joure koop ik op de terugweg een single bij een antiekzaakje. Het vraagt flinke bedragen voor de singles uit de late jaren vijftig en vroege jaren zestig, maar ze hebben wel kennis van zaken. Hoewel de singles ontbreken, heeft het een fikse verzameling lege Favorieten Expres-hoesjes. Het is omstreeks 1990 dat deze erg gewild worden en de winkel hanteert 'verzamelaarsprijzen'. Een Dusty Springfield-single van omstreeks 1964 met een neutraal Philips-hoesje hoeft over het algemeen niet veel op te brengen. Als de plaat een Favorieten Expres-hoes heeft stijgt de prijs, althans in 1990. Een 'leek' had ze bij het oud papier gegooid. De singles in neutrale hoezen zijn maar liefst 3,50 gulden en dat vind ik voor de 258 anno 2015 nog steeds een hoop geld. 257 kost een gulden bij Sunrise in Sneek.

257 What's A Matter Baby-Ellen Foley (NL, Epic, 1979, PS)
258 Hello Mary Lou-Ricky Nelson (NL, Imperial, 1961)

In december 2010 doe ik een 'experimentele 20 Years Ago Today'. Ik wil de serie pas in januari 2011 van start laten gaan, maar ik moet een 'opzetje' hebben. Omdat ik dan nog specifiek kijk naar de dagen waarop ik een plaat heb gekocht (en als gevolg dat er soms driemaal per week een '20 Years Ago Today' is), behandel ik de partij die ik op een zaterdagmiddag op de vlooienmarkt koop. De nummers 259 tot en met 261 komen uit een gigantische partij eind jaren zestig, vroege jaren zeventig. Allemaal in neutrale witte hoezen (ik heb inmiddels de fotohoezen compleet). De nummer 262 is ondanks mijn behoorlijke Bee Gees-kennis volslagen onbekend en groeit wel uit tot een blijvende favoriet. Van 265 heb ik ten tijde van 220 al eens het lege fotohoesje gevonden in Heerenveen en die heb ik nu dus mooi compleet!

259 Travelling In The USA-The Bintangs (NL, Decca, 1970)
260 When I Was Young-Eric Burdon & The Animals (NL, MGM, 1967)
261 Who'll Stop The Rain-Creedence Clearwater Revival (NL, Liberty, 1970)
262 Let There Be Love-The Bee Gees (NL, Polydor, 1970)
263 Sympathy-Steve Rowland & The Family Dogg (Duitsland, Polydor, 1970, PS)
264 This Song-George Harrison (NL, Dark Horse, 1976, PS)
265 August October-Robin Gibb (NL, Polydor, 1970, PS)

Net zoals Bertje van Twister in 1989 over een stalen geduld moet beschikken met die puisterige jongeman met zijn schooltas, is het bij Sunrise al niet anders. Toch hebben die nog wel enige afleiding met de klanten die komen voor hun wiet. Iedere keer als ik binnenkom, kniel ik op de grond en blader alle singles door. Tot april 1991 zit er weinig verloop in de gulden-singles en op het laatst kan ik de volgorde wel dromen. Er worden vijf of zes singles uitgeschift en dan moet ik nadenken welke de meeste prioriteit heeft. Een uur later kan ik weer een single toevoegen aan de kaartenbak. Het gebeurt niet vaker dan vier keer in het jaar dat ik meer dan één koop en dat is aan de hand met de nummers 266 tot en met 268. 269 en 270 zijn weer losse aankopen, maar komen eveneens van Sunrise.

266 Killing Me Softly With His Song-Roberta Flack (NL, Atlantic, 1973, PS)
267 Holy Night-Family Tree (NL, Polydor, 1972, PS)
268 Have Faith In Your Love-Sounds Orchestral (NL, Pye, 1965)
269 The Night, The Wine And The Roses-Liquid Gold (NL, CNR, 1980)
270 Roosevelt And Ira Lee-Tony Joe White (NL, Monument, 1969)

Sounds Orchestral is uitgegroeid tot een Blauwe Bak-favoriet en volgende maand zal ik nóg een single kopen van het duo John Schroeder en Johnny Pearson. Sunrise heeft twee singles van Tony Joe White en de volgende koop ik in begin januari 1991. Dan zijn we weer op de vlooienmarkt hoewel ik een beetje krap bij kas zit. Ik heb geluk bij een handelaar die een kwartje per single vraagt en de nummers 271 tot en met 274 passen dus precies binnen een ouderwetse Nederlandse gulden. 275 is maar liefst drie gulden en opnieuw is dat nu nog steeds een hoop geld. De plaat heeft een neutrale hoes en knispert fijn. Ook die heb ik jaren later beter gekocht voor beduidend minder. Ik meende me maandag te herinneren dat ik nog een single had gekocht met de drie elpees. Ik dacht aan 'Rainsun Song' van Mayflower, welke ik bij De Melomaan heb gekocht, maar die komt pas in mei aan bod. Nu weet ik het weer... Ik ben bij Het Keldertje geweest en heb deze schoonheid van The Moody Blues meegenomen.

271 Photograph-Ringo Starr (NL, Apple, 1973)
272 Always On My Mind-Pet Shop Boys (Duitsland, Parlophone, 1987)
273 Ruthless Queen-Kayak (NL, Vertigo, 1979)
274 Let's All Chant-Michael Zager Band (NL, Private Stock, 1978, PS)
275 Someday Never Comes-Creedence Clearwater Revival (NL, Fantasy, 1972)
276 Melancholy Man-The Moody Blues (Duitsland, Threshold, 1970, PS)

Morgenavond blik ik in 'Floorfillers' terug op het afgelopen jaar en doe dat middels een samengestelde Top 25 van 'Floorfillers'-favorieten van 2015. Omdat ik de lijst niet wil prijsgeven vóór de show, ga ik daar morgen of vrijdag een bericht aan wijden. Ondanks dat het een onchristelijk tijdstip is, zijn jullie van harte uitgenodigd vanaf 1 uur 's nachts op Wolfman Radio.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten