dinsdag 29 december 2015

sketches of Sleen



Vorig jaar heb ik een Schijf van 14 gepubliceerd over de veertien meest gedenkwaardige dagen van 2014. Dit jaar zou ik ook met gemak een 15-van-2015 kunnen samenstellen, maar in plaats daarvan blik ik liever iets uitgebreider terug op een aantal zaken. Hoewel ik morgen waarschijnlijk toch nog een 'hitparade' ga doen, maar dan van de gemaakte fietstochten in dit jaar. Of zal ik een bericht wijden aan de radio? Dat zou eventueel ook nog bij de Week Spot in passen die jullie vandaag eveneens krijgen, want ook dat is een herinnering aan de radio van 2015. Dat laatste klinkt als een plan. Maar eerst ga ik terug naar een Drents dorpje waar ik net geen week heb gespendeerd. Een week om in te lijsten! Ver van huis maar tegelijk ook heel dichtbij, andermaal het bewijs dat je niet uren in een vliegtuig hoeft te zitten om iets 'nieuws' te ontdekken. Als ik nu op de fiets stap, zou ik waarschijnlijk pas bij het ochtendgloren in Sleen zijn en daarom pak ik maar een fictieve trein naar Emmen. Natuurlijk rijdt een trein op dat traject, alleen verwacht ik het niet op dit tijdstip. Retourtje Sleen!

Het is al jaren een tendens: 'Zuinig aan' doen met de vakantie. Je begint te wennen aan deze dingen en bovendien heb ik nooit honderden euro's besteed aan een vakantie. In 2011 en 2012 ga ik niet écht met vakantie. In dat eerste jaar moet september de vakantie worden en dat zou een 'dure' vakantie zijn geworden. Dan wordt de pinpas ingeslikt in Keulen en kan ik na een dag alweer naar huis. In 2013 logeer ik op budget in De Steeg dat een enorm succes blijkt. Vorig jaar heeft me ook niet veel gekost en zoiets is dit jaar ook van toepassing. Ik wil met vakantie, maar hik op tegen het geld van een treinkaartje om 'weg' te komen van Meppel. Eerst speel ik met het plan om op de fiets naar Appelscha te gaan en daar een week te kamperen. Toch ligt Appelscha aardig binnen mijn fietsregio en dus 'ken' ik de omgeving wel. Op een fietstocht kijk ik vervolgens eens op een fietsroutenetwerk-plattegrond en zie dan stroken bos in de buurt van Emmen. Dat ziet er aantrekkelijk uit en ik raadpleeg thuis Google om een camping te vinden. Dat is eenvoudig te doen en het plan wordt concreet zodra ik de tarieven zie.

Ik hik nog steeds op tegen het treinkaartje. Maar dan opnieuw... Het is misschien maar zestig kilometer van Nijeveen naar Sleen, het is ook genoeg om mijn mooie 'nieuwe' fiets te slopen. En zo wordt het treinkaartje steeds beter te bekostigen, hoewel me dat in geen geval de kop zou kosten. Het weer zal woensdag beter worden, maar ik heb er een hard hoofd in. Dinsdag 18 augustus ben ik bezig met Tuesday Night Music Club voor te bereiden en ik blik naar buiten: Het lijkt wel winter. Het is bijna donker en het blijft aldoor gieten. Toch hebben de weerboeren gelijk want de volgende dag is het al stralend. Ik fiets naar Meppel en stal de fiets op het station. Het weer is zo aantrekkelijk dat ik terug wandel. Thuis speelt zich een klein drama af. 'De zak'! Ja, die blijkt onvindbaar totdat ik een ingeving krijg. En, ja, een vaste kast op de voorste slaapkamer. De zak met kooktoestel, rvs pannetjes en een keteltje. Verder gaat het inpakken voorspoedig en de volgende morgen stap ik om elf uur op de bus van Nijeveen naar Meppel. Ik haal de fiets op van de stalling en ga met fiets en bagage in de trein. In Zwolle stap ik over op de trein naar Emmen. Daar aangekomen stal ik eerst de fiets en ga met tent en bagage in de bus naar Sleen. Het is echt warm en daar was ik niet op voorbereid! Ik steek aan bij een cafetaria voor een ijskoude consumptie en loop dan verder naar de camping. Daar zet ik de tent op met een zonnesteek (de buitentent binnenstebuiten waardoor de stokken ook aan de buitenkant lopen), maar ben trots op het resultaat en ga dan met de bus naar Emmen om de fiets te halen. Ik 'snuffel' alvast wat rond in de omgeving en eet 's avonds kleffe macaroni bij de tent.

Vrijdagochtend ben ik al vroeg uit de veren en heb het plan klaar: Naar het Cuby-museum in Grolloo. Het weer laat zich andermaal van zijn beste kant zien, hoewel ik toch een goed deel van de dag binnen doorbreng. Volgend jaar weer eens? Als ik bijna buiten Grolloo ben, 'zondig' ik aan een doosje sigaren en dit gaat een trend worden voor de rest van de vakantie. Ik ben zó goed aan het 'dampen', maar het vakantiegevoel gooit plots roet in het eten. Inmiddels taal ik niet naar shag, maar rook wel stevig sigaren. Volgend jaar beter? 's Avonds eet ik kostelijk bij de tent en kan ook wel slapen na zo'n enerverende dag. De volgende morgen overvalt pas echt het vakantiegevoel. Ik loop Sleen in om bij de plaatselijke kringloop te kijken en wil zien om een 'Op Fietse'-kaartje te krijgen bij de VVV. Helaas is de brochure niet meer voorhanden en ik word naar de camping gestuurd met een minimaal kopietje dat nauwelijks valt te ontcijferen. Ook begrijp ik dan dat de tocht aanmerkelijk korter is dan gedacht, maar ik zal het desondanks morgen proberen. Morgen? Ja, vandaag wil ik het 'rustig aan' doen. Dat begint goed met koffie en gebak op een terrasje bij de bakker en ook het branden in de zon gaat me even later goed af. Dan krijg ik een idee. Zal ik even naar Emmen fietsen? Dat doe ik, maar Emmen staat me al heel snel tegen. Het is snikheet en veel te druk in de stad. Wel koop ik een paar singles en een kist tuitcigarillo's. We gaan weer fietsen. Eerst richting Erica, maar aan de zuidkant van Emmen fiets ik tegen een vlieger-festival aan en moet de route omleggen. Dan zit ik al snel op de route naar Nieuw-Amsterdam en neem dan een paar snelle beslissingen. Waarom ook niet? Het is koel op de fiets en ik heb zeeën van tijd. Ik schamp Coevorden aan de uiterste noordkant en fiets langs 'De Hutte Heugte' naar Dalen. Daar heb ik niet een beetje dorst en drink iets bij een shoarmaroom. Dan gaat het richting Oosterhesselen en vind ik een mooi paadje 'binnendoor' naar Sleen. Als ik thuis ben, zegt mijn kilometerteller dat ik vijf kilometer méér heb gefietst dan gisteren. Hoezo 'rustig aan'?

Zondag verstierd een 'stevige' oostenwind het fietsplezier. Er tegenin kruien betekent peentjes zweten en er aan overgeven is tien-kilometer-per-uur. De 'Op Fietse'-route gaat al na de eerste kilometer mis en dus laat ik het hierbij. Ik ga 'dwalen' zonder dat dit me nu heel veel genoegen geeft. Ik probeer er het beste van te maken, maar ik had me iets anders voorgesteld bij deze 'laatste' dag. Ofwel: Ik heb geboekt tot dinsdag, maar de 'buren' op de camping hebben me gewaarschuwd voor zwaar weer. Ik moet morgenochtend maar proberen de boel droog in te pakken en dan naar huis. Ik fiets naar de camping waar ik lekker eet. Op de avond is de zon zomaar verdwenen. Melancholiek loop ik een blokje om Sleen en maak hier kennis met 'Times We Had Together' van Sam Bowie & The Blue Feelings. 's Nachts merk ik wel wat wind en regen, maar de tent staat stevig. De volgende morgen schijnt zowaar de zon. Ik vraag de eigenaar naar de weerberichten. ,,In het westen van het land verwachten ze onweer, maar hier niet. Misschien een slag onweer en een beetje regen". Natuurlijk blijf ik de maandag! De wind is gaan liggen en opeens is het kostelijk fietsweer. Ik maak deze dag de langste tocht van de vakantie: Via Emmen, Coevorden en Gramsbergen een stukje Vechtetal-route en dan via Nieuw-Amsterdam weer terug naar de camping. Ik ben net thuis als het even onweert, maar later is het al snel weer droog. Dinsdagmorgen is beduidend regenachtiger. Ik breek de tent af en drink koffie onder een afdakje. Dan ga ik op de fiets naar Emmen en tref vlak voor die plaats een hevige bui. Met de bus naar Sleen om de tassen op te halen en in Meppel herhaalt zich het ritueel. Rond een uur of vijf is alles van mij weer in Nijeveen en kan ik tevreden terugblikken op een geslaagde vakantie. Het 'staartje' komt ongetwijfeld morgen voorbij!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten