woensdag 30 december 2015

Schijf van 5: fietstochten



Een eenmalige terugkeer van een oude bekende: De Schijf van 5. Gedurende de jaren 2011 tot en met 2014 een vast onderdeel op de zondag, maar aan het begin van dit jaar besluit ik de serie (even) stop te zetten. Ik heb niet meer omgekeken naar de Schijf van 5. Ik heb vanavond 2015 al even voor mezelf zitten resumeren en heb daarmee het fundament gelegd voor het bericht van morgen. Fietsen is al vanaf mijn jeugdjaren een favoriete bezigheid. Als tiener ga ik zondagmiddag vroeg weg en als ik thuis kom, is iedereen nieuwsgierig waar ik ben geweest. Ik fiets tientallen kilometers en er zijn maar weinig plaatsen in een straal van zestig kilometer rondom Jutrijp die voor mij onbekend zijn. Op mijn negentiende komt eerst de Solex in het spel en daarmee 'herhaal' ik de fietstochten zonder trappen. Later de brommer en de scooter en nog steeds mag ik graag toeren, maar de fiets pak ik hooguit als de peut op is. In York fiets ik wel weer even fanatiek, ook al is dat deels noodzaak. Met het Hemelvaartsweekeinde van 2000 wil ik op de scooter naar Jutrijp, maar het ding laat me al aan het einde van de straat staan. Dan vraag ik een medebewoner of ik zijn fiets kan lenen. Natuurlijk mag dat en zo fiets ik van De Bilt naar Jutrijp en leer onderweg een paar belangrijke lessen. Negen maanden later ben ik klaar voor de 'monstertocht' Tuk-Mossley-Tuk en vanaf dat moment 'kan' ik weer fietsen. Met name de laatste paar jaren wint het fietsen weer in populariteit bij mij en 2015 leent zich uitstekend voor mooie en lange fietstochten. Ik moest even graven, maar als ik vijf favorieten moet kiezen, dan zijn het de volgende.

5. Enschede-Ommen (zondag 27 september)
De traditie is 'zomaar' ontstaan. In 2010 'vier' ik onbewust de 20e september als 'het nieuwe begin', een jaar nadat ik de buiteling maak met de fiets. In 2011 wil ik het vieren met een vakantie in Duitsland (Keulen) en België, maar dan wordt mijn pinpas ingeslikt. In 2012 wil ik een 'eindje' fietsen, maar dat wordt plotseling een heel eind (zie: 24 september 2012). Vanaf dat moment wordt de 20e steevast gevierd met een fietstocht. Hoewel? Ik weet wel dat ik de 21e september in het voorprogramma van Cartoon Violence sta te draaien en er staat me iets van bij dat ik de dag erna heb gefietst, maar dat heb ik nergens genoteerd. In 2014 fiets ik van Coevorden via Ommen naar Oldenzaal en het is deze route die de nummer 5 van vandaag inspireert. Omdat ik op zaterdag 19 september met Winston 'The Great' Watson & Aldous McFinley's Original And Magical Mushroom Pie Showband And Orchestra moet optreden in Het Bolwerk, schiet de 20e als fietsdag erbij in. Een week later wil ik het alsnog goed maken. Gedurende de vakantie in Sleen heb ik de maandag al een stuk van de Saksenroute gefietst: Van station Emmen tot en met de kruising bij Gramsbergen. Vanaf dat punt loopt de Saksenroute parallel aan de Vechtdalroute tot Ommen. Dat stuk heb ik in 2014 gefietst en ik ben aanvankelijk vastberaden om Enschede te bereiken, maar moet ter hoogte van Oldenzaal de strijd opgeven en de trein terug pakken. Op 27 september doe ik het andersom. Ik begin in Enschede en ben ruim anderhalf uur later op het punt waar ik vorig jaar ben afgeslagen naar Oldenzaal. Het is in 2014 een wijs besluit geweest! De verdere tocht naar Ommen in tegengestelde richting is een vreemde gewaarwording. In mijn herinnering aan 2014 zijn bepaalde stukken 'eindeloos' en andere 'gewoon een paar kilometer', maar dat blijkt een jaar later anders te liggen. Waarom deze tocht niet hoger staat? Het is het allemaal nét niet. Hoewel er beduidend minder wind staat dan vorig jaar is het toch ietsje te koel om op de vlakte te gaan zitten. In Ommen wil ik de tocht nog 'afmaken' door naar Dalfsen te fietsen, maar besluit dan toch om de trein te pakken. Het einde is dus ook niet wat ik ervan verwacht. Het is zeker geen 'kater-tocht', maar in vergelijking met andere fietstochten in deze lijst gewoon minder memorabel.

4. Dwingelerveld (zondag 2 augustus)
Weer een heel stuk verwijderd, want er lopen twee fietstochten kriskras door elkaar. Ik had hier 'de enige lange fietstocht op het oude barrel' willen noemen, maar plotseling koppel ik herinneringen van 2 augustus aan deze tocht in mei. Als ik dan tóch een keuze moet maken uit die twee? Het fietsen op de oude is loodzwaar en dit neemt een paar maal mijn lust weg. Op 2 augustus doe ik een gedeelte van de tocht opnieuw, maar nu met de Multicycle. Het weer is aangenaam en ik koers in eerste instantie af op het Dwingelerveld. Vanuit daar naar Diever en Wapse. Het is ter hoogte van Wapserveen dat ik even stop bij een fietsroutenetwerk-bord en daar zie ik op deze dag het 'groene' gedeelte nabij Emmen. Hier wordt het plan geboren om mijn vakantie te vieren in Sleen.

3. Nijeveen via Groningen naar Assen (zondag 4 oktober)
Het is nevelig als ik deze ochtend van huis fiets. Ik heb dan maar één doel voor ogen: Nog eenmaal de NAP volgen tot Groningen en daar in de trein terug naar Meppel. Even voor Appelscha hou ik een koffiestop en dan fiets ik nog steeds in een 'klein wereldje'. In Appelscha komt de zon tevoorschijn en de temperatuur zal later nog flink oplopen. Het kan niet mooier! Even voor Groningen springt mijn kilometerteller naar duizend kilometer: 1000 sinds 15 augustus en de tweede 500 sinds 30 augustus. In Groningen blijkt het, boven verwachting, nog erg vroeg te zijn en meteen komt het volgende ambitieuze plan op: We gaan de Saksenroute op richting Emmen. Of... we houden Assen in de peiling, want daar kan ik ook nog op de trein springen. Dat laatste blijkt een beter haalbare 'target'. Ik bevind me slechts een paar kilometer ten oosten van Assen als de route wel erg richting het oosten neigt. Een biologische ijsboerderij is het perfecte eindpunt van deze enerverende tocht. Inmiddels is de kilometerteller voorbij de 1700 kilometer gegaan, maar dat is slechts detail.

2. Laatbloeier (vrijdag 10 juli)
Het is deze vrijdag prachtig weer geweest. Ik weet niet het 'hoe en waarom', maar ik ben deze dag vrij. Normaliter moet ik op vrijdagmiddag werken. Het is de hele dag al prachtig weer geweest, maar het is 'Floorfillers' dat me andermaal de das omdoet. Zo is het al later op de middag dat ik opeens wil fietsen. Het eerste stukje van de route is ook nog met werk in het achterhoofd. Ik solliciteer bijna naar een baantje als postbezorger op de kazerne in Havelte en wil weten hoe ver dat van Nijeveen is. Als ik daar dan tóch ben? Ik ben altijd weer de naam van de ANWB-fietsroute kwijt, maar ik heb de tocht in juli 2013 al eens in zijn geheel gefietst. Toch wil het op een ene of andere wijze niet vandaag. Het is bijna acht uur als ik in Vledder ben en bij de supermarkt wat te eten en drinken haal. Dan wordt het koeler en is het opeens weer prachtig fietsweer. Om een lang verhaal kort te maken: Het gaat bijna schemeren, maar ik fiets de volledige tocht en ben tegen middernacht thuis. Het was toch weer genieten met een grote G en ik raak langzamerhand gewend aan de Multicycle. Dit smaakt naar meer en deze Schijf van 5 bewijst dat er méér is gekomen!

1. Rondje koffie (zondag 30 augustus)
Ik wil aanvankelijk met de tent achterop de fiets naar Sleen, maar kies dan toch voor het welzijn van de fiets. Ook heb ik even het plan om vanuit Sleen naar huis te fietsen en dan met de trein en bus de bagage op te halen. Dat schiet ik af vanwege onnodige vervoerskosten. Toch blijft het knagen... De fietsrouteplanner rekent me zestig kilometer voor van Nijeveen naar Sleen. Het is zaterdagavond 29 augustus als ik, na supermarktbezoek, ontdek dat ik de koffie ben vergeten. Omdat het de volgende dag mooi weer belooft te worden, maak ik een plan: Ik ga naar Sleen om bij de Albert Heijn een pak koffie te kopen. Het weer is buitengewoon goed en het gaat lekker. In Sleen overvalt me meteen ook weer het vakantiegevoel. Toch word ik daar ook weer ambitieus. Richting Beilen! Daar zou ik eventueel op de trein kunnen stappen. Ook zou ik kunnen 'oversteken' naar het Dwingelerveld en zo weer binnendoor naar Nijeveen. Nee, ik ga voor de derde optie! En dat betekent over Westerbork, Hooghalen, het Hijkerveld en Oranje naar Hoogersmilde. Dan een stuk langs de Drentse Hoofdvaart en toeristisch naar Diever voor een ijsje. De laatste loodjes wegen het zwaarst en ik ben bekaf als ik thuis ben, maar ook enorm voldaan. En, niet onbelangrijk, ik heb alleen maar droog en warm weer getroffen, terwijl de weerboeren toch onweer hadden voorspeld. Dit is de tocht die voor mij boven alle andere fietsavonturen uitsteekt. Ik wil zeker nog eens in het nieuwe jaar naar de kringloopwinkel in Sleen en dus sluit ik een kleine 'herhaling' van deze route niet uit.

Morgenavond ga ik het jaar kortsluiten. Voor het derde jaar op rij vier ik mijn oud en nieuw 'in de lucht': Van elf tot drie 'onze tijd' ga ik 2015 afsluiten op Wolfman Radio en het nieuwe jaar inluiden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten