zondag 9 augustus 2015

Van hit naar her: Made In June



Ik lig alweer een beetje achter met de berichten, maar daarmee schep ik ook de mogelijkheid om korte metten te maken met deze ronde 'Raddraaien'. Vanzelfsprekend begin ik weer helemaal overnieuw, want wat mij betreft is dat een rubriek waar nóóit een einde aan komt. Vandaag eerst 'Van hit naar her' doen met mijn zoektocht naar zomerhits. Voor Made In June komt dat te laat, in navolging van haar vorige twee singles is ook het uitstekende 'Nobody But You' in de onderste regionen van de Tipparade blijven steken. Ik snap het niet. Eigenlijk had Made In June hier al ruim een jaar geleden moeten staan, maar toen was de informatie te beperkt om tot een fatsoenlijk bericht te komen. Nu komt het er dan toch van, ook al is de centrale schijf reeds uit de Tipparade verdwenen. Vandaag staat de Amsterdamse dj/producer Made In June in het zonnetje met haar track 'Nobody But You'.

Zodra je de echte naam weet van Made In June wordt het allemaal een stuk eenvoudiger en dat is informatie die nauwelijks voor handen is in juli 2014. June Te Spenke wordt op 9 maart 1983 geboren. Muziek speelt een belangrijke rol in haar jeugd en ze speelt als kind piano. In de midden jaren negentig maakt ze maar liefst drie seizoenen deel uit van Kinderen Voor Kinderen. Hebben we daar Frizzle Sizzle ook niet aan te danken? Toch zet ze de muziek even op een zijspoor als ze in 1996 uit het koor stapt. June gaat door in de filmwereld. Niet als actrice, maar als filmmaker. Ze werkt op de set van Paul Verhoeven bij de opnames van 'Zwartboek'. Kort daarna mag ze het zelf proberen en dat doet ze middels de rolprenten 'Stoppen' (2006) en 'Breath' (2008). Tevens produceert ze de videoclip voor 'Kop In Het Zand' voor Nielson. In 2007 draait ze plaatjes op een feest bij vrienden en de reactie van de aanwezigen moedigt haar aan om hierin verder te gaan. Binnen de kortste keren staat June in bijna iedere Amsterdamse club achter de decks en begint ze zelf ook al wat te 'knutselen'.

Eerst is daar 'Tarzan' en vervolgens 'Golden'. Die laatste track wordt door Nicky Romero bekroond tot 'beste track van de week', een eer die ook 'You And I' te beurt valt. Deze single bereikt een jaar geleden de toppositie: Nummer 4 in de Tipparade. Meer zit er niet in. Wat mij meteen aanspreekt in 'You And I' is het prettige contrast. Een heel fraai liedje met betoverende vocalen dat wordt afgewisseld met woeste stukken. 'Perfect Storm' is wat dat betreft een stukje subtieler. Deze verschijnt in de week van kerst op de Tipparade en klimt in negen weken van 29 naar 1 in de Tipparade. De tijd dat nummer 1 in de Tipparade betekende dat het de Alarmschijf was en de volgende week in de Top 40 terecht kwam, is al lang niet meer zo. De Alarmschijf wordt door 538 gekozen en heeft niks meer met de Tipparade van doen.

'Nobody But You' doet het bedroevend slecht op de Tipparade. In vier weken klimt het van 29 via 27 en 25 naar 22 en daar eindigt het verhaal. Erg jammer, want feitelijk is 'Nobody But You' een puur popliedje zonder de 'herrie' van 'You And I' dat niet had misstaan op de Top 40 en dat evenmin 'gestoord' zou hebben op Sky Radio. 'Progressive House' is wellicht de benaming die het beste past bij haar producties. In het geval van remixen betekent dit dat ze de tracks melodieuzer maakt, iets dat ze eveneens nastreeft in haar eigen nummers. ,,Het meest belangrijke in mijn muziek zijn de melodieën en de warme vocalen. Ik wil de luisteraar een gevoel van liefde geven door mijn liedjes". Ook benadrukt ze dat haar liedjes 'poppy' zijn door de vocalen, maar dat is niet iets waar ze zich voor schaamt. En dat hoeft uiteraard ook niet, want Made In June weet me een paar melodieën te bedenken. Ik kijk al reikhalzend uit naar de volgende!

Een zomerhit zit er voorlopig nog niet in voor Made In June, maar ze heeft het druk genoeg. Ze is veelal in de studio te vinden, sleutelend aan nieuwe nummers en aan remixes van meer progressieve artiesten. Progressief, omdat deze moeten toestaan dat de structuur van hun nummers drastisch kan worden veranderd. Verder treedt ze overal ter wereld op met haar eigen geselecteerde nummers. Ze heeft eens opgetreden op een bruiloft in Spanje waar het stel de nummers had uitgekozen, maar dat viel niet in goede aarde bij de aanwezige familie. Haar meest favoriete optreden is 'dicht bij huis'. Ze heeft weliswaar op 'Amsterdam Dance Event' en 'Dance Valley' gestaan, alsmede grote festivals en happenings in het buitenland, ze kijkt nog met het meeste plezier terug op de Zwarte Cross.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten