zaterdag 15 augustus 2015

Van hit naar her: Lianne La Havas



Soms kan ik ze wel schieten! Youtube met haar dwaze aanbevelingen 'gebaseerd op eerder gedraaide videos'. Het zijn slechts enkele malen dat ze het het bij het rechte eind hebben. Eén van die zeldzame keren is wanneer ik 'Unstoppable' van Lianne La Havas als 'aanbevolen video' in mijn scherm krijg. Geen idee waarop het is gebaseerd, maar mijn nieuwsgierigheid is gewekt. Zeker omdat de video een 'still' bevat van Lianne en dat is aantrekkelijk genoeg om het eens te beluisteren. Het nummer zit prompt in de speellijst van 'Tuesday Night Music Club' en gaat later ook nog eens op herhaling. Dan 'vergeet' ik het een beetje. Okay, het komt zo nu en dan voorbij op mijn mp3-speler, maar daar houdt het verder wel mee op. Nu wil ik een 'Van hit naar her' doen, maar het valt nog niet mee om de juiste inspiratie te krijgen daarvoor. Ik wil over een artiest schrijven maar daarvan is de Wikipedia-pagina verwijderd en zijn Facebook is té minimaal voor een alinea. Ik loop de Top 40 door, de Tipparade en vervolgens zowel de reguliere als de dance-hitparade van Engeland. Niks geen leuke artiest of groep waarover ik nog niet heb geschreven. Even wil ik over Four Tet gaan schrijven, dat in de Engelse dance-album-charts staat, maar klik vervolgens naar de algemene album top 40 van Engeland. En daar stuit ik op Lianne Le Havas. Ze zakt daar in de tweede week met haar album 'Blood' van 2 naar 11. In Nederland komt het nieuw op 39 de Album Top 40 binnen. Omdat 'Unstoppable' tot nu toe weinig tot niets heeft gedaan, besluit ik hem vandaag toch maar eens in de schijnwerpers te zetten.

Volgende week zondag staan er zesentwintig kaarsjes op de taart voor Lianne Charlotte Barnes. Haar vader is Grieks terwijl moeder haar wieg op Jamaica heeft staan, maar ze komt ter wereld in Londen. Ze groeit op in Tooting en Streatham. Grotendeels met haar grootouders want vader en moeder zetten een punt achter hun relatie als Lianne nog maar een klein meiske is. Als zevenjarige begint ze te zingen en de invloed van haar uiterst muzikale vader en haar Jamaicaanse moeder maakt dat haar muziek vanaf het eerste begin een culture smeltkroes is. Haar vader leert haar de basis van het pianospel en daarmee schrijft ze als elfjarige haar eerste liedje. Later leert hij haar eveneens gitaar spelen, maar dan is Lianne inmiddels achttien jaar. Ze heeft ambitieuze plannen ten opzichte van een studie, maar laat dit vrij snel varen ten behoeve van een professionele loopbaan in de muziek. Haar artiestennaam is een verbastering van de achternaam van haar vader: Vlahavas. Toch vermeldt haar geboorteakte de naam Barnes.

Het is de singer-songwriter Allan Rose die Lianne introduceert bij zijn muzikale vrienden en vriendinnen en al snel trekt ze met hen de studio in om de eerste demo's op te nemen. Rose stelt haar eveneens voor aan Paloma Faith (zie: 14 februari 2014: 'Van hit naar her: Paloma Faith'). Later zal ze met Faith op tournee gaan als achtergrondzangeres. Ze vormt een kortstondig project met Christian Pinchbeck, maar dit zal haar wel op het spoor zetten van een professionele carrière in de muziek. In 2010 komt ze onder contract bij Warner Bros. en met het vooruitzicht van een plaat in de achterzak, gaat ze eerst het oefenhok in om haar act meer te perfectioneren. Op 21 oktober 2011 verschijnt haar debuut-EP 'Lost & Found' bij het Labour Of Love-label. De Amerikaanse folk-songwriter Willy Mason verleent zijn medewerking aan het openingsnummer 'No Room For Doubt' dat het in 2011 bijzonder goed doet in België. Het bereikt een 21e plek in Wallonië en 67 in Vlaanderen. In Engeland is ze tot nu toe niet verder gekomen dan een 103e plek. Ook dit bericht wordt 'live' geschreven, want ik zie net dat het album 'Blood' vorige week op 1 de Mega Top 100-albumlijst is binnengekomen en nu is gezakt naar 4. Ik krijg steeds meer weerzin tegen de slome Top 40, maar het opent wellicht wegen voor 'Unstoppable'?

Haar debuutalbum heet 'Is Your Love Big Enough' en heeft het blijkbaar ook goed gedaan op de Mega Top 100-albumlijst: Nummer vier als piekpositie. Toch strandt de single 'Age' op een 96e plek in de Top 100. La Havas heeft nauwelijks tijd om stil te zitten. Ze reist bijvoorbeeld met haar moeder naar Jamaica om de familiebanden aan te halen en doet daar ook weer kennissen op. Prince zoekt haar in 2014 thuis op en doet een concert in haar huiskamer. Als op 30 september 2014 het 33e album van zijn koninklijke paarsheid verschijnt, is de stem van La Havas alom vertegenwoordigd in 'Clouds'. Op 'Blood' komt alles samen en op 1 april van dit jaar wordt 'Unstoppable' ten doop gehouden. Vanaf juni is het eveneens verkrijgbaar als digitale download. Toch zijn het alleen de Vlamingen en de Amerikanen die ermee uit de voeten kunnen. In Vlaaneren bereikt het een 83e plek in de Ultratip, terwijl het tot nummer 7 schopt in de Billboard Twitter Emerging Artists.

Goed beschouwd is 'Unstoppable' een jazz-song. Het nummer wordt mede-geschreven en geproduceerd door Paul Epworth, een man met een grote staat van dienst van Adele via Coldplay en U2 tot Paul McCartney. De tekst is gezet op een instrumentale opname van het trio The Invisible. La Havas heeft de tekst geschreven om een gestrande relatie te redden. Of haar dat is gelukt, vertelt de geschiedenis niet. Het is een nummer dat positiviteit en optimisme uitstraalt en dat niet zou misstaan op de Nederlandse radio. Ik hoop dat ik hiermee een zetje in de juiste richting heb kunnen geven...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten