donderdag 27 augustus 2015

Het zilveren goud: augustus 1990



Het soul verzamelen mag dan weer langzaam op gang komen, de keuze voor de Week Spot valt me momenteel erg zwaar. Ik stel dit nog maar twee dagen uit, want morgen ga ik een bericht maken over het jaar 1992. Dat is dan het 1992e bericht en jawel... het tweeduizendste artikel op Soul-xotica komt dichterbij. Normaliter probeer ik 'Het zilveren goud' rond de 17e van de maand te doen, maar ik ben het deze maand écht even vergeten. Het schiet me pas te binnen als ik met vakantie ga. Augustus 1990 is een spannende maand. Moeder zal later deze maand geopereerd worden en ik zal in die tijd bij zus, zwager en pasgeboren nichtje in trekken, zodat er nog enige controle is op mijn schoolwerk. Intussen gaat in Sneek Sunrise open, een coffeeshop-annex-platenzaak. Ik maak kennis met de zoete geur van wiet, maar het zal drie jaar duren voordat ik het zelf eens ga proberen. Met Sunrise in de buurt en met mijn dalende interesse in school, is deze combinatie funest. Moeder zal opgenomen worden als voor mij het laatste schooljaar van de LEAO begint, maar dan wordt besloten dat ze ook geholpen kan worden met bestraling. De 'logeerpartij' gaat niet door en moeder wordt iedere doordeweekse middag opgehaald met een taxi. Als dit afdoende is, dan is dat natuurlijk veel beter? Augustus staat voor mij in het teken van Sunrise, rommelmarkten en de spanning van het nieuwe schooljaar. Ik scharrel deze maand precies 20 singles bijeen.

We komen donderdag terug van vakantie en het is prachtig mooi weer in Nederland. De zaterdag is het zo warm dat ik het wel aandurf om op de fiets naar Heerenveen te gaan. Ik kom dan voor de eerste keer in de overdekte rommelmarkt aan de Gedempte Molenwijk. Deze bestaat inmiddels niet meer, maar ik zal daar nog vaak terugkomen. Het heeft werkelijk duizenden singles en het is onmogelijk om deze in één middag door te spitten. Ik vind er in eerste instantie twee van mijn gading, Een week later ga ik opnieuw en haal nog twee daar vandaan. Ondanks de matige staat van de meeste singles vraagt deze nering flinke bedragen en dus kan ik me niet meer permitteren.
186. Underneath The Blanket Go-Gilbert O'Sullivan
187. Hellraiser-The Sweet
195. When The Swallows Fly-The Bee Gees
196. Wooly Bully-Sam The Sham & The Pharaohs

Heit heeft nog een week vakantie en dus maken we dagtripjes. Op maandag gaan we naar Drachten waar ik nummer 188 uit de uitverkoopbak vis van een 'nieuwe' platenzaak. Meer zit er niet in. Dinsdagochtend heb ik een boodschapje in de stad en ontdek dan Sunrise. 189 is de eerste single die ik voor een gulden bij Sunrise haal. 's Middags gaan we naar een braderie in Koudum. 190 komt van de Expert waar ik eerder al singles heb gekocht. 191 tot en met 193 kosten samen een rijksdaalder bij een kraam met platen.
188. Geronimo's Cadillac-Manfred Mann's Earth Band
189. So What-Gilbert O'Sullivan
190. Young Girl-Gary Puckett & The Union Gap
191. I Was Made For Lovin' You-Kiss
192. Love Hurts-Nazareth
193. Be My Day-The Cats
194. Only A Fool-Mighty Sparrow & Byron Lee & The Dragonaires

Nummer 194 haal ik op de donderdag samen met 195 en 196 uit Heerenveen bij Sunshine Records, de 'hoofdvestiging' van Sunrise. De overige singles komen allemaal van Sunrise in de Nauwe Noorderhorne in Sneek, met uitzondering van 205. Dat is de enige single van interesse die ik vind op een zaterdagmorgen op de vlooienmarkt in de Veemarkthal in Sneek.
197. Love You Inside Out-The Bee Gees
198. Bird Dog-The Everly Brothers
199. Scandal-Queen
200. Lola 'live'-The Kinks
201. I Just Called To Say I Love You-The Everly Brothers
202. Lady Of The Dawn-Mike Batt
203. Free Fallin'-Tom Petty
204. Kung Fu Fighting-Carl Douglas
205. Ob La Di Ob La Da-The Marmalade

Meer valt er eigenlijk niet te vertellen over deze maand en omdat ik morgen een volle dag heb, besluit ik hier maar mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten