maandag 13 februari 2012

uit de jeukdoos: Gloria Jones

Gaat u maar weer zitten, lieve mensen. Dank voor deze staande ovatie! Gebak? Nee, natuurlijk niet! Van 24 februari tot en met 1 maart zet ik jullie dagelijks al een maaltijd voor, een heuse dagplate, daarna gaan we taartjes eten op de verjaardagsfuif en gaan we begin april nog even stil staan bij de hoeveelheid berichten. Wat is er aan de hand? Dit is het 700e bericht op Soul-xotica, maar ik doe liever 'iets speciaals' met 750 als jullie het niet erg vinden. Bovendien ga ik vandaag ook niet zomaar even een plaatje behandelen, maar is dit ook een heuse traktatie. Een plaatje dat al bijna vijftig jaar mensen over de hele wereld op de dansvloer houdt, wat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Het plaatje zélf blijkt nogal prijzig, zelfs lelijke bootlegs uit de jaren zeventig en daarna gaan niet beneden de 20 pond de winkel uit, dus vandaar dat ome Soul-X hem nog niet kan draaien bij een optreden. Wél heeft hij hem op de 'Northern Soul Jukebox' en daarmee op zijn mp3-stickje staan. Dat is dus swingen in de Appie Heijn, van de diepvriesgroente via de deegwaren naar de chocoladerepen: 'Tainted Love' van Gloria Jones (1964).

Wie naar de geschiedenis kijkt van de zwarte dansmuziek ontdekt vanzelf dat heel veel grote hits 'midtempo' of daaronder zijn. Tamla Motown leek het alleenrecht te hebben op ritmische stampers. Die werden veel meer gemaakt, vaak ook uitgebracht door onafhankelijke platenmaatschappijen die op eenzelfde succes hoopten. Wat zij waren vergeten, is dat de eerste drie releases op Tamla allesbehalve een succes waren en dat Berry Gordy veel kostbare persoonlijke bezittingen als onderpand moest geven om een lening voor de vierde plaat voor elkaar te krijgen. Gelukkig voor Gordy werd dat wel de hit waarop hij had gehoopt, voor menig platenmaatschappij was het toen al afgelopen. De platen werden ingenomen door de bank en in bulkpartijen naar Europa verscheept. Omdat veel nummers, die inmiddels tot 'northern soul' worden gerekend, geen hits zijn geweest, doen sommige deejays opeens erg spastisch als blijkt dat de plaat wel op de hitparade heeft gestaan. Bij 'Tainted Love' bestond die twijfel niet, Gloria Jones' eerste solo-single uit 1964 flopte genadeloos, pas met de opvolger 'Heartbeat'(1965) kreeg ze erkenning.

'Tainted Love' vond echter in twee jaar tijd zijn weg naar het noorden van Engeland, waar de plaat uitgroeide tot een culthit. Gloria Jones werd betiteld als 'The Northern Queen Of Soul' en de mods dansten zich helemaal suf op het plaatje. Misschien wel gevolgd door 'Where Did Our Love Go' van The Supremes? Hoe dan ook, het is in deze tijd dat een jonge Marc Almond 'Tainted Love' hoort in een nachtclub. Hij zal in 1982 met zijn groep Soft Cell het nummer verder onsterfelijk maken.

De wieg van Gloria Richetta Jones stond ruim 66 jaar geleden in Cincinatti, maar als kind verhuist ze naar Los Angeles en is haar stem in 1959 te horen op 'It's A Blessing', een album van de gospelgroep Cogic Singers. Een andere zanger is Billy Preston. Hoewel Jones langere tijd lid blijft van de Cogic Singers, start ze haar eigen carriére in 1964 met 'Tainted Love', maar vooral 'Hearbeat' zal in Amerika haar naam vestigen. Gedurende 1965 toert ze heel Amerika door en treedt zelfs op in Disneyland. Rond 1968 gaat ze ook 'acteren' in musicals, ondermeer in 'Hair', maar dan ontmoet ze Pam Sawyer die haar binnenhaalt bij Tamla Motown. Jones en Sawyer zijn vanaf 1970 componisten/tekstschrijvers voor Tamla Motown, vooral Jackson 5 zijn gretige afnemers van hun liedjes. Ze zullen echter nooit de status van een Holland-Dozier-Holland krijgen. Even daarvoor, als Jones nog bij 'Hair' zingt, komt er een man in haar leven.

De enigmatische Marc Bolan is dan nog de helft van een folky duo met de naam Tyrannosaurus Rex, maar met ingang van het nieuwe decennium zou hij T.Rex worden. T.Rex zou even groot worden als de gigantische carnivoor. In 1972 wordt Jones voorgesteld om achtergrondvocalen te verzorgen voor T.Rex. Dan vinden Jones en Bolan elkaar ook op persoonlijk vlak. Nadat ze in 1973 bij Motown is weggegaan, sluit ze zich aan bij T.Rex. Ze heeft in 1968 een pianostudie gedaan, met nadruk op het werk van Bach, en dus kan ze naast haar gouden strotje ook de clavinet bespelen. Op 16 september 1977 is het stel, dat een zoontje heeft (Rolan Bolan), op stap geweest en hebben wel genoten van de wijntjes. Gloria bestuurt de Mini 1275 GT van Bolan totdat het voertuig contact maakt met een boom. Bolan is op slag dood, Jones overleeft ternauwernood. Omdat het stel niets op papier had geregeld, blijft Jones achter met tienduizend pond en verder helemaal niets. Ze is met Rolan terug gegaan naar Amerika en leeft momenteel in New Salem met haar kersverse echtgenoot Chris Mitchell. Haar laatste optreden was in 1984 met een reünie-album van Cogic Singers.

Die andere lolbroek met make-up en nepbloed, Marilyn Manson, bracht 'Tainted Love' naar de huidige generatie. De lijst van coverversies is dermate lang (de meest recente is volgens Wikipedia uit 2010 van The Scorpions, ik wil hem niet kennen!), dat 'Tainted Love' over vijftig jaar nóg wordt opgenomen. Met de fijne originele stamper van Gloria Jones stap ik graag de drempel over en ga op naar de 750!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten