maandag 27 februari 2012

dagplate: maandag

Wel eens van de 'Lonesome Loser' gehoord? Inderdaad, dat was een hitje van Little River Band uit 1979. Deze band is dit jaar opnieuw een eenzame verliezer. Bij gebrek aan een betere 'maandag' was ik vorig jaar vastberaden om 'Home On A Monday' van Little River Band te gebruiken, toen ik erachter kwam dat singlehoesjes.nl die niet had staan. Ik kon ook maar moeilijk een vervangende afbeelding op Google vinden en dus typte ik 'monday' in op singlehoesjes en kwam onder andere uit bij Duran Duran. Dit jaar zou Little River Band echter revanche nemen. We hadden al iets bedacht dat niet rechtstreeks met de plaat te maken heeft, maar wel een opvallende herinnering ten aanzien van 'thuiskomen op maandag'. Ik vrees dat jullie tot volgend jaar moeten wachten, want wederom is Little River Band een dag voor publicatie van de troon gestoten. Ditmaal door een wel erg exotische maandag. Toen ik maar één label-scan van de single op Google vond tussen al die prachtige foto's van Shani Wallis, was ik snel tot concessies bereid!

'Northern soul is a way of life', stond er in de jaren zeventig op diverse badges. Dat gold in de meeste gevallen voor de dansers die thuis de basis legden voor hun dans, deze tijdens de 'alldayer' in een lokale pub perfectioneerde om tijdens de 'allnighter'(beetje drugs zorgt ervoor dat je gewoon doorgaat!) helemaal tot wasdom liet komen. Maar ik kan me inmiddels ook voorstellen dat de discjockeys van toen eveneens northern soul ademden. Bij mij is de infectie alleen maar groter geworden sinds mijn bezoek aan Soul City in Keulen. Iedere dag ontdek ik nog liedjes die me voor die tijd niet waren opgevallen en zelfs dan weet ik dat dit nog maar het topje van de ijsberg is. De northern soul-en-directe-omgeving (het mod maar!) is een diepe oceaan vol parels waarvan ik nog jaren kan laven!

'Noem dit geen northern soul, want die term was in 1966 nog niet bedacht', las ik gisteravond op Youtube in een commentaar bij een clip van 'You're Ready Now' van Frankie Valli. De schrijver heeft voor een gedeelte gelijk: Het duurt nog zeker twee jaar voordat in Manchester de eerste tekenen van een nieuwe dansstijl ontwaren, maar northern soul kijkt per definitie enigzins terug en haalt pareltjes uit de vergetelheid. Zo ook dit nummer van Frankie Valli, vijf jaar na de eerste release zal de single dankzij de northern soul toch nog een grammetje succes krijgen. Hoewel northern soul zich muzikaal lastig laat definiëren, zien we wel een aantal voorkeuren. Uptempo, niet musical- of filmgerelateerd, kantjes van televisie- en filmpersoonlijkheden zijn al snel favoriet. Zo ook Shani Wallis. Haar 'maandagse' single staat momenteel voor twintig pond te koop bij een Engelse dealer.

Shani is als actrice het beste bekend ls hoofdrolspeelster in 'Oliver!', een verfilming van Lionel Bart's toneelstuk. In datzelfde jaar, 1968, trouwt ze op vrijdag 13 september. Waarom op vrijdag de dertiende? Volgens Wallis heeft die dag haar altijd geluk gebracht, bovendien betekent haar naam 'geluksjuweel'. Het is te hopen dat haar persoonlijke leven beter is verlopen dan het lot van die ene single die in 1969 verschijnt. 'Another Monday', een metafoor van een uitgebluste liefde, komt uit via het Amerikaanse Kapp, maar verder dan een demo zal het nooit komen. Ik citeerde Soul Sam al in het bericht van The Illusions. Hij had het over 'revolting pop stompers'. Eigenlijk is dit ook wel van toepassing op 'Another Monday' van Shani Wallis. De plaat heeft 'novelty' vanwege Wallis, in Engeland een zeer gewaardeerd actrice, maar als de plaat door Truus uit Beetsterzwaag was gezongen, was die genadeloos afgeschoten. Shani klinkt gewoon veels te netjes om soul te zijn. Verder stampt 'Another Monday' een beetje als Sandie Shaw. Een leuke 'novelty', maar ik bespaar me de twintig pond!

Ik maak me echter net zo hard schuldig aan de vishandel die northern soul heet. Was tot voor kort 'I See Your Image' van The Key mijn duurste single (25 euro), inmiddels zijn we daar al enige keren overheen gegaan. Voorlopige 'winnaar' is een knap zeldzame demo van Sharon Tandy. Volgende week meer daarover. Nu we het toch even over 'nieuwe' singles hebben: Vrijdag kwamen 'Nothing From Nothing' van Billy Preston (1974) en 'I Got What You Need' van Kim Weston (1968) binnen. Vooral die laatste krijgt in maart nog wel een eigen bericht! Vorig jaar hadden we een Schijf van 5 dinsdagen, een zesde dinsdag werd toen beloofd als 'hoesbui'. Dat is er niet van gekomen, maar morgen komt die plaat alsnog aan bod. Daar verandert niets meer aan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten