woensdag 24 januari 2024

Week Spot: Marcia Hines


Geen hitparade zoals eerder gepland en ook niet alle singles, maar komende zaterdag wil ik een selectie doen van de heruitgaven uit 2023. Daarbij noem ik ook een paar uit eind 2022. Hoewel ik de Week Spot van deze week afgelopen zomer heb gekocht, blijkt het plaatje echter al in oktober 2022 te zijn verschenen maar dat mag de pret niet drukken. Ik heb vandaag een vrije dag gehad en ga in plaats daarvan morgen aan het werk. De reden mag bekend zijn? De storm houdt aan tot vroeg op de middag. Morgen zal het bijna windstil zijn, zeker in vergelijking met de afgelopen 24 uur, en ik heb er zin in! Ik ben dinsdag even bij een winkel geweest in Steenwijk voor wat nieuwe kleertjes en slaag dan niet. Ik heb een gesprekje met de dame en het verbaast haar niets. Haar man is op dat moment een nieuwe voorraad aan het inslaan en morgen (eigenlijk vandaag) zou ze weer méér XL in de schappen hebben. Dat ga ik morgenmiddag dus weer even checken. Maar nu eerst de Week Spot van deze week. Dat moet dus een heruitgave worden en de keuze valt op 'You Gotta Let Go' van Marcia Hines. Oorspronkelijk een single in 1976 en heruitgebracht door Selector Series in 2022.

Ik moet even in de lijst kijken of ik Marcia niet eerder heb gehad als Week Spot. Nee, dat is niet het geval. Haar 'Set Me Free' uit 1975 is een plaatje dat ik al tien jaar heb en dat ik erg goed vind, maar nog niet zó goed dat het de Week Spot is geworden. Ik kan deze single vreemd genoeg niet in haar discografie vinden op Discogs, hoewel 'Set Me Free' natuurlijk een b-kant is. Maar goed... het gaat vandaag over 'You Gotta Let Go'. Marcia Elaine Hines is haar volledige naam en ze wordt geboren op 20 juli 1953 in Boston. Haar ouders zijn van Jamaicaanse komaf. Haar vader overlijdt als ze nog zeer jong is en Marcia wordt opgevoed door haar moeder en broer Dwight. Twee weken geleden heb ik een andere artieste in de Week Spot met Jamaicaanse roots en wat denk je? Het zijn nichten! Als negenjarige zingt ze al bij het kerkkoor en nog een paar jaar later staat ze voor het eerst op de podia met de naam Shantee Renee. Ze wordt in 1967 aangenomen op het conservatorium maar nokt een maand later met de opleiding. Ze bezoekt in 1969 het Woodstock-festival en vertrekt even later naar Australië. Dat komt omdat ze een rol heeft gekregen in de Australische uitvoering van 'Hair'.

Gedurende de uitvoeringen van 'Hair' merkt ze dat ze zwanger is en op 4 september 1970 wordt haar dochter Deni geboren. Deni Hines is sinds de jaren negentig een gevierde zangeres in Australië. In 1973 gaat ze de rol van Maria Magdalena vertolken in 'Jesus Christ Superstar'. In deze hoedanigheid wordt ze zelf een 'superstar' in Australië. In de zomer van 1974, als 'Jesus Christ Superstar' tot een einde is gekomen, tekent ze een contract bij Wizard Records. In de jaren 1975 tot en met 1978 heeft ze alleen nog succes in Australië. Haar solodebuut 'Marcia Shines' wordt platina in Australië en 'Shining' uit 1976 behaalt zelfs goud. Qua singles is 'You' in 1977 de grootste hit en 'You Gotta Let Go' de kleinste. De laatste verschijnt alleen als single in Australië en de schaarse exemplaren vinden later hun weg naar de meer progressieve disco-liefhebbers. Met als resultaat dat een origineel exemplaar nu enkele honderden euro's moet kosten waardoor deze heruitgave zeer welkom is. Bovendien is 'You Gotta Let Go' geschreven door Teddy Randazzo en heeft dus een streepje voor bij mij.

In Europa breekt Marcia pas in 1981 door met 'Your Love Still Brings Me To My Knees' terwijl 'Many Rivers To Cross' alleen op het Europese continent als single verschijnt. In 1981 krijgt ze te horen dat haar broer Dwight zelfmoord heeft gepleegd en hoewel haar moeder haar zal aansporen vooral verder te gaan met het leven, heeft dit wel een impact. Van 1984 tot 1994 staat de muziek op een laag pitje. Ze speelt in een aantal theaterstukken en een ongelukje in de keuken zorgt in 1986 ervoor dat ze een tijdje uit de running is. In de nieuwe eeuw is ze vooral bekend als een lang zittend jurylid in de Australische editie van 'Idols'. Op 3 november is haar vijftiende album uitgekomen: 'The Gospel According To Marcia'. Het is precies wat het belooft op het etiket: Marcia zingt een aantal populaire kerkliederen en evergreens als 'Morning Has Broken', 'Lean On Me' en, een leuke flashback naar de vroege jaren zeventig, 'I Don't Know How To Love Him'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten