donderdag 4 januari 2024

Week Spot Kwartet: week 1


Hoe heb ik het in 2020 gedaan? Om antwoord te krijgen op deze vraag kijk ik bij de laatste aflevering van 2020 van deze rubriek. Daar zie ik dat ik een 'opvolger' beloof over alle negen Week Spots van 2012 tot en met 2020. Zes weken later ben ik dit voornemen alweer vergeten en moeten jullie vier jaar wachten tot het volgende kwartet. Ik moet even in 2020 zijn als ik zie dat ik toen het 'Week Spot Kwartet' heb gedaan en dat maakt dat ik ga rekenen. Als dit niet het geval zou zijn geweest, had ik het wellicht vergeten. Het is eind 2015 als het idee ontstaat. Op donderdagavond doe ik dan nog 'Floorfillers' welke in de loop van 2016 zal worden vervangen door 'Afterglow'. Ik zoek voor de donderdagavond een 'gemakkelijke' rubriek waarvoor ik geen WIkipedia en dergelijke hoef te raadplegen maar welke ik eenvoudig uit de losse pols kan schrijven. In 2016 en 2020 gebruik ik collages van foto's van 45cat, Discogs en Peter's oude Singlehoesjes-site. Heel begin 2016 heb ik een nacht doorgehaald om alle 52 kwartetten van dat jaar te maken. Dit jaar kies ik ervoor om de foto's 'live' te maken maar ook dat valt niet mee. Met name de Week Spot van week 1 in 2021 speelt succesvol verstoppertje en het duurt een uur voordat ik deze heb gevonden. Voor de foto maak ik dankbaar gebruik van de tweede nieuwe singleskoffer die nog in de gang staat. Ik ben er nog niet over uit waarvoor ik deze zal gaan gebruiken. Nu dan officieel de aftrap van het eerste 'Week Spot Kwartet' van, inmiddels het derde seizoen in de historie van Soul-xotica.

2020: I Can't Help It - The Moments (1971)
Vreemd genoeg denk ik bij deze plaat meteen aan de '5-4-3-2-1', maar dat kan helemaal niet. Overigens hebben we het deze kerst zonder de '5-4-3-2-1' moeten stellen. Mark heeft het niet een ter sprake gebracht. Of...? Eind 2019 heeft hij een tijdelijke actie met drie platen voor tien pond of iets dergelijks en ik denk dat The Moments in deze serie heeft gezeten. Hij heeft pakketjes van drie samengesteld. The Moments zit in een kartonnen hoesje dat blijkbaar ooit onderdak heeft geboden aan 'Rain' van Status Quo en ook is er met viltstift op het label gekalkt. De plaat zélf is niet geheel krasvrij maar het draagt bij aan de atmosfeer. Ik wil 2020 aftrappen met deze plaat vanwege dezelfde atmosfeer. Hoewel ik de plaat zeker in een paar jaar niet heb gedraaid, beschouw ik het nog altijd wel als een favoriet en met de nieuwe koffers in gebruik denk ik dat die binnenkort wel weer eens zijn rondjes mag draven op de draaitafel. Eerst zullen de nieuwe naalden moeten arriveren. De laatste update is dat ze vanmiddag bij de douane zijn geweest en zijn vrijgegeven. Er gloort hoop voor het komende weekend voor wat betreft de radioshows.

2021: Foolish Me - Jo Ann Garrett (1969)
Er is niets veranderd door de jaren heen. Ik schrijf het reeds in 2011 over 'Action Speaks Louder Than Words' en het is nog steeds actueel. Box sets kennen vaak één of twee uitschieters en zorgen ervoor dat de singles vaak individueel worden verkocht. Het zal in 2018 zijn geweest als Universal met een paar speciale boxen komt voor de Engelse (Northern) soul-scene. In een perfecte wereld zou Jo Ann Garrett dé favoriet zijn geweest, maar het geldt volgens mij eerder voor opnames van Etta James en dergelijke. 'Foolish Me' is geproduceerd door André Williams en klinkt dan ook vrijwel hetzelfde als 'One Moment' van Sheryl Swope. Enig verschil is dat de Jo Ann Garrett-versie iets gelikter klinkt, maar dat kan ook zijn vanwege een mogelijke 'remaster'? Het nummer staat in 1969 op een elpee en deze langspelers liggen gevoelig in de soulwereld waar het vooral draait om 7-inch en 45 toeren.

2022: Maybe I'm A Fool - Eddie Money (1978)
In de afgelopen Blauwe Bak Top 100 heb ik nog geen 'foutjes' ontdekt. Als de top 100 is samengesteld, kijk ik wel even in de 'bubbling under' en zie dat een paar geheide favorieten het niet hebben gehaald. Bij de samenstelling van de Blauwe Bak Top 100 over 2021 zie ik Eddie Money over het hoofd terwijl de plaat vast in de top vijftig was geëindigd. Het is de roemruchte zomer van 2021. Ik zit al een paar maanden thuis vanwege een dip en doe mijn uiterste best om zoveel mogelijk te genieten. Het is rond de tijd dat ik op een zondag naar Meppel fiets voor dampbenodigdheden en dat ik besluit 'een bochtje om' te fietsen. Dat gaat vervolgens over Zwartsluis en Sintjansklooster de Wieden door naar Jonen en Giethoorn. Ik ben nét voor het zware onweer en de hevige regenval thuis. Voor de week erna heb ik een plannetje. Ik wil nu wel eens kijken bij de 'nieuwe' Steenwijker kringloopwinkel op het Groot Verlaat. Het zal mijn enige bezoek worden want de winkel is eind 2022 opeens dicht gegaan. Een Engelse persing van een Eddie Money-single is best geinig maar het is thuis dat ik besef dat de single voor 'blue-eyed soul' kan doorgaan. Omdat die niet voor komt in de Top 100 over 2021 maak ik het tot de eerste Week Spot van 2022.

2023: It's Hard To Live In This Old World - Rev. Harvey Gates (1978)
Met deze plaat kan ik opeens terugspoelen naar het begin van het bericht. Het is in de eerste weken van 2020 dat 'ome Greg' Belson ons een nieuwe compilatie presenteert welke hij heeft gecureerd. 'The Time For Peace Is Now- Gospel Music About Us' is een eigenzinnige verzameling van obscure socio-gospel en rechttoe rechtaan gospels waarbij de naam van God en Zijn Zoon zijn weggelaten. De nummers zijn dus meer universeel en in een enkel geval kun je het zelfs interpreteren als een liefdesliedje. Ik word meteen gegrepen door het album en draai het album veel in digitale vorm. Rev. Harvey Gates is het eerste nummer dat ik hoor van de compilatie. Het is pas eind 2022 als ik ontdek dat het Engelse Salvation Rock dit kleinood al in 2019 op single heeft heruitgebracht. Het is een bonus-bestelling bij 'Satan' van The Dynamic Disciples welke dan recent is verschenen bij het label. Nog zo'n plaat die merkwaardig genoeg is blijven steken in de 'bubbling under'. Ik zou heel goed een tweede top 100 kunnen samenstellen uit deze 'bubbling under', maar voorlopig moet ik me maar even richten op de lijst over platen uit 2023.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten