maandag 29 januari 2024

Singles round-up: januari 9


De Action is één van de boodschapjes maar ik zou ook vast zijn langs gegaan bij de inbrengwinkel in Beilen. In dat geval hangt het ervan af hoeveel platen ik koop en hoezeer ze de moeite waard zijn om in meerdere berichten te doen. Het is dus weer het mopje van die twee die naar Parijs gingen en niet zijn gegaan en dus kan ik de balans op maken van de 'Singles round-up'. Qua 'nieuwe' platen zijn dat er slechts drie en dat is een beetje minimaal voor een aparte aflevering. Daarnaast heb ik vier singles en een 12"-single van Discogs gehaald. De 12"-single wordt vlak gehouden door twee elpees maar die doen uiteraard niet mee in de verzameling. En tóch zijn het twee uitstekende albums die ik even wil noemen: 'Golden Hits' op de Ameikaanse Scepter en 'Promises Promises' op de Duitse Scepter, beide van Dionne Warwick. Leuke platen voor als ik nog eens op een zondagmiddag een elpee wil draaien, hetgeen overigens bijna nooit voor komt. Terug naar mijn favoriete toerental en formaat: Een 12"-single en zeven 7"-singles. Ik heb de nieuwe Epsilons nog niet belusiterd en dus kan de apparatuur aan.

* The Caressors- I Can't Stay Away (UK, Soul Direction, 1968, re: 2023)
In 2021 volg ik kortstondig het Soul Direction-label van dj en verzamelaar Alan Kitchener. Ik heb een aantal platen uit die begintijd maar na verloop van tijd verlies ik mijn interesse. Toch brengt hij nog geregeld leuke dingen uit en dan met name in de 'Originals'-serie. In oktober is deze van The Caressors in deze serie verschenen. Ik leer het kennen via een Facebook-groep en zie dan dat Juno nog exemplaren op voorraad heeft. 'I Can't Stay Away' is een heerlijke zompige opname van een groep waarover niets bekend is. Het heeft in 1968 alleen 'I Can't Stay Away' gemaakt voor een lokaal label en zo'n origineel is inmiddels onbetaalbaar. Toch moeten we het stellen zonder de b-kant en kiest Soul Direction voor een andere single op hetzelfde Ru-Jac label uit Baltimore. 'Every Day I'll Be Needing You' van Sir Joe is twee jaar jonger en klinkt een stukje frisser. Ook dit plaatje is zeer gezocht en dat kan ik me wel voorstellen. Beide kanten zijn zeer de moeite waard. Toch maar weer eens gaan letten op toekomstige Soul Direction-uitgaven.

* Kenyatta- Kick It Off (UK, Epsilon, 1974, re: 2023)
Opnieuw terug naar 2021. In dat jaar verschijnt bij Epsilon een tweetal singles van de formatie Kenyatta. Er bestaat al langere tijd contact tussen Epsilon en bassist Paris Ford welke in 1974/75 ook deel uitmaakt van Kenyatta. Het maakt enkele opnames in de Columbia studio's welke vreemd genoeg nooit worden uitgebracht. Het is vooral de mindere kwaliteit van de mastertapes want muzikaal zit het wel snor met de jazzfunk en soul-crossover van Kenyatta. Nu is daar een derde single uit dezelfde sessies. Bij 'Kick It Off' klinkt het alsof Yann een paar jaar heeft uitgetrokken om de banden goed te restaureren want dit klinkt als een klok. Het speelplezier spat ook hier weer van het vinyl plus dat het gewoon erg goede muzikanten zijn. Er zijn mindere bands in de business geweest die een stuk groter zijn gegroeid dan Kenyatta.

* Pals & Gal- Lil' Bit Different (UK, Epsilon, 1980, re: 2023)
Een andere naam die regelmatig opduikt bij de indiesoul-platenlabels van nu is die van Ron Foster. Ik heb vooral werk van Ron op Izipho Soul maar Epsilon krijgt de licentie om deze opname uit 1980 in het vinyl te persen. Op de achtergrond wordt geprobeerd 'What's Going On' van Marvin Gaye in de studio te brengen en het eerste couplet doet een beetje Gap Band aan. Het refrein is eentje die lekker blijft hangen in het hoofd, een kwaliteit die ik met meerdere platen van Ron Foster heb gezien. Hij is, net als de titel doet vermoeden, een klein beetje anders... maar wel lekker!

Dan ga ik door naar de Discogs-bestelling. Woensdagavond besteld, donderdag verzonden en vrijdag rond het middaguur in Uffelte. Zo mag ik het graag zien! Het is van een platenzaak uit Gouda waar ik in 2020 ook al eens van heb besteld.

* Major Lance- Um Um Um Um Um (UK, Columbia, 1963)
Zeker sinds ik 'The Matador' heb gekocht mag 'Um Um Um Um Um' in de Engelse persing gerust bij me komen wonen. Ik moet bekennen dat ik het meest ben gewend aan de Wayne Fontana-cover. Het is een hele echte grote klassieker en dan wil ik de b-kant ook wel even proeven. 'Sweet Music' is mede-geschreven door Major zelf en is zowaar nóg leuker dan 'Um'. Maar dan opnieuw... Lance heeft geen enkele slechte plaat gemaakt in mijn beleving.

* The Ovations- You've Gotta Go (US, Goldwax, 1967)
The Ovations is synoniem aan perfecte harmonieën en deze komen prachtig tot uitvoering in deze single op het Goldwax-label. De prijs is gereduceerd omdat een (Surinaamse?) dj creatief is geweest met viltstift op het label. Het is midtempo magie met een zeer fraai muzikaal palet en de Ovations weer op hun vocale hoogtepunt. Onweerstaanbaar lekker! 'Ride My Troubles & Blues Away' is meer bluesy maar de leadzanger heeft een stem waardoor ik blijf luisteren. Toch is 'You've Gotta Go' de kant voor mij!

* Spiral Starecase- More Today Than Yesterday (US, Solid Rock, 1969, re: 1975)
Ik heb een andere 'originele' single van Spiral Starecase welke ik wel eens heb geprobeerd in 'Do The 45'. Het haalt het echter niet bij 'More Today Than Yesterday'. Alleen... is dit soul? Nee, Northern Soul hoeft niet beslist soul te zijn, zolang de Northern Soul-dansers het maar accepteren. En dat is het geval bij deze. Spiral Starecase is niets meer of minder dan een popgroepje van blanke jongemannen op het Amerikaanse Columbia-label (CBS bij ons) en 'More Today' is net genoeg 'bouncy' om de dansers in The Casino in Wigan tevreden te stellen. Normaliter zou ik deze plaat hebben overgeslagen maar deze bootleg uit 1975 hoeft slechts drie euro te kosten en daarvoor heb je in ieder geval een zeer gezellig nummer. Op de keerzijde staat 'Bend Me Shape Me' van American Breed.

* Young-Holt Unlimited- California Montage (US, Brunswick, 1969)
Eigenlijk heb ik niet zoveel met instrumentale nummers. Het is afgelopen zomer als ik 'iets' van plan ben met 'California Montage', maar... wat? Dat kan ik me niet meer herinneren. Het is sinds dat ik 'Sweet & Easy' van Van McCoy heb besteld dat ik geregeld aan de plaat moet denken. Per abuis speelt dan steeds 'California Montage' in mijn hoofd. Ik heb de single al een paar maanden in mijn boodschappenmandje en het is de vraagprijs waar ik tegenaan hik. Helaas heeft de plaat geen Europese release gehad en de Japanse is een stuk duurder en dus zal ik moeten investeren in het beruchte Brunswick-styreen. De plaat klinkt opperbest en ik zal proberen deze zo te houden. 'California Montage' is zoals verwacht instrumentaal. Het heeft een zeer fraaie opbouw in mijn beleving en dat maakt dat het één van de weinige soul-instrumentals is waar ik uren naar kan luisteren. Het is de aanleiding geweest voor de bestelling, de overige platen zijn een 'bonus'.

* Joyce Sims- Come Into My Life (UK, London 12", 1987)
Ik heb vaak getwijfeld of ik de single niet in de Blauwe Bak moest stoppen. Dan zie ik deze 12" en dan weet ik het zeker. Ja! Hij hoort in de Blauwe Bak, alleen... is de single een beetje té kort. En dus laat ik deze 12" toe in de Blauwe Bak. De hemels mooie stem van Joyce in combinatie met de moddervette Mantronix-productie Je hebt weer zin om de Rubik-cube erbij te pakken Misschien dat de 12" achteraf gezien een beetje 'too much' is, maar ik laat het nog wel even groeien...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten