donderdag 25 januari 2024

Honderd achteruit: Barbara Dickson


'Ja, die Gerrit. Roept-ie dat hij al bijna vijftien jaar niet heeft gedronken en gaat vervolgens met zijn bezopen kop een bericht schrijven over Marcia Hines'. Nee! Ik heb niet gedronken! Ik kan 'Set Me Free' niet in haar discografie vinden en dat is logisch: Dat is een nummer van Viola Wills. Ik meende ook al dat ik een nummer moest herkennen dat ze in 1979 had gemaakt, maar nee... het kwartje viel pas vanmiddag. 'If You Could Read My Mind' van Viola en 'Your Love Still Brings Me To My Knees' associeer ik met dezelfde tijd en ik geloof dat ik de vergissing ook wel eerder heb gemaakt. Het verhaal gaat echter wel over Marcia Hines en 'Set Me Free' van Viola Wills is de Week Spot geweest in week 30 in 2021. In één klap alles weer opgelost. En dan mag ik nu meteen in dezelfde tijd blijven hangen met een aflevering van de 'Honderd achteruit'. Het is met name 'January February' dat me iedere keer weer een 'flashback' geeft naar een piepjonge Gerrit in de huiskamer, maar 'My Heart Lies' is in 2022 de nummer 71 in de Gele Bak Top 100. Ik heb het gisteren voor het eerst aangedurfd om te kijken hoeveel afleveringen ik in 2023 heb gedaan en dat zijn er 39. Met de laatste 29 hoop ik het wel ietsje sneller te doen en er zitten ook nog een paar 'dubbele' bij. Nu eerst het doopceel lichten van Barbara Dickson.

Barbara Ruth Dickson is haar volledige naam en ze komt ter wereld op 27 september 1947 in het Schotse Dunfermline. Ze begint in de midden jaren zestig met zingen in folkclubs in de Fife-regio. Haar plaatdebuut is in 1969 samen met Archie Fisher en John MacKinnon. 'The Fate O'Charlie' is een album met liederen over de Jakobitisme-opstand van 1745. De elpee verschijnt op het Trailer-label. De tweede plaat is in 1970 en alleen met Fisher: Thro' The Recent Years' verschijnt op Decca. Voor de laatste platenmaatschappij maakt ze in februari haar debuut als soliste. Het album 'Do Right Woman'. Uiteraard genoemd naar 'Do Right Woman, Do Right Man' bevat het album een bonte collectie van soul- en pop-covers afgewisseld met traditionals en een nummer van de hand van Fisher. De critici zijn lovend maar de plaat is geen verkoopsucces. 'From The Beggar's Mantle... Fringed With Gold' is opgenomen in 1971 maar verschijnt pas in 1972. Het is méér folk traditionals dan de voorganger en opnieuw wordt slechts een handjevol verkocht. Onder de muzikanten staat ze echter hoog aangeschreven. In 1974 verleent ze haar medewerking aan de musical 'John, Paul, George, Ringo... And Bert!' en verbouwt ze eigenhandig de liedjes van The Beatles. Dat brengt haar muzikale loopbaan verder in beweging en in 1976 tekent ze een contract bij Robert Stigwood en zijn RSO-label.

Ex-Marmalade Junior Campbell produceert haar eerste album op RSO, 'Answer Me', waarvan het titelnummer in de Engelse top tien terecht komt. 'Another Suitcase In Another Hall' uit 'Evita' levert haar in 1977 een tweede hit op. De elpee 'Morning Comes Quickly' is in 1977 de eerste die doorbreekt in de Engelse albumlijsten, hetzij bescheiden met een 58e plek. 'January February' is in 1980 een grote hit en 'The Barbara Dickson Album' is hét verkoopsucces op 33 toeren. Alleen 'All For A Song' uit 1982 doet het ietsje beter en ook daarop vinden we weer 'January February' alsook 'Answer Me'. Het staat echter wel te boek als een studioalbum en niet als een compilatie. 'My Heart Lies' is alleen in ons land een hit. Het bereikt een magere 27e positie in de Top 40. In de vierde week gaat het van 27 naar 31 en vervolgens is de plaat onvindbaar.

Haar grootste single-hit zal ze hebben in een duet met Elaine Paige: 'I Know Him So Well'. Volgens het Guinness Book Of Hit Records is dit het bestverkochte vrouwelijke duet. In Nederland is het niet eens goed voor de top twintig maar in Engeland staat het vier weken op nummer 1 en blijft het nog maanden in de hitlijst staan. Op 30 oktober 2020 is haar voorlopig laatste album verschenen met de titel 'Time Is Going Faster'. Omdat de wereld dan 'op slot' zit, duurt het pas tot begin 2022 eer ze samen met haar band een tournee kan maken om het album te promoten. In 2002 is ze onderscheiden met een OBE voor haar verdiensten in de muziek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten