zondag 21 januari 2024

Jarig haar


In het weekend wil ik nog wel eens een 'gezellig' verhaaltje schrijven en daar ben ik vanavond wel voor in de stemming. Vanaf de zomer van 2017 heb ik vrij regelmatig teruggeblikt op de tijd van twintig jaar eerder. In eerste instantie vooral om het krakersverhaal eens te vertellen en de eerste maanden in Engeland. Sindsdien is het een zeer onregelmatige rubriek geworden en in het najaar begint het opeens weer op te bloeien. De jaren 2002 en 2003 zijn buiten enkele hoogtepunten, waaronder mijn eerste 'eigen' huisje in Steenwijk nogal 'grijs' geweest en niet echt goed in mijn herinnering blijven hangen. Nu is het dan twintig jaar na 2004 en dat is op zichzelf best een curieus jaar waar ik wel met plezier over kan schrijven. Het is het jaar van Sideburner, de verhaaltjes op rockandroll-punt-nl en diggin4dirt-punt-com, de maanden van de CO-9 in Zwolle en het eerste Belgische uitstapje in het najaar. Stuk voor stuk leuke gebeurtenissen die wel een herinnering op Soul-xotica verdienen. Afgelopen vrijdag komen de, schijnbaar, hoge kappersprijzen ter sprake en dan herinner ik me opeens dat het twintig jaar geleden is geweest dat ik voor het laatst in de buurt ben geweest van zo'n 'haarcrimineel'. Dit kan mooi in een berichtje met als foto het eerste nieuwe garagerock-album dat ik in 2004 aanschaf. Met de pot Brylcreem binnen handbereik ga ik vanavond twintig jaar terug in de tijd.

Wat heb ik begin 2004 nu eigenlijk nog te zoeken in Leeuwarden? Goede vraag. Ik ben na de 'overval' in Dokkum al snel gestopt met het verkopen van de krantjes. In september heb ik mijn pas ingeleverd. Ik heb in principe mijn huisje in Steenwijk. Ik ga nog wel eens een avondje doorhalen in het café in Leeuwarden waar ik dan geregeld kom en Leeuwarden heeft ook een paar leuke platenzaken, maar ik hoef niet meer beslist naar Leeuwarden omdat ik moeilijk 'thuis bij Jan' kan zijn. Op het laatst is er toch nog een goede reden om op maandag in de trein te stappen naar Leeuwarden. Een gerenommeerde herenkapper in Leeuwarden heeft besloten om op maandag, eigenlijk zijn vrije dag, zich in te zetten voor de minderbedeelde mensen en biedt bij het Leger Des Heils een knipbeurt aan voor een euro. Ik heb mijn lange manen in oktober 2001 afgeknipt en ga gedurende 2002 'Pimmetje kaal' door het leven. Ofwel: Ik scheer het laatste weg met een mesje zodat een gladde biljartbal overblijft. In de winter laat ik toch maar een vachtje groeien en begin 2004 wil ik vooral erg graag een vetkuif hebben. Vandaar de Brylcreem. Als ik 'heit' vertel over het middel, begint hij me meteen met waarschuwen. En ja, ik heb het zelf ook wel in de gaten, het is eigenlijk funest voor het haar. Ik kan er even later ook wel mee stoppen want mijn haar is té soepel om er een keiharde kuif van te maken. Autolak schijnt de beste optie te zijn maar ook daar bedank ik voor. De 'daklozenkapper' doet precies wat ik van hem verwacht en ik kan hem voor een euro natuurlijk niet gaan lastigvallen met een vetkuif.

Ik denk dat het ietsje later in de tijd is geweest. Wellicht februari? Ik ben momenteel té lui om naar boven te lopen maar ik geloof dat ik op de single van The Dirtbombs heb geschreven wanneer ik deze heb gekocht. Dat is de laatste keer geweest dat ik bij de 'daklozenkapper' ben geweest alsook het laatste bezoek aan het Leger Des Heils in Leeuwarden. Bij het Leger vandaan kijk ik even bij King Kong in de platenbakken en zie dan het album van The Dirtbombs staan. Ik schrijf inmiddels een paar weken voor roekandroll-punt-nl en behandel daar merendeels oudere elpees en wat lokaal cd-werk. Het is allemaal niet echt garagerock'n'roll dat rockandroll-punt-nl tracht te zijn, maar er wordt geen bezwaar gemaakt tegen mijn kopij. Garagerock zit op dat moment net in een kleine hype. Vooral The White Stripes is erg populair met in het kielzog The Von Bodines en The Dirtbombs. Wat ik anno februari 2004 heb gehoord van The White Stripes word ik daar niet heel enthousiast van. Dat zal later veranderen. Op rockandroll-punt-nl is het The White Stripes of The Dirtbombs en omdat White Stripes me niet bevalt, ga ik automatisch voor The Dirtbombs. 'Dangerous Magical Noise' is dan het nieuwste album van de band en komt met een bonus-single met daarop een cover van 'Possession' van The Cheater Slicks. Ik koop het album en kan eindelijk 'mee praten' met de andere schrijvers op de website.

'Als het schip met geld komt, dan...'. Ik hoop op dat moment nog dat ik weer eens naar Engeland kan gaan. Geen idee wat ik er wil doen, althans... de reden is me nu ontschoten. Is het alleen maar even om in York te zijn of wil ik ook nog gaan kijken in Mossley? Wil ik misschien zelfs wel weer een tijdje aan het werk in Mossley? Ik weet het echt niet meer, maar wél dat ik in februari verschillende keren aankondig dat ik binnenkort weer naar Engeland ga. Het zal uiteindelijk tien jaar duren eer ik weer voet zet op Engels grondgebied en dat is het weekend in Watford. Het schip met geld zal uiteindelijk in december van 2004 aanmeren in Steenwijk maar dan denk ik al niet eens meer aan Engeland.

Ik ben op een zaterdagmiddag bij Minstrel in Zwolle om een stapeltje nieuwe garagerock-releases aan te schaffen als ik plots een erg rare hoes in mijn handen hou. Ik krijg te horen dat ik het vooral moet beluisteren omdat het zich niet in woorden laat uitdrukken. Dat album is 'Mandrake' van Fursaxa en staat mijlenver van de garagerock. Toch zal ik ook dit album recenseren op rockandroll. Het gaat later dit jaar nog zorgen voor het eerste reisje naar België. Intussen heb ik ook al gekeken wanneer Juliana is overleden en dat is in maart. Dat weekend heeft ook nog een grappige herinnering welke wel eens mag worden verteld.

Jarig haar? Ja, twintig jaar sinds mijn laatste kapperbezoek en sindsdien heeft tierig en welig mogen groeien. In november en december heb ik nog wel eens het verlangen om het af te knippen en afgelopen jaar heb daar diep over nagedacht. Nee, het blijft voorlopig nog even staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten