woensdag 14 juni 2023

Week Spot: Norma Jenkins


Vanmiddag uit het werk heb ik nog een fraai stukje gefietst. Als ik een mooie foto van een hoofdletter H weet te vinden op het internet zal ik een verhaaltje schrijven. Ofwel... dat gaat niet gebeuren omdat het een lekkere 'verstand op nul'-herhalingsoefening is. Het blijft echter altijd een feestje om te fietsen: Vanaf Meppel naar Blijdenstein naar De Weide, Broekhuizen en over Oldehave naar Ruinen. Terug over Ansen en Rheebruggen. Ik hoef in principe geen boodschappen te halen, ook al steek ik aan in Ruinen voor een ijskoud flesje drinken en een broodje bij de supermarkt. Na de gebruikelijke woensdagavond-iturelen (lees: een paar nieuwe video's van kanalen die ik volg op Youtube) kan ik dan gaan nadenken over een Week Spot. Idealiter zou het een recente aanschaf moeten zijn. Als ik echter naar het lijstje van Mark kijk, blijft Norma Jenkins me bezig houden. Toch wordt het niet de meest recente aanwinst maar een single die ruim een jaar geleden in mijn verzameling is komen wonen. De informatievoorziening is erg summier maar desondanks ga ik 'Love Jones' van Norma Jenkins uit roepen tot Week Spot.

Norma heeft alleen op Discogs een beschrijving gekregen, maar helaas geen persoonlijke trivia. Toch vermoed ik dat dit het standaard verhaal is. Norma is nog maar sinds 2017 actief op Facebook en heeft een eigen productiemaatschappij opgezet dat opereert vanuit Maryland. Omdat ze op haar site meerdere malen oproept om een allemachtige god te loven, denk ik dat ze haar loopbaan in de kerk is begonnen. Geboortedatum en leeftijd is niet bekend. Hoewel de site haar telefoonnummer vermeldt, heb ik nu eenmaal niet de moed om haar te bellen. Bovendien vraag je een dame ook niet naar de leeftijd? Norma duikt in 1966 voor het eerst op als lid van een groepje genaamd The Dolls. The Dolls maakt twee singles waarvan de tweede als Norma Jenkins & The Dolls. In 1967 wordt ze in de arm genomen door Winfred Lovette (van The Manhattans) en neemt ze zijn 'Need Someone To Love' op voor het Carnival-label. In mei 1967 krijgt ze met de single een eervolle vermelding in het Billboard-tijdschrift maar méér zit er ook niet in. In het zelfde jaar neemt ze een duet op met Troy Keyes welke in Amerika op ABC verschijnt. Opvallend is dat veel singles van haar ook een Franse release krijgen. Wat Norma heeft uitgespookt tussen 1968 en 1973 vertelt de geschiedenis niet.

In 1973 gaat ze samenwerken met de onafhankelijke producent en label-eigenaar George Kerr. Het levert een reeks singles op maar er ligt geen groot succes voor Jenkins in het verschiet. In 1976 krijgt ze echter wel de mogelijkheid om haar eerste elpee op te nemen. Die is haar al een aantal keren beloofd, vandaar ook de titel 'Patience Is A Virtue'. Desert Moon probeert Amerika in de ban te krijgen van 'Love Jones' middels een single waarbij de 'lange' versie van vier minuten op de a-kant staat en een kortere versie op de andere. Toch is het niets vergeleken bij de zes minuten op de elpee. Op de single is het voor mijn gevoel voor tweederde intro gevolgd door een heel klein beetje lied. Zoals ik vorige maand heb geconcludeerd bij de meest recente aanschaf van Norma Jenkins heeft ze een bluesy kant waarbij ze heerlijk 'deep' kan gaan. 'Love Jones' is daarvan een uitstekend voorbeeld. Een majestueus intro met een prachtige atmosfeer en je kan horen dat de tekst Norma uit haar tenen komt. Het zal geen verrassing zijn dat de elpee ook niet massaal over de toonbank gaat, althans niet voor het volle pond met een fraaie verdienste voor de zangeres. In de Engelse 'rare soul'-scene is het echter een hele grote naam geworden. Haar meest recente Facebook-bericht is van december 2021. Ze staat op haar site vooral stil bij het aantal malen dat 'Need Someone To Love' is gebruikt voor film en televisie, maar er staat ook een live-video op van een optreden van Jenkins. Ze was zes jaar geleden dus nog altijd actief?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten