dinsdag 27 juni 2023

Singles round-up: juni 11


Normaal gesproken ben ik op maandag vrij. Nu heb ik echter een vrij 'drukke' maandag gehad. Het is zaterdagmiddag verstikkend benauwd en besluit om vijf uur de resterende post te laten voor wat het is. Dat betekent dat ik gistermiddag de post heb weggebracht. Omdat de wind meest noordwestelijk is, wil ik dit op de terugweg 'vieren' door een klein bochtje om over kale ruilverkavelingswegen en door het bos. Ik ben om een uur of vijf thuis en heb zaterdag me vrijwillig gemeld voor een show op maandagavond tussen negen en elf. Ik moet echter nog wel de speellijst doen en daar gaat meer tijd in zitten dan dat ik had verwacht. Na de Northern Soul-show van mijn collega ben ik compleet gaar. Ik maak nog wel de foto voor de 'Singles round-up' maar kom er niet meer aan toe het bericht te schrijven. Hoeveel afleveringen nog? Ik hoop dat het Engelse pakket nog binnenkomt voor donderdag en dan krijgen jullie een 'Singles round-up' met nieuwe en recente releases en heruitgaven. Bijgaand zijn de acht singles die ik via Discogs van de Leidse platendealer Velvet heb gekocht.

* Billy Harner- She's Almost You (US, Open, 1969)
Ik ken Billy voornamelijk van 'What About The Music' op het Kama Sutra-label. 'She's Almost You' is zonnig geprijsd en met name de b-kant heeft mijn interesse. 'She's Almost You' is een uptempo Northern Soul-stamper uit de pen van Joe South. Het is niet slecht maar een kant als deze komt tien jaar té laat voor mij. Nee, ik ga dan echt voor de keerzijde: 'Fool Me' is een ietwat jazzy 'laidback' groove en dat past anno 2023 beter in de collectie.

* Billy Jones- We Want Peace (NL, Imperial, 1972)
Deze single heb ik eind 2021 in Meppel gekocht maar deze is in een zeer slechte staat. Velvet biedt dit fraaie exemplaar aan met de fotohoes en ik ben vlug bereid. Toch is het ook hier de b-kant welke mijn voorkeur heeft. 'Send Me A Lover' is opnieuw 'laidback' waar 'Peace' duidelijk is gemaakt met de hitparade in het achterhoofd. Toch moet ik erkennen dat geen van beide een 'Win Your Love' of 'Keep Holding On' is.

* Ben E. King- Around The Corner (Jamaica, Atlantic, 1964, re: 1975)
* Ben E. King- Tippin' (US, Atlantic, 1978)
Ben E. King kan niet stuk bij mij. 'Around The Corner' is, zo gezegd, oorspronkelijk van 1964 en krijgt alleen op Jamaica een heruitgave in 1975. De reden hiervoor kan ik niet ontdekken? Het is het klassieke Ben E. King-geluid. 'Tippin' is daarentegen een fraaie ballade uit de pen van Bettye Crutcher Het is niet de meest essentiële Ben E. King-release maar altijd leuk om erbij te hebben.

* Powaka- Aum Mani Padme Cum (NL, CNR, 1973)
De Week Spot van de afgelopen week. Waarbij ik kan melden dat ik zaterdag alle Week Spots ga draaien van week 27 in 2022 tot nu. Zondag start ik vervolgens met de 'Vinyl Summer Spirit Of 1982' hetgeen betekent dat de Week Spot eveneens uit 1982 zal komen.

* The Silhouettes- Too Late (Barbados, Trex, 1965-66)
Trex is een onderdeel van het Wirl-label en nogal in trek bij verzamelaars. Ik schat de plaat in eerste instantie op iets later, maar het heeft een zeer laag catalogusnummer en dat suggereert dat het uit 1965 zou moeten stammen. The Silhouettes is feitelijk de band, de zang wordt verzorgd door de gebroeders Drayton. 'I Need Your Love' op de keerzijde is het meest geschikt voor de Blauwe Bak door de soulvolle vibe. 'Too Late' is 'wild spouge' zoals het wordt genoemd en leunt tegen de Jamaicaanse reggae aan. Het zijn beide echter knalnummers van de bovenste plank en ik ben erg blij met deze single!

* Gloria Taylor- Deep Inside You (US, Columbia, 1973, re: 2018)
Het is bijna tien jaar geleden dat ik word betoverd door 'World That's Not Real' van Gloria Ann Taylor. Ik leer kort daarop over de zéér zeldzame 12"-EP welke de boeken in gaat als de eerste 12"-single. Ik heb een paar keer lopen hikken bij haar versie van 'Jolene' en de laatste paar jaar is zowel de EP opnieuw uitgebracht alsook deze Record Store Day-single. 'World That's Not Real' is hier de b-kant maar die heb ik dus al origineel. Die kost me iets van veertig euro in 2013 en zou inmiddels tweehonderd kunnen opbrengen. 'Deep Inside You' komt echter verschillende malen voorbij in 'Floorfillers' en ook in latere shows. Nu heb ik dan de single-versie op vinyl. De artiest wordt gewoon Gloria Taylor genoemd op de labels maar feitelijk zijn deze opnames uitgebracht als Gloria Ann Taylor.

* Willie Tee- Teasing You Again (US, Gatur, 1972, re: 2020)
Tot slot het mysterie van Willie Tee. In 2020 is Record Store Day een paar keer uitgesteld vanwege de lockdowns. Er wordt besloten om op de laatste zaterdagen van augustus, september en oktober 2020 een Record Store Day te doen en iedere dag met nieuwe 'drops'. Ik doe dan een radioshow op de vrijdagavond en besteedt aandacht aan de Record Store Day-releases. In september 2020 verschijnt Willie Tee, alsook The Live Band en The King James Movement. Ik plaats een bestelling op Discogs en de singles arriveren even later. Ik draai Willie Tee in 'Do The 45' en dan... ben ik hem opeens kwijt. Ik heb overal gezocht maar heb het ernstige vermoeden dat die met het karton in het oud papier is gegaan. Uiteindelijk toch maar een nieuw exemplaar kopen van deze klassieke en gezochte Modern Soul-single van Willie Tee. Net als in 2020 ben ik een beetje teleurgesteld dat het rechtstreeks van een versleten single is gehaald terwijl dat er cd-opnames zijn van het nummer. Maar... muzikaal is het een juweeltje!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten