dinsdag 13 juni 2023

Honderd achteruit: Mr. Albert Show


Afgelopen zondag heb ik mijn nieuwe exemplaar niet alleen voor het eerst gedraaid, maar mezelf ook hardop afgevraagd of 'Wild Sensation' de Gele Bak Top 100 had gehaald. Maar natuurlijk! Met een zelfs niet onaardige nummer 38 als positie. Overigens is de 'nieuwe' (die ik vorige week zaterdag in Steenwijk heb gevonden) wel degelijk een 'upgrade'. Het punt is echter dat er niet een duimendik verhaal in zit over de band zélf. Bertus Borgers is de belangrijkste man binnen de groep en het zou wellicht logischer zijn geweest om zijn handel en wandel te volgen. Het wordt dus niet zo'n heel lang verhaal, maar met de volgende in 'Honderd achteruit' kan ik wel weer flink uitpakken. De nummer 38 in de Gele Bak Top 100 van 2022 is 'Wild Sensation', de eerste en de laatste hit van de formatie Mr. Albert Show uit 1970..

Voor dit verhaal zakken we een heel eind af vanuit Uffelte gerekend. We kunnen de Belgische grens bijna ruiken maar houden halt in een stad waar ik dertien jaar geleden nog enkele uren voor nodig heb gehad om er rond te fietsen. De Schelde-Rijnroute wil me niet dóór Eindhoven hebben maar door de plaatsen erom heen en dan ook nog veel bossen, parken en polderwegen. Hemelsbreed gezien is het niet mijn meest productieve dag geweest van de vakantie, maar qua kilometers kan ik niet ontevreden zijn. Dankzij Philips is Eindhoven flink uitgebreid en later is daar ook nog DAF bij gekomen. Eindhoven heeft in de late jaren zestig een heuse muziekscene waarvan Mr. Albert Show een prettig voorbeeld is. Het verhaal begint met Bertus Borgers. Hij is op 15 juli 1947 geboren in Vessem en volgt zijn vader naar het plaatselijke harmonieorkest waar de jonge Bertus bugel speelt. Als hij Fats Domino op de radio heeft gehoord, zet hij een volgende stap. Hij leert saxofoon spelen en richt in 1967 zijn eerste band op. Dirty Underwear is berucht om haar wilde optredens en Decca wil wel een plaat met hun maken. Enige voorwaarde: Kleine aanpassing van de bandnaam. De single verschijnt als Dirty. Hans Sanders van Bots is een ander prominent lid. Dan volgt het korte maar heftige hoofdstukje van Mr. Albert Show.

De groep levert in haar korte bestaan twee elpees en drie singles af. 'Wild Sensation' is de eerste en bereikt nét niet de top twintig in ons land. Het is gek genoeg pas de derde single, 'Show Me Your Tongue', welke internationaal voor een doorbraak moet zorgen. Zo telt 45cat verschillende uitgaven van de single waaronder Amerika en Argentinië. Een derde elpee is in de maak maar deze zal nooit het levenslicht zien. Borgers maakt een demo die hij naar verschillende platenmaatschappijen stuurt. Dan gaat hij eerst op tournee met Golden Earring door Amerika en bij thuiskomst blijkt dat een platenlabel enthousiast heeft gereageerd. Daarop formeert Borgers de band Sweet D'Buster. Borgers schrijft daarna onder andere 'Still Believe' voor Herman Brood & His Wild Romance en richt in de vroege jaren tachtig de Bertus Borgers Band op. Vanaf 1986 is hij eveneens actief in het onderwijs en hij is één van de stuwende krachten bij de totstandkoming van de huidige Rockacademie waarvan hij directeur wordt. In 2016 treedt Borgers nog eens op met Golden Earring tijdens een openluchtconcert.

'Wild Sensation' is een lekkere eigenwijze plaat. Doordat de saxofoon een hoofdrol speelt, zit de groep een beetje in de hoek van meer progressieve bands als Audience, maar tegelijk houdt de stevige ritmesectie de band met beide voeten op de aarde. Het is creatiever dan menig hardrockband uit deze tijd en de groep lijkt niet te verzanden in de oeverloze solo's en halve jamsessies.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten