woensdag 31 mei 2023

Week Spot: Valentino Maltos & Kiikii Star


Doordat ik gisteravond een aflevering van 'Beeld uit het verleden' tussendoor heb gegooid, loopt mijn schema een beetje in de soep. Maar dat geeft op zichzelf niet. Ik ga deze maand besluiten met de kersverse Week Spot en straks het laatste deel van de 'Singles round-up'. De 'Eindstreep' gaat nu eens plaats hebben op de eerste van de maand. Ik heb vandaag een erg bijzondere dag gehad. Het weer speelt mee en er is gelukkig niet heel veel post. Ik neem het er lekker van en heb zo nu en dan ook even lekker genoten van het zonnetje. Het is ook de eerste keer geweest dat ik dit jaar de korte broek heb aan gehad. Ofwel: Ik heb hem achter huis wel een paar maal aan gehad, maar nog nooit verder dan de brievenbus. Mijn benen zijn vorig jaar dermate verbrand dat er dit jaar niet echt sprake is van melkflessen. Ze zijn ook gedurende de winter een kleurtje blijven houden. Ik heb besloten deze zaterdag vooral eens de focus te leggen op de 'nieuwe' aanwinsten in de Blauwe Bak en dan specifiek nieuwe platen uit de afgelopen zeven jaar. De Week Spot speelt me op deze zonnige woensdag in mijn hoofd en wordt ter plekke uitgekozen. De Week Spot van deze week is 'Prototype' van Valentino Maltos & Kiikii Star. De opname is van 2022, de vinylsingle van 2023.

Dit is dan ook meteen een mooie aanleiding voor wat 'nieuws'. Ik ga het nog niet té openbaar maken. Het is ongeveer zes weken geleden dat ik een erg fijn soulplaatje hoor bij een collega. Het is een nieuwe single van een nieuwe band. Ik kijk meteen op Bandcamp want ik verwacht wel dat de band vinyl moet hebben. Dan blijkt dat ze alleen en uitsluitend digitaal doen. Ik heb een paar weken geleden de tip doorgespeeld aan een bevriende labelbaas in Engeland en ook hij deelt mijn enthousiasme. Naar verwachting verschijnt over een maand een single waar ik hoofdverantwoordelijk voor ben. Het zal me benieuwen of mijn naam op het label komt. Intussen is de zomer al begonnen en kijk ik ongemerkt naar een 'zomerhit'. Ik denk dat de nieuwe Week Spot wel eens zoiets zou kunnen worden. Vorig jaar was het overigens 'Seal My Love' van Sir Wick, hoewel dat een opname was van veertien jaar oud. In geval van 'Prototype' is het vorig jaar op het debuutalbum van Valentino Maltos verschenen.

Valentino Maltos alsook gastzangeres Kiikii Star zijn afkomstig uit Texax. Maltos staat te boek als componist, producent, arrangeur en een begenadigde saxofonist. Hij heeft al met verschillende lokale bands gewerkt als hij in 2022 zijn solo-debuut uitbrengt. 'Analog Future' is een cd met composities van Maltos en hemzelf als producent en saxofonist in het team. Voor de zang maakt hij gebruik van gasten. Qua opzet is het dus gelijk aan dat van James Day en zijn J.D.'s Time Machine, niet geheel toevallig qua vinyl ook op Izipho Soul. De b-kant bevat weer een andere zanger. Ik heb vanmiddag voor de aardigheid Kiikii Star even opgezocht op Facebook en daar word ik blij van! Een mooie vrouw met een sterke basis in de kerk en met een lekkere positieve 'vibe' als levensmotto. Ze organiseert avonden in Texas met dj's en collega-zangers en leent ook haar stem aan projecten van anderen. In geval van 'Prototype' is ze dus de vocale ster. We horen Valentino vooral in het laatste stuk van 'Prototype' als hij het met zijn saxofoon een beetje de jazzy kant in duwt, zonder het 'piep krak au' wordt. Net als met Sir Wick van vorig jaar is het prettige dance met een jazzy ondertoon en een soulvolle zang. Net zo afwisselend als dat ik de zomer graag zou zien. Iedere dag dertig graden gaat me ook snel vervelen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten