woensdag 17 mei 2023

Week Spot: Ed Boze


Eigenlijk weet ik het wel... Hij is al eens onderdeel geweest van de Week Spot. In april 2020 heb ik een héél kort berichtje geschreven over Ed Boze en eigenlijk hoop ik daar nu wel overheen te gaan. Het zal enigszins een herhaling van zetten zijn want ja... Zijn carrière is allesbehalve imposant te noemen en de biografische details zijn erg summier. 'Mister Soul Singer' is in 2020 het plaatje dat me helemaal in lichterlaaie zet. Vivian Verdree is de zangeres en deze praat tegen de soulzanger op de radio. De rol van de laatste wordt gespeeld door Ed Boze. Het is in ieder geval al een zeer aparte plaat, maar nog meer een vraag hoe dit is uitgebracht met toestemming van de heren Hugo & Luigi die veel meer 'sweet soul' en disco zijn georiënteerd. 'Lonely' is het eerste wapenfeit van Ed Boze en dat plaatje wil ik deze week met alle liefde uitroepen tot Week Spot.

Ik kan in 2020 moeilijk gaan terugkijken op die tijd. Drie jaar later kan dat wel. Het is een hele aparte periode. Hoewel ik al snel mijn twijfels heb bij de voorspellingen en modellen, heeft het de wereld in een houdgreep. 'Mister Soul Singer' neemt me terug naar het uiterste begin van de paniek. Supermarktpersoneel dat winkelwagentjes staat te boenen terwijl dan al bekend is dat virussen zich niet hechten aan dergelijke materialen. Dat leer je als je postbode bent en brieven moet bezorgen die door twintig handen zijn gegaan. Maar bovenal de stilte op straat. Ik ken mensen die het heerlijk vinden, maar zelf kan ik er niet tegen. Het heeft voortdurend het gevoel dat het zondagochtend is. Een spaarzame auto, fietser en enkel iemand die de hond uitlaat. Dan maakt het niet uit of het maandagmorgen of woensdagmiddag is, het is voortdurend zondagmorgen. De muziek 'troost' me in zekere zin. We zijn pas een paar maanden geleden begonnen met het archiveren van onze radioshows op Mixcloud en ik heb de minste problemen om naar mezelf te luisteren. Dat is ook hoe ik 'Mister Soul Singer' echt goed leer kennen. Waarschijnlijk ergens onderweg in de buurt van Diever of Dwingeloo. Ik heb het plaatje al een tijdje niet meer gedraaid maar afgelopen zaterdag kreeg ik heel veel zin. Het gaat nu komende zaterdag gebeuren en dan ga ik ook 'Lonely' opnieuw draaien als Week Spot.

Over Ed Boze is niet zoveel bekend. De producent is echter een bekende naam in de soul-wereld. Brad Shapiro is in de midden jaren zeventig één van de laatste producenten die zich nog bezig houdt met authentieke 'southern soul'. Hij is het meest succesvol met Millie Jackson, maar zijn naam schittert ook op producties voor Jackie Moore en Facts Of Life. In 1973 werkt Shapiro samen met Ed Boze op zijn eerste twee singles. Sir Shambling is vooral enthousiast over 'Memories', maar voor mij is 'Lonely' dé kant. Zijn bezwaar is dat 'Lonely' qua tekst een beetje lijkt op 'Patches' maar dat is me niet echt opgevallen. Het is een ijzersterke productie met een Ed's fraaie bariton welke het afmaakt. Hij maakt in 1974 nog een tweede single voor Avco en ook die schijnt zeer de moeite waard te zijn. In 1975 maakt hij 'Mister Soul Singer' en daarna verdwijnt hij van het toneel. Als Sir Shambling hem heeft gevonden, laat Boze weten dat dit 'zijn dag heeft gemaakt'. Hij is de opnames zelf grotendeels vergeten en vindt het machtig dat ruim dertig jaar later nog altijd iemand de plaatjes koestert en ze wil delen met de wereld. Ed is zelf inmiddels dominee geworden en bezoekt vooral mensen die in detentie zitten.

De missie is geslaagd! Het verhaal is langer geworden dan in 2020. Toen was het maar één alinea...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten