zondag 21 mei 2023

Het zilveren goud: 1998 deel V


Tijdens het bezorgen van gisteren begint het al wat op te spelen. Het hooikoortsseizoen is weer aangebroken, ook al verhoudt dit zich op het moment met vooral tranende en jeukende ogen. Ik denk dat ik een hele kluif krijg aan het weg krijgen van de post als ik eraan begin, maar dan gaat het opeens heel erg snel en blijkt dat ik me op een aantal straten heb verkeken. Zo hoef ik alleen maar het begin van de Zuiderlaan te doen en niet de volledige kilometer met zijstraten. De jeukende ogen en vermoeide spieren (al sinds vrijdag last van) houden me vandaag thuis. Ik heb een tijdje achter huis genoten van de zon. Wellicht dat ik vanmiddag nog een activiteit ga ontplooien. Nu moest ik dan eerst verder gaan met het blog en wel met de aflevering van 'Het zilveren goud'. Ik heb vanmiddag twintig singles afgerekend op Discogs die deze week gaan arriveren en dus heb ik aan inspiratie niets tekort. Vandaag gaan we terug naar de zaterdag van de gazpacho van Neil en dankzij mijn drang tot administratie kan ik daar nu ook een datum aan vasthangen: We gaan terug naar het weekend van 9 en 10 mei 1998. Ook al betwijfel ik op dit moment of ik alle singles in één keer heb gekocht want zoveel heb ik niet te besteden?

De gazpacho is behandeld, evenals de dorstaanval. We hebben blijkbaar mijn spulletjes al uit York gehaald want ik heb de Raleigh tot mijn beschikking, de racefiets die ik in het begin in York heb gekocht. Toch is de omgeving van Mossley niet bepaald geschikt om te fietsen om het zacht uit te drukken. Deze zaterdag wil ik naar Ashton-under-Lyne. Mossley valt qua postcode onder Oldham maar hoort bij Tameside Council dat in Ashton-under-Lyne haar hoofdplaats heeft. Er is nóg een grote plaats met de naam Ashton in Engeland en dus komt dit met het 'under-Lyne' toevoegsel. Ashton heeft de goedkoopste warenmarkt van Engeland en dat wil ik wel eens met eigen ogen zien. Ik verwacht een markt te treffen zoals de warenmarkt op dinsdagmorgen in Sneek, maar nee... Iedere grote plaats in Engeland heeft een marktgebouw dat vijf of zes dagen in de week open is. Er zitten vooral 'outlets' met inderdaad spotgoedkope nieuwe kleding. De reden waarom wij onze gedragen kleding herverpakken voor de voddenboer. Tot mijn grote verrassing zit er ook een platenwinkeltje. Ik doe er flink boodschappen maar vast niet alles in één keer. Dat kan financieel niet en er staat me ook iets van bij dat ik wel vaker op een zaterdag met de trein naar Ashton ben gegaan. Ik heb de singles voor 'Het zilveren goud' samengebald tot één partij in mei 1998 en deze gaat ons de komende maanden bezig houden.

Zaterdag 9 mei moet de eerste keer zijn geweest. Voor mijn gevoel moet het al later in de maand zijn, maar goed...Het heeft, volgens mij, een tijdje geduurd voordat ik met Duitser Hans de fiets en resterende spullen heb opgehaald uit York. Aan de andere kant: Hans is natuurlijk ook niet lang gebleven. Enfin, er is een single in deze partij die me sterk aan het twijfelen brengt. Het is 'Sunchyme' van Dario G. Het kost me enkele jaren om erachter te komen dat het 'Life In A Northern Town' van The Dream Academy heeft gesampled, maar in mei 1998 brengt het me opeens terug naar een half jaar geleden. Het nummer staat in de laatste weken van 1997 ook in onze Top 40 en komt voorbij op TMF terwijl ik met mijn liefste vriendinnetje iets loop in te pakken voor een vriend van haar. 'Alane' van Wes komt ook enkele malen voorbij en dat blijkt haar favoriet te zijn. Ik heb nooit iets gehad met het nummer. Nu zit ik dan op mijn kamertje in Mossley met 'Sunchyme' op de draaitafel. Ik krijg opeens het verlangen om terug te gaan, maar niet met Sneek of Jutrijp als einddoel. Nee! Ik wil terug naar de ADM.

De volgende morgen ga ik naar de kerk en dat zal de laatste keer bij de Methodist in Mossley worden. Er wordt gebeden voor een lekke dakgoot en dat is voor mij de druppel. Ik heb voor deze dag een ambitieus plan! Ik wil wandelen! Het wordt een vorstelijke wandeling met Delph en Diggle als keerpunt en met luchtkussentjes onder mijn voeten als ik thuis kom. Intussen ben ik de eerste keer in de Tollemache Arms geweest. Het zal ook de laatste keer zijn want 'ik ga volgende week terug naar Amsterdam'. In de daaropvolgende jaren zullen ze het nooit meer serieus nemen, zelfs niet als ik in 1999 werkelijk van plan ben om Mossley te verlaten. Wandelen is echter een betere vrijetijdsbesteding dan fietsen in Mossley en omgeving want de heuvels zijn hier net iets té steil voor een polderfietser als mezelf.

3105 No Matter What - Badfinger (UK, Apple, 1970)
3106 Kokomo - The Beach Boys (Duitsland, Elektra, 1988)
3107 The Ballad Of John And Yoko - The Beatles (UK, Apple, 1969)
3108 Young At Heart - The Bluebells (UK, London, 1984, re: 1993)
3109 Beetlebum - Blur (UK, Food, 1997)
3110 Bed Of Roses - Bon Jovi (UK, Mercury, 1992)

Opvallend dat The Beach Boys een Duitse persing is. Blur is een 'black label jukebox'-single. Volgende maand en de maanden daarna vervolg ik met de singles uit Ashton en her en der vinden we ook een single die ik elders in Mossley bij een 'charity' heb gekocht. Buiten dat is het tot augustus 1998 ook even stil met mijn singles verzamelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten