maandag 29 mei 2023

Singles round-up: mei 14


Na een korte redactievergadering (waar ik tegenwoordig nog als enige deel van uit maak) is besloten toch nog twee afleveringen 'Singles round-up' te doen. Ik heb in totaal nog tien nieuwe singles liggen die een berichtje verdienen. Tien nieuwe singles in een bericht wordt wel erg lang en dus smeer ik ze uit over twee delen. Ik verwacht nog wel nieuwe releases maar eigenlijk niet morgen en dus is het wel 'safe' om er nu aan te beginnen. Ik verwacht onder andere singles op het Cannonball-label maar daarvoor zal ik wel extra moeten bij betalen. In de komende twee afleveringen twee hagelnieuwe releases van drie van mijn favoriete platenlabels, eentje via Bandcamp en drie Juno-bestellingen die wel heel snel de overtocht van Londen naar Uffelte hebben gemaakt. Laat me beginnen met de eerste vijf.

* Adesha & Vincent Kwok- Pegasus (Italië, Sleeperz Recordz, 2023)
Ik ken Graham via de 'Five A Day'-pagina en daarbij valt op dat we vaak voor dezelfde platen gaan. Sinds een paar weken volg ik zijn Facebook-stream ook wanneer ik kan. Hij doet een live-stream op vrijdagmiddag en het begin van de avond. Vaak ben ik nog aan het werk maar zoals afgelopen vrijdag ben ik op tijd thuis en kan een deel van zijn set meemaken. Hij stuurt me op een zeker moment dit linkje door zonder enig commentaar. Ik denk nog altijd dat het eigenlijk voor iemand anders is geweest? Graham is een aardige fan van het werk van Adesha en hoewel ik deze heb besteld, is het om te beginnen ietsje té mechanisch voor mijn smaak. Het heeft daarentegen wel een erg fijne 'hook' en de prijs is niet onaardig. Als klap op de vuurpijl is het een 'limited edition' van slechts 150 exemplaren en dus is het opeens heel erg exclusief. Adesha Adefala is niet meer de jongste maar dat hoor je niet af aan de plaat. Bij Vincent Kwok moet ik meteen denken aan melige mopjes op Facebook, maar dat is Evert Kwok. Er staat me iets van bij dat ik toen 'Crown Me' heb beluisterd maar 'Pegasus' mag er zeker zijn! 'Crown Me' heeft bijna een Italodisco-vibe buiten dat de bass drum rechtstreeks uit de New York disco komt. Erg lastig om een favoriete kant uit te zoeken. 'Pegasus' is eenvoudiger in het gehoor maar ook 'Crown Me' heeft een onderhuidse schoonheid. Het is een 'double sider' met momenteel 'Crown Me' als favoriet.

* The Harlem Gospel Travelers- Help Me To Understand (US, Colemine, 2023)
De bestelling is net een dag geplaatst of ik krijg een update van Juno. Er is een nieuwe single van Kelly Finnigan & The Monophonics in aantocht. Enfin, die ga ik binnenkort bestellen en wellicht dat ik ook een paar koffers ga proberen. Een beetje een risico met de douane maar de koffers zien er solide uit en zijn een stuk goedkoper dan in Nederland. Deze van The Harlem Gospel Travelers heeft ook al een tijdje in het mandje gelegen bij Juno. Het is in april uitgebracht. Aaron Frazer krijgt een speciale vermelding op het label en het nummer is geschreven door Eli 'Paperboy' Reed. Het is geen 'Fight On!' maar eerder een slaapliedje. Dankzij Aaron en de 'goede' boodschap krijgt het meteen een Impressions-lading en ik moet toegeven dat het nummer steeds meer gaat groeien bij mij. Het is echter geen 'Fight On!' maar wel fraai genoeg om flink te promoten in de komende maanden. Op de keerzijde staat 'Look Up!' en dat is meer upbeat en met een funky orgel in de achtergrond. En hier horen we Eli duelleren met Aaron! Ik meende al zoiets te hebben gelezen in Eli's Facebook-groep. Het is een gouden combinatie!

* Bobby Baker- Everything Has Got To Be Alright (UK, Epsilon, 1980, re: 2023)
* Dana V. Andrews- Mr. Justice (UK, Epsilon, 1976, re: 2023)
Epsilon schijnt haar volgspots op Dana V. Andrews. Je zou een dame verwachten maar Dana is een man. Ik heb even het vermoeden dat hij later heeft geacteerd als Bobby Baker, maar dat blijkt iemand anders te zijn. 'Everything' is een nummer dat is 'ontdekt' door ome Greg. Op beide originele platen zit een kleine smet die is overgenomen in deze heruitgave. Het is een onderdeeltje waar Yann niet in is geslaagd het te restaureren. Zoals gewoonlijk bij veel van deze Epsilons is het geluid soms een beetje stoffig maar wie daar doorheen luistert, hoort twee uitstekende deuntjes en fraaie producties. 'Mr. Justice' heeft een prachtig arrangement maar op deze kant gaat de zang al heel snel erg stoffig klinken. Maar goed... het is het beste dat we kunnen krijgen want dit is het resultaat ná restauratie. Een beter origineel vinden is een illusie en dan kost het vast ook een dollar of duizend méér.

* Betty Black & The Family Fortune- Sweet Dreams (US, Skyline, 2023)
'Play twice before listening', staat op de achterkant van het hoesje geschreven. Op de Juno-speler luister ik voor het eerst en kijk al stiekem een tijdje uit naar de volgende luisterbeurt. Ik luister dus vóór mijn beutt! Wat hebben we hier! Een luide retro-backing en dan BAM! Betty Black stort zich in de rol van Annie Lennox en maakt 'Sweet Dreams (Are Made Of This)' tot een funky jaren zestig-feestje. Het jasje zit de jaren tachtig-klassieker als gegoten. Op de b-kant staat een remix maar wie heeft dat nog nodig na dit feestje?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten