vrijdag 5 september 2014

Van hit naar her: Lilly Wood & Robin Schulz



Niet teveel op zaken vooruit lopen, maar ik denk dat ik morgenavond hier wel eens nieuws zou kunnen hebben. Het heeft dan met de radio te maken. Op het gebied van de radio gaat het momenteel héérlijk! Direct na de vakantie kan ik merken dat ik weer even moet 'in komen', maar nu gaat het weer van een leien dakje. Ik heb inspiratie te over voor Floorfillers. Ik ben voor Floorfillers ergens afhankelijk van het aantal interessante releases en dit is in de maanden juli en augustus op een laag pitje geweest. Hoewel... er verschijnen toch een paar pareltjes. Neem nou 'Prayer In C' van Lilly Wood & The Prick. Ik ontdek het nummer als het pas op nummer dertig in de Tipparade is binnengekomen. De plaat is dan kwalijk twee weken uit. De connectie met Robin Schulz maakt me nieuwsgierig en op vrijdagochtend 18 juli draai ik de plaat voor het eerst in Floorfillers. Hij is sindsdien iedere week te gast geweest en dat zegt veel over een plaat. Vorige week heeft deze eindelijk de eerste plek in de Top 40 behaald en afgelopen week is hetzelfde in Engeland gebeurd. Ik presenteer jullie vandaag 'Prayer In C' van Lilly Wood & Robin Schulz.

In die eerste aflevering spreek ik al de angst uit dat de naam 'The Prick' een internationale doorbraak wel eens in de weg zou kunnen staan. Ze hebben deze naam laten vallen voor de Engelse release en deze geeft de namen Lilly Wood & Robin Schulz weer. Best slim om Schulz ruimte te geven in de naam, want hij heeft al eerder in de Engelse hitparade gestaan. Notabene met een remix van een plaatje van een Nederlandse artiest, die het zonder Schulz ook niet zou hebben gered. Tot slot ontdek ik middels dit bericht dat Robin op dezelfde dag als mij jarig is. Weer eentje voor op het lijstje van Wilma, Ad Visser en de eerste Peaches van Peaches & Herb.

Lilly Wood & The Prick is een alternatief pop/folk-gezelschap uit Parijs. Zangeres Nili Hadida heeft in 28 jaar van haar leven al veel van de wereld gezien. Ze wordt geboren in Tel Aviv, woont een tijdje in Engeland, vertrekt vervolgens naar Californië en woont sinds een aantal jaar in Parijs. Daar ontmoet ze gitarist Benjamin Cotto en het duo begint in 2006 samen liedjes te schrijven. In 2008 komt het op gang nadat Cotto en Hadida een cover hebben opgenomen van Santogold en middels de Myspace-pagina van het duo in contact komt met gitarist Pierre Guimard. Guimard biedt een samenwerking maar ook een opnamestudio om de nummers af te maken. In 2008 verschijnt eerst de EP 'Folk & Proud'. Een jaar later verschijnt de tweede EP 'Lilly Who And The What?'. In dat stadium gebruikt het de naam Lilly Wood & The Prick. Op 31 mei 2010 verschijnt het debuutalbum van het duo: 'Invincible Friends'. In Frankrijk valt het in de prijzen en Lilly Wood & The Prick onderneemt een tournee die hen onder andere in de legendarische Olympia zal brengen. Op 5 november 2012 ziet het tweede studio-album het levenslicht: 'The Fight'. Het succes beperkt zich in eerste instantie tot Frankrijk.

Dan is daar opeens Robin Schulz. Hij wordt op 28 april 1987 geboren in Osnabrück en is sinds 2007 actief als producer van elektronische dansmuziek. Onze eigen Mr. Probz heeft in ons land al een hit gehad met 'Waves' als Schulz zich met het nummer gaat bemoeien. Mr. Probz zélf heeft daar allerminst moeite mee. ,,Als ik het niets had gevonden, had ik hem nooit toestemming gegeven om het nummer te gebruiken. Mijn uitvoering zet je niet zo snel op in een club, met zijn versie boor ik een heel nieuw publiek aan", is de mening van Mr. Probz als de Robin Schulz-remix bovenaan de Engelse hitparade prijkt. In juni is daar opeens 'Prayer In C'. Het nummer staat oorspronkelijk op het eerste album van Lilly Wood & The Prick, 'Invincible Friends', maar heeft vóór de bewerking van Schulz nooit iets gedaan. Voor wie niet zo thuis is in de Engelse taal: 'prick' is Engels voor piemel, dus dat moest van de naam af voordat het in Engeland kon aanslaan.

Hoezeer Floorfillers daar een rol in heeft gespeeld? Ik heb in het afgelopen jaar gemerkt dat de show een zekere invloed heeft op de Engelse hitparade (zie Bakermat, Tove Lo en nog een paar...), maar ik denk dat het zonder mijn programma het ook wel had gered. Robin Schulz is met 'Waves' al een merknaam geworden, maar bovenal is 'Prayer In C' zó aanstekelijk dat ik betwijfel of deze me ooit gaat vervelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten