maandag 22 september 2014

Schijf van 5: seizoenen



Vandaag een dubbel bericht. Dan zitten we weer op schema en ik beloof plechtig dat dit het geval zal blijven de komende tijd. Zaterdagavond had ik mijn 'oudejaarsavond' en twee jaar geleden heb ik op de zondag erna een lange fietstocht gemaakt. Vorig jaar is dat door Buze-optreden en radioshow erbij in geschoten, maar dit jaar was die fietstocht weer ingepland. Aanvankelijk is het plan om richting Leiden te gaan, maar dit is uitgesteld tot volgende week. Gisterochtend ben ik met de fiets op de trein naar Coevorden gegaan en vanuit daar de Saksenroute richting Enschede gevolgd. Daar zit ook een stuk Vechtdalroute bij in (van het kruispunt in Ane waar de ANWB-route nu officieel stopt tot vijf kilometer voor Ommen). Vervolgens bij Den Ham de bossen weer uit en na Vroomshoop is het al maar het oosten in totdat het gaat vervelen. Het zijn autoluwe wegen, maar weinig toeristisch. Pas bij Ootmarsum krijg je het vakantiegevoel terug. Even verderop, in Beuningen, besluit ik dat we Enschede niet meer gaan halen en ga via De Lutte naar Oldenzaal, vanwaar ik de trein weer pak. Gisteravond was ik té bekaf om nog te schrijven, moe maar voldaan, en dus krijgen jullie vandaag de Schijf van 5 seizoenen en ben straks even voorbarig met een Singles round-up.

Op Soul-xotica is alles anders. Hier vieren we het kerstfeest in juni met een Schijf van vijf kerstliedjes, vieren we oud en nieuw in september en... tellen we maar liefst vijf seizoenen in een jaar! Ik meen steeds maar dat ik seizoenen over het hoofd zie, maar de volgende vijf moesten het maar worden. Eveneens met dank aan Peter die me afgelopen week een lijstje deed toekomen. De nummer vijf staat op zijn lijstje en ik had hem ook al bedacht. Een plaat waar je niet omheen kan en zeker als 'Seasons In The Sun' niet echt tot een favoriet behoort. De groep zelf hebben we onlangs nog te gast gehad in Raddraaien. Op de vijfde plek zet ik 'Time Of The Season' van The Zombies. Opgenomen in 1967, maar pas een hit in 1969 als The Zombies alweer zijn teruggekeerd naar hun graftombe.

Het record staat voorlopig op drie, maar ik hoop dat ik nog eens eentje met vier ga meemaken. Bij de eerste maal Vechtdalroute in de zomer van 2009 begint de maandag met iets té fris voor t-shirt, is het rond de middag tropisch warm en krijg ik later te maken met hoosbuien. Dat reken ik tot 'drie seizoenen op een dag'. Je zit er doorgaans niet op te wachten op 27 juli, maar voor de belevenis had het best even mogen sneeuwen of vriezen op die dag. Net zo magisch als deze belevenis is ook het liedje van Crowded House. Pure eenvoud met eeuwigheidswaarde. 'Four Seasons In One Day' van Crowded House (1991) staat op vier.

Donovan begint in 1964 als het Britse antwoord op Bob Dylan. Ook Donovan heeft een boodschap, maar dat is twee jaar later nauwelijks meer voor te stellen. Dan slaat de beste man wartaal uit. Het is het uiterste begin van de psychedelica. Donovan is niet alleen een fervent gebruiker van de chemicaliën, maar het heeft tevens weerslag op zijn muziek. In Engeland is hij vroeg met het geluid. In 1967-68 stopt iedere zichzelf respecterende popgroep een sitar of teruggedraaide tapes in haar liedjes, maar Donovan doet het al in 1966. In 'Season Of The Witch' bijvoorbeeld, een mijlpaal in de Engelse 'acid-rock'. Dit nummer uit 1966 staat vandaag op drie.

The Fuzz is onlangs aan bod geweest als Week Spot met 'I'm So Glad'. Dat liedje vertegenwoordigd de zomer in hun eigen 'suite' van de vier jaargetijden. Op twee zet ik een liedje van dezelfde groep dat niet bijzonder gelieerd is aan een seizoen. 'I Love You For All Seasons' is een heerlijk melodieus popliedje, een stuk langzamer dan het opgefokte 'I'm So Glad' en het past hierdoor moeiteloos in ieder seizoen van het jaar. De single uit 1971 wordt vrijwel overal in Amerika aangeboden voor stuivers, maar de verzendkosten maken het vaak tot een duur uitstapje. Toch zie ik de single nog wel in mijn bakken komen. 'I Love You For All Seasons' van The Fuzz mag op twee.

De nummer 1 komt gewoon uit ons kikkerland. 'Seasons' van Earth & Fire is niet zomaar een favoriet in huize Louwsma, dit is een liedje dat me altijd smaakt! Het is tevens de eerste die ik me bedenk bij het vaststellen van het thema en ik heb geen andere plaat kunnen bedenken die hierboven kan staan. Met driekleur en wimpel op 1: 'Seasons' van Earth & Fire (1969).

Volgende week tel ik af van 30 naar 21 in de Blauwe Bak Top 40, dus dan is er geen Schijf van 5. Een week later wil ik de gitaar centraal zetten: Vijf liedjes met 'gitaar' in de titel. En voor de goede orde, ik heb op dit moment maar twee in gedachten, dus het word voor mij ook een verrassing!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten