zaterdag 6 september 2014

Raddraaien: Mayfly



Hoewel het verhaal van Mayfly in vier-en-een-half jaar Soul-xotica al eens is voorbij gekomen, wil ik dit gerust nog eens doen. Ik probeer normaal gesproken in Raddraaien 'dubbele' berichten te mijden, maar ik geloof dat het vorige bericht van Mayfly (niet nagezocht) nog in de periode van de Nokia is vervaardigd. Iemand had het ooit over 'de kattebellen' en ik werd daar toen bijna kwaad over. Een uur schrijven aan een bericht en het dan afdoen als een kattebel? Achteraf gezien zijn dat het toch, maar na een uurtje tikken op de minimale toetsen van een telefoon had ik het vaak wel bekeken. Het levert berichten op in memo-stijl. Leuk om enkelen nog eens terug te lezen, maar desondanks ben ik ook wel gelukkig met mijn 'uitbreiding'. Het verhaal van een aanvankelijk vruchteloze zoektocht en als ik dan eens in de buurt ben? Reden voor dit verhaal is de Raddraaier van vandaag: 'Blue Sofa' van Mayfly (1973).

Dat verhaal begint met een muf antiekwinkeltje in Lemmer. Ik ben daar eerder eens op de fiets naartoe geweest en heb toen 'Joyful Resurrection' van Tom Fogerty gekocht. Het heeft echt een handjevol singles, allemaal gehavend en zonder hoesje. Een paar maanden later gaan mijn ouders op een zaterdagmiddag op bezoek bij een oude tante en, ja, ik mag mee! Ik steven weer af op hetzelfde winkeltje en koop ditmaal die andere Engelstalige single die er stof ligt te verzamelen: 'Johnny' van Mayfly. Bij thuiskomst ben ik al snel van mening dat 'Johnny' het niet doet voor mij en dan valt mijn oog op de 'credits' van de b-kant. Niet alleen groeit 'From Now On' uit tot één van mijn meest favoriete platen (zeker top 20!), maar trekt de vermelding mijn aandacht dat het getrokken is van het album 'Mayfly'. De a-kant niet, de b-kant wel. Dat is vreemd? Het geluid van 'From Now On' bevalt me onmiddellijk en ik zet mijn voelsprieten uit. De geleende Nederpop-encyclopedie van de bibliotheek (die uit 1981 met de uitgebreide singles-discografieën) leert me dat Mayfly slechts één album heeft opgenomen, maar een flinke rits singles. Ik ga standaard uit van de Top 40 en in dat geval heeft Mayfly slechts één keer 'gescoord': 'Johnny' staat eind 1974 even in de Tipparade. De Nationale Hitparade rekent echter meer hits voor de groep. Een enkeling is zelfs Troetelschijf geweest op Hilversum 3. Toch kan uit beide hitparades worden opgemaakt dat niemand echt rijk is geworden van Mayfly.

Bijna een jaar later vind ik bij Sunrise in Sneek de single 'Topless Bertha' met het wonderschone 'Dawn Of An Old Man's Life' op de b-kant. In dit geval zijn beide nummers wél afkomstig van de gezochte elpee, die desondanks maar niet op mijn pad wil komen. In 1993 hou ik nog eens 'Skew-Eyed Jimmy' van Mayfly in mijn handen, maar Zuster Financia staat de investering van tien gulden niet toe. Bij een later bezoek aan dezelfde winkel, Downstairs in Leeuwarden, is deze al van eigenaar verwisseld. Ik heb die single nooit weer gezien. Daarna is het snel afgelopen. Zowel singles als elpees blijven uit het gezichtspunt en het is pas in de nieuwe eeuw als ik 'Johnny' kan opwaarderen tot een fraai exemplaar met fotohoes. Tenslotte vind ik 'Blue Sofa' in 2006 bij Minstrel en ik mag de single voor weinig mee hebben. Ik ben dan zestien jaar onderweg en van de elpee ontbreekt ieder spoor. De Nederlandse tak van Ariola is nooit heel actief geweest met het uitbrengen van cd's met oude albums. Ik denk dat fans van Anita Meyer hetzelfde probleem zullen kennen. Maar waar Anita nog best interessant kan zijn voor een platenmaatschappij, daar zou ik me kunnen voorstellen dat het hoofdstuk 'Mayfly' eentje is die ze zo snel mogelijk hebben willen vergeten in Haarlem. In 2008 sluit ik me aan op het forum van Het Steenen Tijdperk en middels die groep zijn vele vragen opgelost voor mij en heeft het mijn mp3-bibliotheek ook flink uitgebreid. Op een gegeven moment breng ik Mayfly ter sprake.

Eén forum-lid merkt op dat hij de elpee heeft gehad, maar het in 1991 voor 250 gulden heeft verkocht. Met 999 andere elpees. Dat ik niet de enige ben die speurt naar dit plak vinyl is me dan al een paar jaar duidelijk. De prijs van zo'n elpee ligt hoog, verwacht ik, maar het precies weten doe ik niet. Net zo'n geval als tegenwoordig met 'Come Go With Me' van The Para-Monts: Al twee jaar op mijn zoeklijst en hij komt maar niet boven water. Enige prijs-informatie die ik heb is van een paar jaar geleden, toen is een exemplaar voor tachtig pond verkocht. Ik weet niet hoeveel mensen hem zoeken, dus weet een eventuele veiling ook moeilijk in te schatten. Intussen ontdek ik middels het forum dat iemand de complete elpee in mp3 op zijn of haar weblog heeft staan. Op die manier luister ik begin 2009 een paar keer naar het volledige album en dat doet de deur dicht qua verzamelwoede. Ik heb als 'bonus' opnames gekregen van overige Mayfly-singles en deze, alsmede het merendeel van de elpee, zijn niet héél interessant. 'From Now On', 'Orphan Girl' en 'Dawn Of An Old Man's Life' blijken de pronkstukken uit het repertoire van Mayfly. Ik heb het dan ook bijzonder moeilijk als ik in september 2011 een aanbod krijg. De plaat moet minimaal honderd euro kosten. Ik twijfel, want het is immers een plaat die ik al 21 jaar zoek, maar besluit dan dat honderd euro voor een plaat onacceptabel is. Later leer ik kennen dat de prijs een beetje absurd is geweest, overige exemplaren doen zo'n zeventig tot tachtig euro. Nog steeds teveel. Inmiddels is het een jaar geleden dat de plaat eindelijk opnieuw is verschenen via Pseudonym en het vinyl is voor twintig of vijfentwintig euro binnen handbereik. Toch koop ik hem niet, maar dat heeft meer met mijn soul-hobby te maken. Er ligt zo nog een Samara Lubelski-elpee in Zwolle op me te wachten die ik twee jaar geleden heb besteld...

Neemt niet weg dat Mayfly een uniek geluid heeft in de Nederpop. De groep uit het Noordhollandse Bergen grossiert in 'kamerpop': Het zit ergens tussen folk, Electric Light Orchestra (de strijkinstrumenten) en met een flinke tic van The Beatles. Toch heb ik op een enkele elpee-track na de pronkstukken in mijn singles-bakken zitten, dus is het me verder wel goed zo...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten