zondag 28 september 2014

Blauwe Bak Top 40 2014/3: 21-30



Het is vanmiddag nauwelijks voor te stellen dat het woensdag 1 oktober is. Ik heb een schitterende dag gehad aan de kust. Niet de Scheveningse kust, zoals ik gisteren schreef, maar het strand- en duingebied tussen Noordwijk en Katwijk. Voor zover ik kleur was kwijt geraakt, heeft de zon me bijgekleurd. En we hebben al stiekem een afspraak gemaakt: De volgende keer gaan we met een straffe herfstwind het strand op en sluiten de dag af met stamppot. Het samen uit eten is er vandaag ietsje bij ingeschoten... Een lange dag met ook nog een radioshow, dus ik ben nu eigenlijk bekaf, maar wil toch nog even het tweede deel van de Blauwe Bak Top 40 publiceren. Vandaag klimmen we van 30 naar 21.

30. Move In A Little Closer-Mary Love (US, Modern 45xM 1020, 1966)
Ik had eind vorig jaar 'If You Change Your Mind' van Mary Love als Week Spot te gast en schreef toen dat met name haar Modern-opnames 'onbetaalbaar' waren. Tot mijn grote verbazing heb ik 'Let Me Know' voor een dievenprijsje in de wacht gesleept. En het blijkt inderdaad ook een gruwelijk ondergewaardeerde single te zijn van mevrouw Liefde. Sterker nog: Het is een erg sterke 'double-sider', want andermaal blijkt: Mary Love heeft simpelweg geen slechte platen gemaakt. Zelfs 'Move In A Little Closer' verdient het helemaal om in de Top 40 terecht te komen, alleen staat de a-kant een heel stuk hoger...

29. La De Da I Love You-Inez & Charlie Foxx (Spanje, United Artists N 14-15, 1965, re: 1969)
In wezen is dit 'Where Did Our Love Go' met een andere tekst. Toch heb ik een zwak voor het werk van Inez & Charlie. Met name door die 'slome-duikelaars-zang' van Charlie en dat ontbreekt helaas in dit nummer. Het heeft enige tijd op mijn zoeklijstje gestaan, maar kon hem toen niet vinden. In juli vind ik dit exemplaar in Zwolle. Het haalt het voor mij niet bij 'Undecided' van een paar jaar later, maar nog steeds erg prettige muziek van broer en zus Foxx.

28. Every Step I Take-The Motions (NL, Havoc SH 121, 1966)
Met bepaalde platen ben ik gestopt met zoeken. Deze van The Motions staat al hoog op mijn verlanglijstje als vijfentwintig gulden voor een single een astronomisch bedrag is. Bij dit exemplaar heb ik het geluk van een ezelsoortje en enige 'ringwear' op de hoes, waardoor Diskid de prijs flink laat zakken. En zo heb ik hem plotseling in mijn bak staan!

27. Maria-Jimmy Ruffin (US, Soul S 35077, 1969)
In januari koop ik in het Engelse Borehamwood de single 'Got To Be There' van Michael Jackson. Het is pas in april als ik een paar weken 'The Magic Of Motown' waarneem, dat ik de single wil gaan draaien, maar ook even de b-kant probeer. En dat is Michael's versie van 'Maria'. Die smaakt meteen naar meer en ik ben blij verrast als ik de uitvoering van Jimmy Ruffin hoor. Die is namelijk net zo goed en ik mag hem voor een zacht prijsje meenemen.

26. For The Love Of Money-The O'Jays (NL, Philadelphia PIR 2186, 1974)
Ik heb een enorm zwak voor Nederlandse Phillysound-singles met fotohoes en met name The O'Jays. Zeker in de afgelopen twee jaar heb ik diverse titels van The O'Jays gevonden. In juli heb ik de verzameling compleet op twee na: Ik heb 'I Love Music' alleen in de Engelse uitdossing en verder ontbreekt 'For The Love Of Money' op het appél. Die laatste vind ik in juli, maar het is niet louter bak-vulling. Ik ben dit nummer echt gaan waarderen en draai hem geregeld.

25. Let It Be Me-The Sweet Inspirations (US, Atlantic 45-2418, 1967)
The Sweet Inspirations heeft sinds de jaren zestig het predikaat van hofleverancier. Het doet niet alleen mee op platen van Aretha Franklin, de koningin, maar ook op platen van de koning: Elvis Presley. Hun kippevel-uitvoering van 'Let It Be Me' toont maar weer eens aan waarom dit zo is gekomen.

24. The Shoe Won't Fit-Betty Everett (US, Vee-Jay VJ-716, 1965)
De keerzijde van 'Trouble Over The Weekend' en dit is een Ashford & Simpson-compositie dat net een streepje voor heeft op de a-kant.

23. The Oogum Boogum Song-Brenton Wood (Duitsland, Liberty 15006 A, 1967)
Voor de samenstelling van deze Blauwe Bak Top 40 heb ik wederom een aantal titels genoteerd die ik feitelijk al langer heb, maar waarvan ik een beter exemplaar heb gekocht. Omdat de oude 'Oogum Boogum Song' flink uit het lood is geslagen en daardoor niet aan te horen is, voelt de aanschaf van dit exemplaar als een onofficiële start aan en moet ik hem wel in de lijst opnemen. Ik ben overigens nog steeds niet erachter waarom ik in april opeens dit nummer wilde hebben. Het zou goed klinken in combinatie met een ander plaatje, maar welke?

22. These Boots Are Made For Walkin'-Ella Fitzgerald (US, Salle no cat. nr., 1966, re: 198?)
Ella Fitzgerald onderneemt in 1966 een tournee door Engeland en ze kan het niet laten om een paar hedendaagse titels onder handen te nemen. Dit 'These Boots Are Made For Walkin' verschijnt eerst op een live-album, maar schijnt in Engeland ook als single te zijn geperst. Een paar jaar geleden is die opnieuw uitgebracht en ik loop menigmaal te dubben om een exemplaar te kopen, maar het komt er maar niet van. In juli vind ik deze eerdere bootleg voor slechts twee euro bij Diskid en eigenlijk is dat dik betaald voor een plaatje dat je louter als 'novelty' kan draaien.

21. A Reason To Be Lonely-Otis Leavill (US, Blue Rock B-4031, 1965)
De schuld ligt hem bij Joyce Kennedy en haar praktisch onvindbare 'I'm A Good Girl' (1965), maar ik heb een gezonde interesse voor Blue Rock-singles. We komen verderop in deze lijst nóg een Blue Rock-single tegen, maar deze van Otis Leavill mag er ook zijn! Eigenlijk zoek ik dit plaatje niet echt, vandaar dat-ie ook niet heel hoog staat genoteerd, maar zo'n roze Blue Rock-demo is een pronkstukje in mijn koffers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten