vrijdag 12 september 2014

Van hit naar her: Oliver $ & Jimi Jules



Soul-xotica is veel terug blikken, maar op vrijdag kijken we zo nu en dan even in onze glazen bol. Bij de Week Spot moet ik het soms met summiere informatie stellen en ga dan vervolgens 'huiswerk' doen op de verschillende fora. Zo is het ook bij deze rubriek. Het kan nog wel enige tijd duren voordat beide heren een officiële Wikipedia-pagina krijgen (de proef-pagina die er nu op staat, trapt meteen af met een legendarische fout!). Lang leve de sociale media, want dat is immers ook de wijze waarop veel hedendaagse producers hun werk aan de man/vrouw brengen. Plotseling zit je uitgebreide biografieën te lezen op de persoonlijke pagina's van de hoofdrolspelers. Véél leuker dan een saaie Wikipedia, want in veel gevallen spat de passie van het scherm. Neem nou het duo dat vandaag in schijnwerpers mag: Oliver $ en Jimi Jules. Twee jongemannen van de house-generatie bij wie de liefde voor de muziek heel diep geworteld is en dat is terug te horen in de eerste 'mainstream'-hit: 'Pushing On'.

Nee, ik ga niet in iedere aflevering van 'Van hit naar her' roepen dat ik het heb 'ontdekt' in mijn Floorfillers-show. Het zou de indruk kunnen wekken dat een hedendaagse dance-muzikant niet zonder mijn show zou kunnen overleven en het duo van vandaag bewijst dat het ook niet waar is. Ik kom 'Pushing On' voor het eerst tegen in mei of juni en draai hem, geloof ik, twee of drie keer in de show. De mix die ik in het bezit heb, is nogal lang (zes of zeven minuten) en dat, met het feit dat de plaat nauwelijks progressie maakt in de 'mainstream', maakt dat ik er na die tijd nauwelijks aan toe kom. Wat dat betreft word ik met Floorfillers erg verwend, want er komen iedere week meerdere leuke platen uit die evenveel aandacht verdienen. Het is echter sinds twee weken dat de single in zowel Nederland als Engeland in opmars is. Ik heb hem gisteravond weer gedraaid en, man, wat gun ik het deze jongens! 'Pushing On' is een eigentijdse track met een flinke knipoog naar de legendarische Chicago-house en daarmee ook een prachtig eerbetoon aan de eerder dit jaar overleden Frankie Knuckles.

Maar... hoe spreek je de naam van die eerste uit? Ik had het in het begin goed, maar was er gisteren niet zeker van en heb ze afgekondigd als 'Oliver & Jimi Jules'. Het is inderdaad een dollar-teken, maar zou de artiestennaam daarmee 'Oliver Dollar' zijn? Ja dus... Het dollar-teken zal als een grapje zijn ontstaan met de eerste letter van zijn werkelijke achternaam. Oliver Siebert luidt zijn echte naam. Biografische gegevens ontbreken, maar zijn artiesten-pagina op Facebook is in 2009 gestart en het succesverhaal gaat eveneens terug naar 2010. Oliver resideert in zijn geboortestad Berlijn, momenteel ongeveer de hipste stad op het gebied van underground-dance. Zoals zoveel van zijn vakbroeders is Oliver vooral veel onderweg, van club naar feest en weer terug de studio in. Hij heeft voor een veelvoud van platenmaatschappijen gewerkt, allemaal 'independent'-labels uit de dance-wereld, en is hierdoor ook een veelgevraagd producer voor remixen van bestaande nummers. Het jaar 2011 wordt veelal gerekend als zijn 'doorbraak'. Zijn track 'Doin' Ya Thang' wordt in dat jaar met open armen ontvangen op Beatport, de belangrijkste 'gemeenschap' in de dance en elektronische muziek. 'Doin' Ya Thang' staat maar liefst vijf weken op 1 in de hitlijst van het forum. De plaat verblijft tijden in de top tien en er zijn totaal meer dan 30.000 downloads verkocht van het nummer. 'Granulated Soul' herhaalt het eerdere succes tegen het einde van het jaar. Begin 2013 komt 'Hoes' uit en deze plaat zit in de koffers van de meest invloedrijke deejays. Het bereikt een tweede plek op de 'Tech Charts' van Beatport.

Op 25 april van dit jaar heb ik 'Shake That' van Dansson & Marlon Hoffstadt in deze rubriek te gast en 'onze' Oliver $ gooit hoge ogen met een remix van dat nummer. Zo begint voor hem het uiterst succesvolle jaar 2014. Op 24 maart verschijnt 'Pushing On', zijn samenwerking met de Zwitserse dj en producer Jimi Jules. Een Duitser en een Zwitser, dat zijn dus géén Engelse dance-muzikanten zoals die experimentele Wikipedia-pagina beweert. Buiten het draaien op Ibiza en andere plekken in de wereld is Oliver $ druk bezig met zijn eerste volledige album dat onder zijn naam gaat verschijnen. Hoewel hij geafficheerd wordt als Oliver $ laten veel sites, waaronder Facebook, het dollar-teken niet toe als naam en wordt in deze gevallen gespeld als 'Oliver Dollar'.

Het lijkt een rare vergelijking: Iemand die zich bezig houdt met 'boem-boem-muziek' omschrijven als een kruising tussen Herbie Hancock en Miles Davis, maar in het geval van Jimi Jules is het gerechtvaardigd. In Zwitserland staat hij bekend als een van de meest opvallende dj's en muzikanten. Als dj is hij vooral in de clubs te vinden waar hij jazz- en soulplaten mengt met elektronische beats. Menig platenmaatschappij zet de deur wijd open om zijn mixen uit te brengen en Oliver $ en Jimi Jules hoeven niet lang te zoeken om 'Pushing On' onder te brengen. In dit nummer komt een kwart eeuw house-muziek voorbij. Er zal vast een radiovriendelijke 'edit' van vier minuten in omloop zijn, maar 'Pushing On' komt het beste tot zijn recht in de lange versie. Een lang intro met baslijnen die Frankie Knuckles in herinnering brengen. Tot slot het gedeelte met de gezongen titel. Dat is overigens een sample uit een nummer van The Quantic Soul Orquestra, een 'soulful jazz'-gezelschap uit Engeland en ongetwijfeld uit de platenkoffer van Jimi Jules. Wat me het meest aantrekt in die lange versie van 'Pushing On' is dat het niet een mantra-met-een-climax is, maar het meer weg heeft van een symfonie. Je hoort als het ware vijf nummers in zeven minuten en dat is geen straf!

Omdat ik dit bericht na middernacht publiceer, kan ik gebruik maken van de actuele gegevens uit de Nederlandse Top 40. Dat geeft voor ons land weinig hoop. Nadat het de afgelopen twee weken flinke stappen nam in de Tipparade, stijgt het in de vierde week van veertien naar twaalf. Dat zou wel eens het einde kunnen zijn? In Engeland is 'Pushing On' vorige week nieuw binnen gekomen op 15. In die laatste hitparade kan het alle kanten uitgaan: Of hij staat over twee weken op 1 of hij is de lijst alweer uit...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten