woensdag 19 maart 2014

Singles round-up: maart 3



Eigenlijk moest ik vanavond heel druk bezig zijn met het samenstellen van een speellijst voor Floorfillers van morgenavond, maar op ene of andere wijze wil het maar niet lukken. Ik zou, inmiddels routine, mijn oude 'events' op Facebook even aanpassen, maar nu blijkt dat met de nieuwe opzet ineens niet meer te werken. Als een 'event' en dus een programma is geweest, dan kun je het niet meer verschuiven naar de volgende week. In alle haast maar een paar nieuwe pagina's aangemaakt van iedere radioshow, maar in het geval van The Vinyl Countdown scheelt me dat een paar 'gasten'. Het kan er allemaal nog wel bij, want zo lekker zit ik momenteel niet in mijn vel. Laat me voor Soul-xotica dan even terugkijken naar de drie singles die zijn binnen gekomen. De Amerikaan van wie ik gisteren een single heb gekocht, lijkt niet zo'n haast te maken met de verzending, dus dat kan nog even gaan duren?

Twee van de drie singles komen van Marktplaats en het is inmiddels een maand geleden dat ik een bod had uitgebracht op beide. Dat is dan het nadeel van Marktplaats: Aan de 'veilingen' zit geen tijdslimiet en zo kan het voorkomen dat je ze krijgt aangeboden op een moment dat het je niet zo goed uitkomt. Dat was vorige week even het geval, maar vooruit... ik had me voorgenomen even geen platen meer te kopen, maar deze acht euro kon ik nog wel missen. De derde stond al in december op de lijst van Marcus, maar zijn vraagprijs was te hoog. Ik vroeg hem vorige week of hij de plaat voor de gewenste prijs had verkocht. Dat bleek niet het geval en ik mocht hem voor de helft hebben. Zo gezegd: Afgelopen zaterdag kwamen deze drie singles binnen.

* Otis Redding & Carla Thomas- Tramp (UK, Stax, 1967)
Doorgaans heb ik niet heel veel interesse voor Stax-platen. De producties zijn me gauw té glad en van Otis lust ik ook maar weinig. Afgelopen zomer zag ik iemand op Hassle Free met een aardig handeltje. Niet voor de waardevolle investering, maar meer 'voor de lol', had een soul-verzamelaar een verzameling blauwe Engelse Stax-singles aangelegd. Hij wilde ze nu wel kwijt en bood het partijtje aan. Ik moest meteen denken aan mijn Engelse 'Big Bird' van Eddie Floyd, want die heeft eveneens dat lichtblauwe Stax-label. Een maand later vis ik 'Knock On Wood' van Carla & Otis uit de bakken bij Minstrel, wederom een lichtblauwe Engelse Stax. Toen ik een maand geleden 'Tramp' in deze uitdossing zag, moest ik wel een bescheiden bod uitbrengen. Ik denk dat ik nog wel vaker kan vallen voor deze blauwe Stax-labels. Deze 'Tramp' is echter dik betaald. De plaat begint met wat lelijke 'distortion', maar is verder wel redelijk. 'Steve Young's Sureshot' staat geschreven op het aanwezige single-hartje. Ik kan maar niet ontdekken wie deze Steve Young is geweest, waarschijnlijk is zijn Sureshot net zo'n titel als de Week Spot, maar ik vind de naam wel leuk. Met een stempel staat de datum '30 juni 1967' erop gedrukt. Ik ben 'Tramp' in het afgelopen jaar wel meer gaan waarderen, maar vind hem niet zo goed als 'Knock On Wood'.

* The Spinners- It's A Shame (Australië, Tamla-Motown, 1969)
Dit is de single die Marcus op zijn lijst heeft staan. Hij kijkt ervan op als ik hem de oorspronkelijke prijs noem. ,,Dat zal een typfout zijn geweest, want ik vraag zelden meer dan tien pond". Even later herinnert hij zich de plaat. ,,Hij komt uit een partij Australische singles die allemaal in uitmuntende staat zijn. Ik meen te herinneren dat ik deze plaat wel her en der voor die prijs heb gezien, maar gun hem jou voor een tientje". De eigenlijke vraagprijs is 20 pond en, ja, misschien dat je na heel lang leuren die prijs wel kan krijgen. Doorgaans zit de Engelse of de Amerikaanse rond de tien pond. Over de conditie van de plaat heeft Marcus niks teveel gezegd: Je vindt hem zelden beter als deze. The Spinners kennen we in Nederland ook beter als The Detroit Spinners, maar eigenlijk hoort die naam alleen in Engeland gebezigd te worden. In Amerika zijn er vast meer groepen die The Spinners heten, maar daar is geen reden voor verwarring. Engeland heeft daarentegen een populaire folkgroep met de naam The Spinners en omdat die 'eerst' waren (althans, in Engeland) moet Tamla-Motown de naam van de Amerikaanse Spinners aanpassen. Hierdoor is de groep in een aantal Europese landen eveneens bekend als The Detroit Spinners. In Australië wordt de groep gewoon aangekondigd als The Spinners. Ik leer 'It's A Shame' in eerste instantie kennen middels de cover-versie van Monie Love uit 1990. Ik koop rond die tijd ook een 'Tamla Motown Is Hot Hot Hot'-elpee waarop het origineel van The Spinners staat. Toch duurt het pas tot de komst van 'The Northern Soul Jukebox' dat ik écht val voor dit nummer. Hij staat al een tijdje op mijn lijstje, maar kom nooit een fraai exemplaar tegen voor weinig. Deze heeft ten opzichte van dat 'weinig' al een fortuin gekost, maar nogmaals: Beter dan dit krijg je hem niet.

* Gloria Taylor- You Got To Pay The Price (US, Silver Fox, 1969)
Ik kan er inmiddels wel om lachen. In oktober 2011 dacht ik even 'de man' te zijn toen ik afreisde naar Keulen. Ik had een maand ervoor flink boodschappen gedaan en dacht het neusje van de zalm van de Northern Soul in mijn bakken te hebben. O, wat heb ik er van langs gekregen, maar het was lekker! Het voelde alsof ik in mijn onderbroek stond. In september 2011 had ik onder andere de 10-single-box 'Action Speaks Louder Than Words' gekocht, een trots bezit, maar niet essentieel voor een Northern Soul-dj. Toch zit er één kantje bij dat ik meteen kan plaatsen: 'Grounded' van Gloria Taylor. Bij wijze van service heeft Vampisoul beide kantjes van 'Grounded' samen gebracht op één kant en dat is smullen! Veruit het meest venijnige kantje van de doos singles. Mijn volgende stap in het Gloria Taylor-avontuur is de aankoop van 'World That's Not Real' van Gloria Ann Taylor. Daartussen hoort nog haar enige hitsingle: 'You Got To Pay The Price'. Die kom ik tegen op Marktplaats en besluit een bod uit te brengen. Als de plaat zaterdag binnenkomt, draai ik hem al snel om en ontdek de nog veel betere b-kant: 'Loving You And Being Loved By You'. Dit is Gloria op haar best! Ze klinkt als het wilde zusje van Aretha Franklin. Overigens is 'Grounded' een redelijk gewilde single in de Northern Soul, 'You Got To Pay The Price' is meer geliefd onder de crossover/funk-collega's. Omdat ik me inmiddels liever afficheer als 'Rare Soul'-dj staat de plaat goed in mijn koffers.

1 opmerking: