zondag 2 maart 2014

Schijf van 4: Feestje 4-en



Het negenhonderdste bericht op Soul-xotica vierden we destijds met een Saab, de vierde verjaardag moest dan maar met een Renaultje? Voor een vaste volger is dit een sigaar uit eigen doos, want het was de eerste auto van Almar. Hij stuurde me vorige week deze foto toe en, ja, die kon ik mooi voor deze dag gebruiken. Want... lieve mensen... het is zover: Het is exact vier jaar geleden dat ik het allereerste bericht publiceerde op Soul-xotica. Ik zou eigenlijk moeten kijken, maar het eerste bericht ging over Juicy Lucy of Aretha Franklin's 'See Saw'. Hoewel een of meerdere jaren na zo'n eerste bericht als een verjaardag wordt gerekend, duurt het op Soul-xotica tot 12 april voordat ik dagelijks ga publiceren. Ook dat zou ik vanaf 2011 gaan vieren, maar toen overleed mijn vader op de elfde en dus houden we maar gewoon de tweede maart aan. Bij een vierde verjaardag hoort een Schijf van 4 en dat is gezien de 'celebrations' ook meer dan genoeg!

Omdat ik geen nummer vijf heb in deze Schijf geeft het ruimte om te mijmeren. Ach, het terugkijken gaan we volgende maand nog eens doen, dan ga ik hopelijk mijn 1500e bericht publiceren. 'Soul-xotica vergeten' staat niet in mijn woordenboek. Het viel me onlangs op dat Soul-xotica een soort van ritueel is geworden, een vast onderdeel van de dag. Dagen dat ik niet publiceer, heb ik even geen inspiratie of ben ik te druk met iets anders (bijvoorbeeld radioprogramma's, het 'inhaalbericht' van donderdag op vrijdag kon wel eens gewoonte worden), het is me nog maar een keer overkomen dat ik in bed lag en dacht: 'Hee, ik heb niet gepubliceerd'. Als ik naar het lijstje kijk, ben ik best wel trots dat ik de discipline onder de knie heb. 2010 is geen compleet jaar en derhalve rommelig, maar 2011, 2012 en 2013 heb ik compleet. Ik heb de verjaardag 'gevierd' met een wandeling naar Meppel en terug. Enerzijds noodzaak die geen noodzaak bleek te zijn (saldo van de ov-chipkaart laden), maar dat mocht de pret niet drukken. Het was prachtig weer voor zo'n wandelingetje (al-met-al tien kilometer). Nu ben ik aan de 'luxe' koffie, 'double choc cappucino', en ga nu beginnen aan de Schijf van 4.

De nummer vier ligt wel heel erg voor de hand en eigenlijk vind ik het niet eens een leuk liedje. Komt nog eens bij dat ik hem het afgelopen halfjaar iets te vaak heb gehoord. Ik heb hem eens gedraaid in Floorfillers en meende toen dat ik hem ook maar op de mp3-stick moest zetten. Maar, als je iets al niet fantastisch vindt en de mp3-speler kiest steeds dezelfde nummers uit, waaronder deze nummer 4, dan is de lol er heel snel af. Moet ik hem nog introduceren? Een plaat die voor de hand ligt in een Schijf over 'celebrations'? Nou vooruit: De nummer vier is voor 'Celebrate' van Kool & The Gang (1980).

Ik kreeg twee weken geleden een lijstje toegestuurd van Peter. Hij verzuchtte dat het nog zwaar tegenviel met de 'celebrations'. Ik ben verschillende tegengekomen, ook die niet bij Peter op het lijstje stonden, maar ik moet toegeven dat het niveau van veel van deze 'celebrations' niet altijd even 'joechee' is. De nummer drie ken ik eigenlijk alleen als titel uit het Hitdossier, het was een hit in 1969, maar verder gaat de interesse ook niet. Heeft misschien ermee te maken dat het de opvolger was van het zouteloze 'Seasons In The Sun' en dat ik alleen het Decca-werk van The Fortunes kan waarderen. De nummer drie is 'Celebration Of The Year' van The Fortunes uit 1969.

'Stil stoan is achteruut boeren'. Ik hoor het de bardame in De Karre nog zeggen. Het is Koninginnedag 2000 en ik ben met de scooter van De Bilt naar Tuk gereden. Jolanda heeft net een paar guldens in de cd-jukebox gegooid en op dat moment schalt een actuele hit uit de speakers: 'Freestyler' van Bomfunk MC's. Als iemand aan de bar luidruchtig begint te klagen over die herrie, spreekt ze die vijf woorden uit die ik nog heel vaak zal herhalen. Ik heb sinds 2003 geen televisie meer en mis het ook niet. Het is moment een en al 'reality-shows' en ik wil me liever ontspannen met een fictieve show dan het kijken naar andermans ellende. Twee jaar geleden heb ik met Marianne 'The Voice Of Holland' gevolgd, leuk om eens een keer te doen, maar niet jaar op jaar. RTL4 schijnt momenteel een show te hebben: 'The Hit'. Nu gaat het niet om de uitvoerende, maar om het liedje zélf. Het winnende liedje staat sinds een week op nummer 1 in de iTunes top 30, maar de Top 40 wil er maar niet aan. Afgelopen donderdag heb ik het in Floorfillers gedraaid en, tja..., het is iets wat je al honderd keer eerder hebt gehoord, maar vanwege de titel en de verjongingskuur (Van hit naar her) mag die vandaag op twee: 'Celebrate The Rain' van Sidney Samson & Eva Simons (2014).

De nummer 1 vat niet alleen vier jaar Soul-xotica, maar eigenlijk ook de andere 35 jaar van de stichter samen. 'I just wanna celebrate another day of living'. Natuurlijk is de tweede maart geen verjaardag met taart. Het is geen bijzondere dag buiten Soul-xotica zélf om. Het is gewoon een dag die gevierd moet worden, net zoals we dat bijna 1450 berichten doen en, zolang Blogger me op deze pagina de ruimte biedt, nog heel lang gaan doen. Eerst op naar de 1500, dan op naar de vijfde verjaardag en dan op naar 2000. 'The sky is the limit' voor wat Soul-xotica betreft. Ik sluit deze verjaardagsschijf graag af met 'I Just Want To Celebrate' van Rare Earth (1971).

Volgende week doen we wederom een Schijf en dan ook weer eentje van 5. Ik kan het mij nauwelijks voorstellen, maar ik geloof dat we nog nooit een Schijf van 5 fiets-titels hebben gedaan. Dat wordt hoog tijd?

1 opmerking: