zondag 9 maart 2014

Schijf van 5: fietsen



Het fietsen mocht vandaag niet. Maar voordat ik de indruk wek alsof ik de hele dag achter de gordijnen heb vertoefd, ik heb wel gefietst, maar heel anders dan verwacht. Wanneer ik op zaterdag drie radioshows heb gedaan, volgt meestal een lange nacht. Vandaag geen uitzondering, dus was het pas half drie dat ik op de fiets klom. Ik heb ergens een ambitieus idee: Naar Ommen en dan de Vechtdalroute naar Zwolle. Onderweg naar Meppel merk ik dat de wind zuidwestelijk is en plots is Ommen (net een brug te ver) geen optie. Zuidwest...? Kampen! Ja, dat gaan we doen. Naar Genemuiden en dan het restant Zuiderzeeroute naar Kampen, de Hanzeroute naar Zwolle en dan linea recta. Ondanks de twintig graden, gezien op een thermometer in Zwartsluis, is het nog maart en het veer naar Genemuiden vaart niet op zondag van oktober tot en met maart. Terug naar Zwartsluis en dan maar de NAP naar Zwolle? Dat strandt reeds vijf kilometer na Zwartsluis, want er liggen essentiële wegen uit. Tenslotte ga ik maar het oosten in over Rouveen en Staphorst naar de Zwarte Dennen en het Staphorsterbos. Tóch nog wel kilometers gemaakt en... voor het eerst van mijn leven in Belt-Schutsloot geweest! Giethoorn-voor-rustzoekers, daar ga ik nog terugkomen. In de Schijf stap ik nog vijfmaal op de fiets, maar dan is het welletjes geweest voor vandaag.

Eigenlijk is het beter zo. Ik heb de 'nieuwe' fiets pas sinds maandag en ben te laks of lui geweest om het zadel te verwisselen. Vergeleken bij mijn gel-zadel zit deze als een kerkbank. Verder alleen maar lof over de fiets, hij loopt lekker soepel en is bijna geruisloos. De oude werd wel steeds luidruchtiger, maar knarsend als de fiets van Syd Barrett is ook weer overdreven. Het olijke 'Bike' van Pink Floyd (1967) is vandaag de hekkensluiter in de Schijf.

Mungo Jerry is in 1970 wellicht de minst verwachte debutant op de hitparade. De groep is geen eendagsvlieg want na 'In The Summertime' perst de Engelse groep nog diverse opvolgers uit, allemaal in die jugband-stijl. Dat krijgt her en der navolging, want in 1971 maken we kennis met The Mixtures. Bij hun is het rijwiel niet luidruchtig, maar heeft de berijder hoorbaar een slechte conditie. De nummer vier is voor het eigenaardige 'The Pushbike Song' van The Mixtures (1971).

De fiets is onlosmakelijk verbonden aan Nederland. Natuurlijk, racefietsen en atb daar gelaten, we hebben het dan over de ouderwetse toerfiets. Het rijwiel dat de afstand tussen woning en werk overlapt of tussen woning en winkel. Op de zondagmiddag op de fiets stappen en een paar kilometer rond fietsen. Vanzelfsprekend dat de fiets in Nederland in verscheidene liedjes voorbij komt. Saxofonist Jan Vennik schrijft in 1974 een grappig instrumentaaltje voor zijn band Ekseption en geeft het de titel 'De Fietser' mee. Het doet tevens mee in de wedloop van kortste Top 40-noteringen. Hoewel het platenlabel 1 minuut 51 als tijd opgeeft, is het verhaaltje na 1 minuut 45 al afgelopen. 'De Fietser' bereikt een 22e plek in de Top 40 en is daarmee de laatste hitnotering van deze legendarische Nederlandse band. Het label vermeldt tevens 'New Formula' achter de bandnaam, maar ik hou het gewoon bij 'De Fietser' van Ekseption. Het staat op drie.

Gisteren hoorde ik het grapje van iemand dat UB40 nog een kwartier gaat optreden. Ze spelen dan hun eigen liedjes. Natuurlijk is het leuk om de spot te drijven met UB40 en heeft de groep het meeste succes gehad met hun cover-albums 'Labour Of Love' deel 1 tot en met 3, ik denk dat de groep nog steeds een paar uren kan vullen met eigen repertoire. Hetzelfde mopje zou ook kunnen opgaan voor Nazareth. 'Love Hurts', 'This Flight Tonight', 'I Don't Want To Go On Without You' en 'My White Bicycle': Allemaal tophits voor de groep en allemaal covers. Toch werp ik me bij de laatste op de oer-versie van Tomorrow. Soms ten onrechte een 'supergroep' genoemd, maar Tomorrow is wel de wieg van een drietal toekomstige 'grootheden'. Nemen we als eerste zanger Keith West die in 1967 een beetje voorbarig is met zijn tieneropera, een matig werkje waar we dertig jaar op moeten wachten. Twink wordt de man van The Fairies dat zal uitmonden in de punkband Pink Fairies. Steve Howe zal in 1969 toetreden tot Yes. John 'Junior' Woods is dan de enige waarvoor geen succes in het verschiet ligt. Tomorrow schrijft 'My White Bicycle' naar aanleiding van berichten over de witte Provo-fietsen in Amsterdam. John Peel heeft opgemerkt dat hij het ooit als 'My Wife's Bisexual' verstond en met dit in het achterhoofd, zou je dat ook kunnen opmaken uit het gefluister op de plaat. We gaan er toch maar van uit dat 'My White Bicycle' over een fiets gaat en dus zetten we deze freakbeat-klassieker van Tomorrow uit 1967 op de tweede plek.

Het moest er dit jaar toch echt eens van komen. Kort nadat 'Op Fietse' van Skik in de hitparade heeft gestaan, hebben provincie, Rijkswaterstaat en de gemeente er alles aan gedaan om de fietsroute 'op te knappen'. Her en der verrezen nieuwe fietspaden waarvan nog geen sprake was toen Daniël Lohues zijn tocht maakte. Hierdoor is de oorspronkelijke fietstocht niet zo toeristisch als de verschillende 'Op Fietse'-routes die sinds 1998 zijn uitgestippeld. Een paar jaar geleden is iemand van de Skik-fanclub met Daniël op de fiets geklommen en hebben ze samen nog eenmaal de bezongen tocht gefietst en aantekeningen gemaakt. De routebeschrijving is met enig Google-werk te vinden en deze tocht van 80 kilometer wil ik altijd nog eens doen. Drenten zijn nogal rechttoe-rechtaan en op een kaartje is dit letterlijk een blok, bijna vierkant. Het 'stukje Duitsland' dat je kan opmaken uit het koeterwaals blijkt nog een behoorlijk eind te zijn. Die ga ik nog eens doen en zal jullie getuige laten zijn. Hij mag met vlag op wimpel op nummer 1: 'Op Fietse' van Skik (1997).

Volgende week gaan we weer eens een uitstapje maken met zijn allen. Laten we eens om het hoekje kijken bij Poetin, ofwel vijf titels die met Rusland hebben te maken. Zou ik bijna het 'kwispeltje' van vrijdag vergeten: Alicia Keys heeft van ons de bijnaam 'Liesje Toets' gekregen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten