zondag 23 maart 2014

Schijf van 5: vliegtuigen



Oei, wat heb ik na de Schijf van Rusland op mijn kop gekregen. Dat denkt zomaar zelf even een uitzonderingsregeltje te kunnen bedenken. ,,Als het vliegtuig niet in de titel hoeft te zitten, volgen hier een paar suggesties". Tja, dat krijg je dan. Ik heb daarom besloten om van deze Schijf maar een extra groot feest te maken, want slechts twee van de vijf titels heeft het woord 'vliegtuig' in de titel zitten. Verder 'spotten' we twee types vliegtuig en eentje die is uitgedost met de code van de luchtvaartmaatschappij. Streng aan de regels houden, kan immers altijd nog? Vandaag presenteer ik jullie een Schijf van 5 over vliegtuigen.

De nummer vijf stamt van het moment waarop ik nog echt 'vliegtuig-titels' in gedachten had en vond deze redelijk briljant. Niet dat 'Aeroplane' nu een hele unieke titel is, maar de plaat is flink weggezakt in het collectieve geheugen. Bij Red Hot Chili Peppers maakt het geheugen een flinke sprong van 'Under The Bridge' naar het album 'Californication', maar je zou vergeten dat daar ook nog werk tussen in zit. Zoals bijvoorbeeld 'Aeroplane' dat in 1995 voorbestemd was voor een plek in de hitparade, maar dat nooit heeft gehaald. Ikzelf heb deze cd-single ooit nog gekocht bij de Scapino. Juist! Die schoenen- en laarzenboer. Die had eens een restantje cd-singles gekocht. Ik vond daar 'Secret Garden' van Bruce Springsteen en een luxe 3D-klaphoes van 'Aeroplane' van Red Hot Chili Peppers. Voor mij vertegenwoordigd het nummer vooral eind 1996 en geheel 1997, maar is in die tijd al lang vergeten door de dames en heren radiomakers. Vandaag mag die op vijf: 'Aeroplane' van Red Hot Chili Peppers (1995).

Peter heeft me afgelopen week een lijstje toegestuurd met enkele 'voor de hand liggende'. Welnu, ik moest Wikipedia even op voor 'Enola Gay', want ik maak opnieuw dezelfde vergissing. Ik meen steeds dat 'Enola Gay' een bijnaam is geweest van de atoombom op Hiroshima, maar Peter heeft gelijk: Het is de bijnaam van de bommenwerper. Deze verrees onder de naam Boeing B-29 Superfortress en is in 1945 betrokken bij dit trieste stuk wereldgeschiedenis. Orchestral Manoeuvres In The Dark neemt in 1980 de naam als titel voor een anti-oorlogs-vers. Ik heb eens begrepen dat hier in Nederland een meisje rondhuppelt met de naam Enola en dat deze is genoemd naar het OMD-nummer. Ja, ik ben ontzettend blij dat mijn ouders het gewoon bij Gerrit hebben gehouden! 'Enola Gay' van Orchestral Manoeuvres In The Dark staat op baan 4.

Het zal vast nog wel even in het nieuws komen, maar later dit jaar is het tachtig jaar na de recordvlucht van de Uiver. Dit toestel wordt in 1934 gebouwd door Douglas in het Californische Santa Monica en krijgt het typenummer DC-2. De KLM noemde in die tijd haar vliegtuigen naar vogels waarvan de laatste letter van de registratiecode de eerste van de vogel moest zijn. Dit is het tweede toestel van de KLM met een 'U' en deze heeft reeds een Uil. Voor dit toestel neemt men het Betuwse woord voor ooievaar, uiver, en onder die naam start het op 22 augustus 1934 aan zijn vlucht naar Melbourne. Wie de Dichter Des Vaderlands is, is mij niet bekend, maar de John Ewbank van dat moment heet Louis Davids. Die neemt een alleraardigst liedje op ter ere van de Uiver en deze zet ik vandaag op drie: 'Er Komt Een Vogel Gevlogen' van Louis Davids uit 1934. Had ik al verteld dat de oudste, originele, plaat uit mijn verzameling ook van Davids is? Dat is 'De Kleine Man' uit 1930.

Ja hoor, een Schijf over vliegtuigen en dan John Denver vergeten? De Kurt Cobain van de kuntrie. Dat kunnen we niet over het hart halen, hoewel... ik kies natuurlijk voor 'Leaving On A Jet Plane', maar niet door de meester zelf. Dit wordt in 1967 eerst opgenomen door Peter, Paul & Mary en hun uitvoering levert bij mij een laag kippenvel op. In geval van Denver zélf was het plaatje de hekkensluiter geweest, maar door toedoen van, vooral, Mary prijkt het nummer zomaar op 2 in deze Schijf.

Het mooiste vliegtuig, in mijn optiek, komt gewoon uit Nederland. Hartverscheurend is misschien een beetje 'over the top', maar als ik me een beetje somber voel dan gaat dat na deze plaat alleen maar bergafwaarts. Een nummer zoals er voor 1977 maar weinig zijn geschreven in Nederland. De ettelijke sigaretten, koppen koffie en steeds weer dezelfde afslag, alles in dit nummer is droevig. Het zou volgens mij nog één keer gepasseerd worden door 'Oude Maasweg' van Amazing Stroopwafels. Dit is de plaat waarmee de gedoodverfde 'koning van de Nederlandse rock'n'roll' iedere scepticus de mond heeft gesnoerd. 'KL 204' is gewoon een zeldzaam pareltje en daarom bovenaan in deze Schijf.

Het is bijna vijf jaar geleden dat ik mijn alcoholische carriére heb beëindigd en dan ook alweer zes jaar geleden dat ik de laatste keer 'iets sterkers' heb gebruikt. Volgende week gaat het echter helemaal mis voor een zondag, want dan gaan we vijfmaal hijsen van een joint. Vijf platen die hebben te maken met het roken van marihuana.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten