maandag 21 oktober 2013

ter info...



Gisteravond was ik te moe om nog te schrijven, bovendien begon ik te twijfelen. Een band of artiest van de afgelopen drie jaar? Die hadden we vorig jaar evenmin in de Nederlandse week. Ik heb mijn hersens overuren gegeven, maar ik kon me maar niet een geschikte groep of artiest bedenken. Even was ik van plan om het helemaal te laten varen en verder te gaan met de gebruikelijke gang van zaken totdat... ik tien minuten geleden iets op mijn 'newsfeed' van Facebook zag. Warempel, The Information! Een Nederlandse groep die vooral na 2009 is doorgebroken en waaraan ik nog niet zo heel veel woorden heb vuil gemaakt. Ook een waardige afsluiter: Een prachtig voorbeeld dat er nog steeds kwaliteitsmuziek wordt voortgebracht in ons kikkerlandje. Ik presenteer in deze laatste aflevering van de Nederlandse week The Information.

Dit jaar was een ander soort Koninginnedag in Meppel. Gewoonlijk is het traditie dat het Beat-Trix-festival wordt gehouden op de Stoombootkade. Dit jaar ging het niet door. Organisatorische problemen: Toen een paar mensen het toch wilden voortzetten, waren de vergunningen reeds verkeken. Ik kwam in 2002 voor het eerst op Beat-Trix, toen om Da Skoda's te aanschouwen. Daar heb ik vorig jaar in de Nederlandse week over geschreven. De Koningin en haar gevolg was toen al vertrokken, die hadden Meppel 's ochtends bezocht. In 2009, na het incident in Apeldoorn, was ik andermaal op een aangepaste Beat-Trix. Het programma na zes uur was geschrapt, maar toch kon ik nog even het afscheidsconcert van Tora Bora meemaken. In 2012 was ik wederom even op Beat-Trix. Ik had de maanden ervoor al veel vernomen van The Information en was benieuwd. Ik moest ze dus gewoon zien en zo liep ik vanuit Nijeveen naar Meppel.

Beat-Trix is een openlucht-festival, gratis toegankelijk, en met veelal lokale en regionale bands. Ook de nodige coverbands en ik zie er eentje van. Zo'n groepje dat je het liefste weer terug het oefenlokaal zou willen in trappen. Een groter contrast met The Information is onmogelijk. Hier staan vier heren op het podium die heel goed weten waarmee ze bezig zijn en dat ook nog eens uitmuntend doen. Hoewel ik moet bekennen dat ik hen 'op de plaat' beter vind, maar een intiem zaaltje zou ook een verademing zijn in vergelijking tot de podiumwagen in hartje Meppel. Dit is sfeerrijke luistermuziek, niet voor tussen de krijsende kinderen en de dampende frietkramen. Toch geniet ik van iedere noot die van het podium komt. Het is voor het eerst sinds jaren dat een Nederlandse band me weer weet te overrompelen.

The Information is regionaal. Drie van de vier oorspronkelijke leden van de groep is opgegroeid in Rouveen. De groep bestaat sinds 2008 en heeft zich laten inspireren door 'Jobstijding' van Carel Willink. De duistere, licht onheilspellende sfeer van het schilderij moest door klinken in de muziek van de band. Tegelijk is ook de drang om verhalen te vertellen. Als je dat samenvoegt, krijg je één van de beste tradities uit de Americana. Dat gevoel wordt bij The Information versterkt door het gebruik van traditionele instrumenten als de 'lapsteel'. Na twee optredens wordt de groep al gevraagd om op Eurosonic aan te treden en na twee EP's is het gevoel daar: Er moet een heus debuutalbum komen. Dat verschijnt in het begin van dit jaar: 'Sound Of The Backwoods'. De titel is gebaseerd op het verhaal van de 'nachtvrijers', die niet heel lang geleden nachtelijk Rouveen onveilig maakten. Op de hoes siert andermaal een raaf, deze is vanaf de eerste EP prominent aanwezig. Volgens oprichter Jan Kooiker wordt de vogel in verschillende culturen gezien als een boodschapper, een 'slecht-nieuws-brenger' of zelfs als een eenzame rusteloze zwerver. En dat is een prachtige personificatie van het geluid van The Information.

Op basis van mond-tot-mond-reclame en uitmuntende optredens bereikt 'Sound Of The Backwoods' zelfs de album top 100. Het staat vijf weken in de lijst en piekt op plaats 35. Dat dit het begin moge zijn... De band werkt er hard genoeg voor!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten