dinsdag 15 oktober 2013

Classic Week Spot: J.B. Euson & Stax



Sinds vanochtend vroeg is Wolfman, in navolging van een week in juni, weer overgestapt op Chatwing. We hebben het dan over de chatroom. De vorige, XAT, was verre van ideaal, maar volgens mij bestaat er in de wereld van de chatroom-providers niet zoiets als 'ideaal'. Zelf vind ik Chatwing een stuk minder overzichtelijk en aan het regelmatige 'crashen' van XAT was ik al gewend geraakt. Chatwing biedt echter wel een mogelijkheid ten opzichte van XAT: Je kan foto's, gif's en video's linken in de chatroom. Daar waren we, een stel nooit opgegroeide kinderen die radioshows maken, vanochtend weer zoet mee. Ik probeerde een foto van mijn Facebook te linken, maar dat lukte niet. Omdat die foto eveneens op Soul-xotica heeft gestaan, besloot ik zo maar even te gaan zoeken. 'Soul-xotica' op Google. Ontdek ik opeens dat er een linkje naar het bericht over de Swinging Soul Machine op staat. Over de jaren zestig-singles was ik wel te spreken, maar over de huidige bezetting? Leuk dat dít juist gelinkt moet worden. Ook vond ik een site die de waarde van domeinnamen inschat. Van alle sites in Nederland staan we nog steeds niet in de Top Miljoen, dat is weer jammer. Maar dan... een geschatte waarde? Waarop het gebaseerd is, mag Joost weten, maar www.soul-xotica.blogspot.com staat te boek voor ongeveer 550 euro! Dus... van nu af aan geen bittere armoede meer. Als ik geen geld heb om te eten, gaat deze praatpaal in de uitverkoop!

Eind mei 2011 publiceerde ik hier 'Hi Ha Hoogeveen', een verslag over een gedenkwaardige fietstocht op een zaterdag. Eerst langs de kringloop in Dieverbrug en toen naar Hoogeveen voor nog veel meer singles. De fiets begint in het Ruinerbos, op de terugweg, al ernstig te protesteren en tenslotte loopt in Havelte de ketting eraf. Het zal de laatste fietstocht met de Tyros zijn, de fiets die ik vlak voor de Monstertocht in 2001 heb gekocht. Een paar weken geleden deed ik de tocht op herhaling en in Ruinen heb ik een lekke achterband. De volgende keer dat we naar Hoogeveen gaan, doen we het wel met de trein of met de bus, maar zeker niet met de fiets! Bij dat eerste bezoek aan de gigantisch grote kringloopzaak in Hoogeveen kocht ik overigens ook de single die deze week de 'Classic Week Spot' mag heten: 'I Want You Around Me' van J.B. Euson & Stax (1968). Feitelijk is het de plaat uit de afbeelding, in 1974 vond CBS het nodig om die single opnieuw uit te brengen, maar nu met de kanten omgedraaid. 'Shadow Of Love' staat dan op de a-kant en over Stax wordt niet gesproken.

Ja, vooruit, Julio Bernardo Euson is geboren op Aruba en groeit daar ook volwassen. Hij wordt geboren op 12 april 1941 en vertrekt op 21-jarige leeftijd naar Nederland. Hij sluit zich in Den Haag aan bij The Scarlets en even later The Kreole Kats. Met die laatste band neemt hij een paar singles op (als J.B. Euson & The Kreole Kats), maar geen hitnotering voor hem en dus moet hij gewoon van maandag tot vrijdag voor de PTT werken. In 1968 gaat hij dan een samenwerking aan met The Lords, de voormalige begeleiders van Rob De Nijs, en de dwarsfluitist Chris Hinze. De groep noemt zich Stax en doet optredens in binnen- en buitenland, echter zonder veel succes. De singles op CBS uit deze periode floppen genadeloos, maar laten Euson horen als een zanger die met gemak voor Stax had kunnen uitkomen en een band die relatief wild is voor Nederlandse soul-begrippen. In 1970 valt de groep uiteen en richt Hinze zich op een succesvolle solo-carriére. Euson wordt getekend door Polydor en het is producer Harry Knipschild die met 'Both Sides Now' op de proppen komt. Oorspronkelijk geschreven door Joni Mitchell en ondermeer succesvol uitgevoerd door Judy Collins, is 'Both Sides Now' vrij onbekend in Nederland. Herman Van Veen wuift het liedje aan zich voorbij en zo komt het terecht bij Euson. Deze ondergaat een grote transformatie: Van een ruige soul-zanger naar een zoetgevooisde popzanger. 'Both Sides Now' levert hem in 1971 zijn grootste hit, het prijkt op een zevende plek in de Top 40. De opvolger heet 'I Need You To Turn To' en komt bij Elton John en Bernie Taupin uit de pen. Dat plaatje kan de verwachting niet waar maken.

Toch speelt het succes van Euson zich eigenlijk helemaal niet af op de hitparade. Hij doet mee aan een paar internationale songfestivals, waaronder eentje in Chili in 1972, en komt enkele malen als winnaar uit de bus. Verder worden zijn elpees met veel gejuich binnen gehaald, maar ook hier is evenmin sprake van grote 'bestsellers'. Met de singles gaat het een stuk lastiger. 'Life Is On My Side' (1973) is zo'n plaatje dat het wel haalt. Hetzelfde geldt voor 'Leon' (1974) en 'I Use The Soap' (1975). Zijn langspeler uit 1975 heet 'Sweet Surrender' en is de enige elpee die in de vaderlandse albumlijsten terecht komt. Daar moet wel bij gezegd worden dat die elpeelijst in de jaren 1971 tot half 1974 een top 20 was en 'Sweet Surrender' in 1975 op plek 32 staat. Wellicht dat zijn overige elpees dus net in de 'bubbling under' zijn blijven steken.

'Four And Twenty Hours' is in 1976 de laatste single op de Tipparade. Met 'I Want You Around Me' heeft hij dan totaal zes tipnoteringen en vier hits gehad. De elpee 'Midnight Lady' (1977) verdwijnt onopgemerkt in de duisternis en dan vertrekt Euson met zijn vrouw en manager Peter Kok (Cook uit het duo Greenfield & Cook) naar Amerika. Daar gaan de zaken niet zoals ze moeten gaan en Euson keert met zijn vrouw naar Chili. Daar begint hij een productiemaatschappij, maar gaat later alsnog naar Amerika. In 2001 speelt hij een rolletje als detective in de korte film 'The Brothers Grimm'. Peter Kok runt sinds jaren een restaurant in Leiden. Is hier iemand die Kizzy McHugh kent? Ik niet... Ze schijnt familie te zijn van Euson. Ik moest toch eens wat vaker de Story gaan lezen...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten