donderdag 17 oktober 2013

nieuwe avonturen in oude zakken



KRO-presentator Marc Stakenburg heeft ooit opgebiecht dat hij op oudejaarsavond 1979 had gehuild omdat dit het einde was van de zeventiger jaren. Als we alleen naar de muziek kijken, dan is de jaren zeventig evenals de jaren zestig een turbulent decennium geweest. Na 1979 liep de muzikale ontwikkeling enige vertraging op, maar tussen 1960 en 1979 zit, gevoelsmatig, twee eeuwen verschil. De jaren zeventig was begonnen met de naweeën van Woodstock, maar werd kort daarop omver geblazen door glamrock, disco en punk. In de stevige gitaarmuziek ging het volume een stuk omhoog. Het zou zomaar 'timing' kunnen zijn geweest, maar ik vermoed dat het meer een 'toevalligheid' is: Twee weken voor het einde van de jaren zeventig komt een single binnen van een nieuwe Nederlandse band die in ruim drie minuten een opsomming geeft van de jaren 1960 tot en met 1979. Een liedje dat in 1960 al bestond, iets later groot werd gemaakt door The Rolling Stones, maar in 1979 misschien wel zijn meest definitieve versie heeft gekregen (voor mij althans). In deze week van de Nederpop heb ik New Adventures uitgezocht voor de jaren tachtig.

Broer Henk is vijftien als 'Come On' van New Adventures verschijnt. 'Come On' schalt menigmaal van de zolderkamer. Later in 1980 is de VARA met de Popkaravaan in Sneek en dan treedt New Adventures op in de Veemarkthal. Ik kan nog goed herinneren dat Henk bezeten was van dat concert. Ook de andere platen van de groep uit 1981 en 1982 zijn in zijn platenbakken terecht gekomen, daarna verflauwde zijn interesse wat. Zijn aandacht werd verplaatst naar Time Bandits en laten we die nu vorig jaar als jaren tachtig-band in de Nederlandse week hebben gehad.

Peter Bootsman, Henk Torpedo en Harry De Winter staan in 1978 aan de wieg van New Adventures. Overigens moet Harry De Winter niet verward worden met de media-persoonlijkheid van het programma 'Wintertijd'. Als New Adventures speelt het trio aanvankelijk in Oost-Groningen, de band zélf komt uit Winschoten, maar mag al snel in het voorprogramma van Herman Brood & His Wild Romance aantreden. Hetzelfde doet de groep ook menig maal met Golden Earring en George Kooymans zal hun eerste platen produceren. De groep is in 1979 voor een eerste maal op de televisie te bewonderen in het programma VARA Popkaravaan. Overigens is die opname gemaakt in Wateren. Even later verschijnt de single 'New Adventures', maar deze doet niks. Op 15 december 1979 komt 'Come On' de Top 40 binnen. Het piekt bescheiden op 31, maar staat desondanks maar liefst zes weken in de lijst. Of het door het enthousiasme van mijn oudste broer komt of dat het werkelijk zo was, maar voor mijn gevoel is de plaat niet van de radio te branden. Wel heb ik jaren later begrepen dat New Adventures en 'Come On' een hele grote impact op het noorden heeft gehad. Hier hebben we een bandje dat New Wave maakt, maar ditmaal geen wereldvreemde kunstacademie-studenten, maar drie plattelandsjongens uit Winschoten. Bovendien kent hun muziek geen opsmuk, maar is het rauwe rock'n'roll wat de klok slaat. 'Come On' spreekt boekdelen, maar de groep moet het vooral van de energieke live-shows hebben.

'Late Late Show' is onderweg in de Tipparade, maar strandt daar naar verloop van tijd op nummer vier. Pas in 1982 lukt het weer met de single 'Midnight Magic Maniac', dat plaatje behaalt een 29e plek. In 1980 mocht de groep al een Zilveren Harp in ontvangst nemen en hun eerste drie elpees zijn 'bestsellers', maar 'Radiator' mist in 1983 net de boot. De groep maakt nog enkele platen en doet de gebruikelijke optredens, maar in 1986 is de koek even helemaal op. Niet echt terug te vinden in de biografieën van de groep, maar wel een mooi verhaal: New Adventures treedt veel op in Steenwijk en omgeving. Naar het schijnt, kreeg één van de drie in een cafetaria in Steenwijkerwold zijn bestelling eerder dan de ander. Die onderlinge 'bonje' moet ervoor gezorgd hebben dat de groep uiteen ging. Tja, of dit nu echt waar is, betwijfel ik. Maar ik kan me voorstellen dat de mannen na zeven jaar intensief toeren wel wat ergernissen hebben gehad.

In 1993 komt New Adventures weer bij elkaar en zie ik de groep op een vrijdagavond optreden in Woudsend. Later zal ik ze nog enkele keren zien in Steenwijk en directe omgeving. Hoewel de groep nu voor menig bezoeker een avondje nostalgie is, heeft de groep nergens aan kracht en eenvoud ingeboet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten