zondag 11 augustus 2013

Week Spot 53-65



Om dubbel met de deur in huis te vallen: Morgen krijgen jullie een dubbele Raddraaier om de oren, want gisteren is het niet tot een bericht gekomen. Ik had hem eigenlijk in het begin van de avond moeten schrijven, want om na drieën nog een bericht te maken? Bovendien ging de eerste aflevering van Floor Fillers ook niet bepaald van een leien dakje, maar ik heb wel heel veel dingen geleerd die mijn 'programmamakerij' alleen maar ten goede zullen komen. Volgende week wordt een knal-uitzending, dat kan ik nu al beloven... De tweede maal met de deur in huis vallen, gaat over de artieste op de foto. Die mogen jullie weer raden. Vorige week had ik een foto van een kwartet dames met dezelfde vraag, maar ik heb geen antwoorden gekregen. Het was The Debonaires. Vandaag komen de Week Spots uit week 6 tot en met 18 aan bod, we hebben het dan over februari, maart en april.

2013/ 6: Does Anybody Love Me-Joyce Kennedy (1965)
Ik noemde het, geloof ik, al in de vorige aflevering. November, maar vooral december, was een erg pijnlijke maand. Iets wat ik al had verwacht, gebeurde ook en ik kwam financieel helemaal niet uit. Terwijl ik toch niet heel veel platen kocht in die periode... Rond de kerst begon er weer hoop te komen en kon ik weer eens 'zondigen' aan een plaatje. Dit was één van de eerste. Ik zocht eigenlijk naar 'I'm A Good Girl', maar die is heel erg gezocht. Deze komt direct op een tweede plek, een midtempo 'belter' van de bovenste plek. De verzending van deze plaat was boven alle verwachtingen. De Amerikaanse verkoper heeft hem de dag voor kerst verzonden en hij was op vrijdag 28 december in Nijeveen!

2013/ 7: Run Baby Run-Alder Ray (1968)
Rond de kerst komt er hoop, maar nog steeds moet ik de hand op de knip houden. Ik kan me eind januari een paar platen permitteren en eentje daarvan is deze van Alder Ray. De plaat wordt eind maart door mij gekozen als de nummer 1 uit het eerste kwartaal van 2013 en daar sta ik nog steeds achter. Wat een héérlijk plaatje blijft dit. 'Your Heart Is In Danger' werd onlangs door mijn Duitse maat aangeboden: 60 euro en niet bepaald een fraaie staat. 'Run Baby Run' wordt nog niet op waarde geschat en zo kun je dit fraaie exemplaar tegenkomen voor vijftien euro.

2013/ 8: Let My Heart And Soul Be Free-Tan Geers (1968)
Het blijft een merkwaardig verhaal: Deze plaat werd in juni 2012 aangeboden bij een Engelse dealer. Dwars door midden en zorgvuldig geplakt met tape. Hij zou probleemloos moeten draaien aan één kant, want op de andere zit het plakband. Het ding moet 225 pond kosten en een dag later is die verkocht! Soul Tribe heeft even later deze gewilde 'double sider' opnieuw uitgebracht, nu zonder plakband op deze prachtige kant. Hoeveel mooier kan het worden?

2013/ 9: Deep Freeze-The Adorables (1964)
Op zondag 17 februari ondernam ik een grootschalige fietstocht, wellicht de laatste die ik heb kunnen doen in een weekend. Eerst de NAP via Appelscha en Norg naar Peize. Daar de Flevoroute op naar Bakkeveen, toen binnendoor over Lippenhuizen naar Gorredijk en vervolgens via Jubbega, Noordwolde, Frederiksoord en Havelte weer terug naar huis. Ik ga bij thuiskomst niet meteen slapen, maar kijk in wat verkooplijsten. Waaronder die van mijn Duitse vriend, die ik al bij Alder Ray noemde. Hij heeft deze van The Adorables voor een spotprijsje en voor ik het weet, heb ik hem gekocht. Dan ontstaat ook het idee om de Golden World-catalogus bijeen te sprokkelen.

2013/10: Don't Come Looking For Me-The Sweet Things (1967)
Intussen heb ik het ook niet kunnen laten om in een paar veilingen mee te doen van 'onze grote vriend' in Chicago. Normaliter vind ik de verzendkosten vanuit Amerika nogal hoog, maar... iedere extra single is een dollar en zo is de verzendkosten bij vier singles reëel. The Sweet Things is de meest exotische van het stel, een plaatje dat té pop en mainstream wordt bevonden voor de Northern Soul, terwijl het toch geen hit is geweest. Een fraaie 'double-sider'. Op de ene kant 'You're My Sweet Loving Baby', dat voor mij de reden tot aanschaf is. Deze 'Don't Come Looking For Me' blijkt opeens een cult-hit te zijn in de Northern-scene van Blackpool en omgeving en dat verklaart de keuze voor de Week Spot. Ik vind ze beide echter even goed.

2013/11: Are You My Woman-The Chi Lites (1970)
De 'roots' van 'Crazy' van Jay-Z & Beyoncé. Alleen in Amerika als single uitgebracht en dezelfde vriend in Chicago heeft iedere veiling wel eentje in de aanbieding. Hij is normaal gesproken vrij precies met zijn gradaties, maar hier...? Maandagmorgen-gevalletje. De plaat is in een hele slechte staat en dat is dan ook de reden waarom ik hem niet veel draai. Nog maar eens meedoen in een veiling en dan hopen dat we een beter exemplaar treffen!

2013/12: Make A Good Thing Better-The Flirtations (2013)
Oh, wat was ik trots! Kon ik zomaar een 'primeur' hebben in Do The 45. Toen werd het zuur om te ontdekken dat beide tracks van The Flirtations-single al twee jaar oud waren en al op cd's hadden gestaan. Het is mijn luisteraars trouwens niet opgevallen. Ach, wat maakt het uit, 'Make A Good Thing Better' doet nog altijd mijn zonnetje schijnen. 'My Way Or The Highway'? Ja, dat is de titel op het label en zo heb ik hem ook altijd aangekondigd, maar hij is reeds in 2011 uitgebracht als 'Make A Good Thing Better'.

2013/13: Your Love Back-Nella Dodds (1965)
Nog zo'n plaatje dat ik die zondagavond na de fietstocht heb leren kennen. Duidelijk één van de meer ondergewaardeerde plaatjes van Nella Dodds en opnieuw een 'double-sider', dus twee kanten die de moeite meer dan waard zijn.

2013/14: Undecided-Inez & Charlie Foxx (1967)
Ja, ik had nog meer plaatjes bij Alexis in Chicago 'lopen'. Die bereleuke novelty uit 1962, 'The Go Gorilla' van The Ideals, bijvoorbeeld. In de laatste minuut rijst de prijs de pan uit en moet ik hem laten gaan. Ook zo'n plaat die hij in iedere veiling heeft, dus die krijgen we nog wel eens. Ook deze Dynamo-promo van Inez & Charlie Foxx zorgt voor enige spanning, maar die weet ik binnen te halen. Hij is wel meer dan twintig dollar, maar nog steeds spotgoedkoop en in een topstaat.

2013/15: Get On Up-The Esquires (1968)
The Impressions? Dat werd gistermiddag in Do The 45 even gedacht door iemand. Klopt, het is wel Chicago. Het is grappig dat The Impressions wordt genoemd, want Curtis Mayfield heeft in 1966 The Esquires nog afgewezen toen die auditie deed. De groep kon het ook zonder Curtis, want dit 'Get On Up' is een redelijke Amerikaanse hit. Ik vind het een kneiter van de bovenste plank!

2013/16: Love Don't You Go Through No Changes On Me-Sister Sledge (1974)
Ja, het was weer een fijn programma gistermiddag, mede dankzij deze single van Sister Sledge. Komt er ooit een dag dat ik dit zat ben? Ik denk het niet en ik hoop het ook niet. Eén van mijn favoriete ontbijtplaten!

2013/17: Mama Didn't Raise No Fools-Sugar Pie DeSanto (1965)
Omdat 'mijn' groep op Facebook afgelopen week jarig was, mocht ik van mezelf een kadootje uitzoeken: Eén groep waarvan ik lid zou worden. De keuze viel op Chicago Soul-To-Soul. Dit weekend vierde die groep een Chess-weekend inclusief alle kleinere labels zoals Cadet en Checker. Mijn aandeel was deze van Sugar Pie DeSanto en die zat dus eveneens in de Week Spot Countdown...

2013/18: Gonna Be A Big Thing-The Yum Yums (1965)
Ik heb de afgelopen maanden getwijfeld bij Lillian Dupree. Wat nu als Outta Sight binnen een jaar met een hagelnieuwe re-issue komt voor een tientje? Net zoals bij The Yum Yums en Damon Fox? Ik schat die kans té klein in en als het gebeurt... koop ik evengoed nog de re-issue. Net zoals ik binnenkort 'Gotta Have Your Love' van The Sapphires wil hebben, maar dan vanwege de b-kant: 'Evil One'. The Yum Yums blijft in de originele uitdossing onbetaalbaar, daar verandert zo'n re-issue niets aan!

Volgende week besluit ik de serie van de Week Spot, daarna ga ik een week met vakantie en zou 1 september dan de volgende Schijf van 5 worden? Daar ga ik nog een week over nadenken...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten