maandag 19 augustus 2013

Raddraaien: Björn, Benny, Anna & Frieda



Nou, de eerste dag van de vakantie is nu niet meteen van 'joepie'. Ik zou vandaag in de tuin aan de gang, want de weerberichten waren afgelopen weekend niet slecht. Okay, een enkel buitje. Dat viel dus tegen, hoewel ik vernomen heb dat we qua regenval er nog goed voor weg zijn gekomen. Zo ver zit ik dan ook weer niet af van Veendam. Het is dus een huiselijke dag geworden. Druk bezig om mijn speellijst voor Subspace bij te schaven: Een eenmalige show morgenavond tussen twaalf en twee (onze tijd). Een lang gekoesterde wens om een sm-sessie te creëren door middel van titels en ook afwisselend 'lelijke' muziek met absolute schoonheden te draaien. Toen kreeg ik vanmiddag opeens de vraag of ik 'het moederschip' wilde waarnemen, The Fire Brigade. Ik stuurde een bevestiging als antwoord, maar wist dat het gekkenwerk werd. Vier uren non-stop radio maken? Drie is al zat! Hoewel ik het aanbod als een eer heb ervaren, ben ik achteraf gelukkig dat mijn collega dit al op zich had genomen. Het heeft me wederom een dag aan de computer gehouden, morgen is het dan echt tijd om met de vingers in de aarde te gaan! Nu ga ik Raddraaien met het veelbelovende kwartet Björn, Benny, Anna & Frieda en hun 'Ring Ring' (1973).

Wie Soul-xotica al een tijdje volgt, weet dat ik doorgaans niet zo heel veel van Abba moet hebben. Er is maar één schuldige in dat verhaal. Mijn zus hield als tiener van Abba en Electric Light Orchestra en draaide beide ontzettend vaak als ze op haar kleine broertje moest passen. Effect: Geen Abba voor mij, maar Electric Light Orchestra lust ik nog steeds! Nee, het is niet zo dat ik helemaal niks van Abba lust. Zodra het meer dan één nummer wordt, is het me al snel teveel. De groep heeft ook enkele nummers op het repertoire die ik niet kan uitstaan, maar doorgaans kan ik eentje wel verdragen. In de loop der tijd zijn daar een paar plaatjes bij gekomen waarvan ik ben gaan houden. 'Eagle' bijvoorbeeld... Die moet ik horen op een tropische zomerdag. Ik weet niet of die associatie uit mijn jeugd komt of het feit dat ik hem in de warme zomer van 1992 heb gekocht. 'Knowing Me Knowing You' mag van mij ook al enige jaren. 'Summernight City' en 'Does Your Mother Know' hebben de laatste tijd hun comeback gemaakt en 'S.O.S.'is eentje van het kaliber dat ik altijd fijn heb gevonden. Als verzamelaar koop ik de singles maar zelden. Nu is vooral het vroege spul in trek. 'Ring Ring' had ik bijvoorbeeld tot 2008 niet in mijn collectie zitten. Overigens nog gekregen van mijn volger Jan.

Dan is er nog de prehistorie van Abba en zo heel nu en dan komt er weer wat op mijn spoor. Dankzij de uitverkoop van De Gouden Kikker in Steenwijk heb ik in 2010 mijn collectie van The Hep Stars kunnen aanvullen. 'Sunny Girl' was sinds 1992 de enige die in mijn bakken stond en sinds 2010 heb ik hem dubbel: De 'Polydor International' en de 'Olga'. Benny Andersson is sinds 1964 betrokken bij The Hep Stars, ook wel de Zweedse Beatles genoemd. O ja? En Tages dan? Die groep had ook verrekt veel weg van The Beatles en mocht in 1968 ook al eigen documentaires opnemen. The Hep Stars heeft in Zweden in de jaren 1965 en 1966 de grootste hits, waaronder ook 'Sunny Girl'. In Nederland en andere landen zullen de plaatjes pas in 1968 op de hitparade komen. In 1968 is de samenwerking tussen Andersson en Björn Ulvaeus pril, maar aanwezig. Ulvaeus heeft dan al lauweren geoogst met zijn groep The Hootenanny Singers. Ten tijde van de single 'Let It Be Me' schrijven ze ook al samen, vooral te horen in de b-kant 'Flower In My Garden'. Een prachtig stukje barokke popmuziek met een weinig verheffende tekst. Het nummer wordt afwisselend gezongen door Benny en Charlotte. De laatste zal in 1975 een Abba-productie opnemen met Sven, 'Bang-A-Boomerang', het enige niet-Abba-nummer in de Abba-medley van Stars On 45. De samenwerking tussen Andersson en Ulvaeus is geen liefde op het eerste gezicht, het kost Stig Anderson enige moeite om de heren bijeen te krijgen. Als het een feit is, dan is Andersson's lieftallige Anni-Frid Lyngstad ook al snel in de studio te vinden. Niet veel later komt ook Ulvaeus' vriendin, de Zweedse schlagerzangeres Agnetha Faltskog, erbij.

Onlangs werd die nog aangeboden op Ebay, maar ik ben vergeten de veiling in de gaten te houden. De eerste plaat van de heren samen is een reclame-plaat: Inga's Theme. In een hele beperkte oplage uitgebracht en met fotohoes, is dit één van de topstukken voor een Abba-verzamelaar. Dankzij dit aanbod maakte ik kennis met de muziek op dit merkwaardige schijfje. Aan één kant de lieve popmuziek zoals we die kennen van The Hep Stars, maar de andere kant is zowaar wild en psychedelisch! Misschien dat de recessie is toegeslagen onder Abba-verzamelaars, maar anders schat ik dat de plaat wel over de duizend euro is gegaan. In 1970 nemen de mannen de elpee 'Lycka' op. Lyngstadt schrijft twee nummers mee en is te horen als achtergrondzangeres. Bij enkele opnames horen we ook Faltskog en dus is dat in feite de eerste opname van Abba. In 1970 gaan beide mannen met de vriendinnen op vakantie naar Cyprus en daar begint het kwartet spontaan te zingen op het strand. Via een vreemde loop van omstandigheden treden ze even later op voor soldaten van de Verenigde Naties op het eiland. Eind 1970 gaat het kwart zich Festfolk noemen en doet een cabaret-optreden. Buiten de vertolking van Björn & Benny's hit 'Hej, Gamle Man' krijgt de groep, bij wijze van spreken, een stortvloed van tomaten en eieren over zich heen. Ze besluiten zich vooralsnog te concentreren op de plaatproducties.

Na twee liedjes die via de zij-uitgang worden afgevoerd en Lena Anderson haar 'Säg det med en sång' als derde op het nationaal songfestival in 1972, probeert het kwartet het in 1973 eens zelf. De single 'People Need Love' heeft het jaar daarvoor al voor enige opschudding gezorgd en 'Ring Ring' zal dat af maken. De hulp van Neil Sedaka, om de Engelse tekst te perfectioneren, ten spijt: 'Ring Ring' eindigt als derde op het nationaal songfestival, maar wordt overal in Europa en ver daarbuiten een grote hit. Een jaar later zal de groep dan echt eens doorstoten naar het Eurovisie Songfestival en meteen doorstoten naar...?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten